‘No’-kamp oneens met voorlichting

Willemstad – Het ‘no’-kamp heeft aangegeven problemen te hebben met een voorlichtingsbijeenkomst die rond het referendum georganiseerd werd door het Bestuurscollege (BC).

In een brief van advocaat Chester Peterson van advocatenkantoor Sulvaran & Peterson aan voorzitter Douwe Boersema van de referendumcommissie, wordt gesteld dat het BC wellicht in strijd met de internationaalrechtelijke normen en regels heeft gehandeld.

Gisterochtend waren alle lands- en eilandsambtenaren in het New Song-gebouw te Muizenberg uitgenodigd voor een voorlichting over het pakket van afspraken dat door middel van het referendum ter beoordeling zal worden voorgelegd.

Onder andere minister-president Emily de Jongh-Elhage, gedeputeerde Zita Jesus-Leito en oud-premier Etienne Ys waren van de partij om de aanwezige ambtenaren te informeren. Het ‘no’-kamp, met onder meer Fundashon Bisa Nò, Fundashon Emansipashon en Aliansa Patriótiko wijst er in de brief op dat vastgelegd is dat het Bestuurscollege als bestuurlijk orgaan geen invloed mag uitoefenen op het referendum.

Ze vragen zich dan ook af of de voorlichtingsbijeenkomst in de ogen van de referendumcommissie niet onrechtmatig is. Verder uitten ze hun verontwaardiging over het feit dat er geen vertegenwoordigers van hun partij uitgenodigd waren door het BC.

Boersema is niet onder de indruk van deze standpunten. Hij laat weten dat er naar zijn mening niets aan de hand is omdat iedereen vrij is om wie dan ook uit te nodigen voor informatiebijeenkomsten omtrent het referendum. Hij voegt daar aan toe:

,,Het BC treedt in dit geval niet op als bestuursorgaan, maar als werkgever. Er wordt dus niet in strijd met internationaalrechtelijke normen en regels gehandeld.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *