Nog geen echte zoektocht MH17

Robby Oehlers: "Te gevaarlijk" | NOS

Robby Oehlers: “Te gevaarlijk” | NOS

Er zijn nog dagelijks beschietingen in de omgeving van het neergestorte toestel van vlucht MH17.” Verslaggever Gert-Jan Dennekamp zag op de rampplek de Nederlandse nabestaande Robby Oehlers zoeken naar sporen van zijn omgekomen nicht.
Hoe is de situatie in het oorlogsgebied?

“In twee van de drie dorpjes waar delen van het toestel naar beneden zijn gekomen, is het tamelijk rustig. In het derde dorp wordt nog wel geregeld gevochten. Ik hoorde van de burgemeester dat ze daar gisteren drie uur in de schuilkelder hebben gezeten.”

Wat merk je daar dan van?

“Af en toe hoor je een inslag en als dat gebeurt, is de straat meteen leeg. Er zitten hier onder meer Russische soldaten. Ik sprak er een, een vrijwilliger afkomstig uit Koersk. Op mijn vraag hoeveel soldaten er zijn, zei hij: ‘genoeg’.”

Hoe kijkt Robby Oehlers op zijn zoektocht terug?

“Hij vindt het er gevaarlijk. Ondanks de frustratie van hem en zijn familie begrijpt hij dat het onderzoek niet opschiet. Het was helemaal niet bekend dat hij zou komen. Voor zover bekend zijn er geen andere Nederlanders die van plan zijn het gebied te bezoeken.”

Hoe gaat het nu verder?

“Van een echte zoektocht kan gezien het gevaar voorlopig geen sprake zijn. Wel zijn koffers van slachtoffers gevonden, die vandaag worden overgedragen aan Nederlandse politiemensen. Op die manier kan de politie laten zien dat ze doen wat ze kunnen, ook al is dat weinig.”

Wat gaat er met de koffers gebeuren?

“Ze staan nu in een van de dorpjes waar het rustig is. Het is niet bekend of de politiemensen naar het dorp zelf gaan, of dat de koffers ergens anders worden overhandigd. Het is de bedoeling dat ze via Charkov naar Nederland worden vervoerd. Uiteindelijk gaan ze naar Wijk bij Duurstede, waar wordt onderzocht bij welke slachtoffers de koffers horen.”

Audio:

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *