27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Nog geen richtlijnen chikungunya

HomeMediaNog geen richtlijnen chikungunya
Chikungunya-virus
Nog geen richtlijnen chikungunya

WILLEMSTAD — Ondanks het feit dat bijna 300 mensen op Curaçao chikungunya hebben opgelopen, zijn er nog geen vaste richtlijnen voor huisartsen voor wat betreft testen op dit virus. De uitvoeringsorganisatie Geneeskundige en Gezondheidszaken (G&GZ) zegt binnenkort met de richtlijnen voor de huisartsen te komen.

Mensen die chikungunya onder de leden hebben worden regelmatig door huisartsen met wat paracetamol naar huis gestuurd, zonder dat hun bloed in het laboratorium wordt onderzocht. Huisartsen laten mensen waarvan zij sterke vermoedens hebben dat ze met het virus besmet zijn, zo weinig mogelijk testen op chikungunya. “Wij hebben officieel advies van de G&GZ gekregen om bij elke patiënt die vermoedelijk het chikungunya-virus heeft opgelopen een formulier in te vullen met het klachtenpatroon. Op die manier worden de patiënten bij de G&GZ aangemeld. Vervolgens controleren zij de ingevulde formulieren”, legt huisarts en directielid van de Huisartsenvereniging Curaçao Rob Meijer uit.

Sectordirecteur Gezondheid Sirving Keli raadt huisartsen juist aan om wél zoveel mogelijk mensen te laten testen op chikungunya. “Als er niet getest wordt, kunnen wij geen evaluatie maken van de ontwikkeling van het virus. Zo kunnen wij niet monitoren of de maatregelen die wij nemen effectief zijn of niet.” Inmiddels is er contact geweest tussen de G&GZ en de Huisartsenvereniging over de verwarring die er is ontstaan over de richtlijnen met betrekking tot het laten uitvoeren van bloedtests om chikungunya vast te stellen. “Binnenkort gaan we afspraken maken over de richtlijnen. Die zullen door het G&GZ opgesteld worden. In de tussentijd moeten de huisartsen wachten op instructies.” Keli schat in dat de richtlijnen binnen een week klaar zullen zijn.

Laboratoria

Ondertussen neemt het ADC-laboratorium nog steeds alle testaanvragen voor chikungunya en dengue in behandeling. In het geval van dengue heeft het laboratorium een kleine achterstand opgelopen, waardoor de uitslagen iets later klaar zijn. Om te testen op chikungunya maakt het laboratorium gebruik van zogenoemde IgM- en IgG-tests. Die kosten 90 gulden per test en worden vergoed door de verzekeraar van de patiënt. Sinds 1 oktober kunnen huisartsen ook hun bloedtesten op chikungunya door Medical Laboratory Service (MLS) laten doen. Zowel ADC als MLS stuurt de testresultaten door naar G&GZ.

Verschillen met dengue

Als coördinator van de werkgroep die onder andere over chikungunya gaat, adviseert Keli huisartsen om toch vooral te blijven testen op chikungunya. “Niet alles is chikungunya, het kan ook dengue of griep zijn. Daarbij zijn de gevolgen voor de patiënt op de lange termijn anders voor chikungunya dan in het geval van dengue”, aldus Keli. Bovendien kan het riskant zijn als er aspirines voor chikungunya voorgeschreven worden, terwijl de patiënt dengue heeft. “Als een patiënt zware klachten heeft krijgt hij bijvoorbeeld ibuprofen of advil mee, maar bij dengue krijg je dan juist kans op bloedingen”, zegt Keli.

Hoewel de symptomen van chikungunya lijken op die van griep en dengue, is er volgens huisarts Meijer wel degelijk verschil in de klachten. “Mensen met chikungunya hebben veel meer gewrichtsklachten, terwijl mensen met dengue juist meer last hebben van hoofdpijn, vooral achter de ogen.” In beide gevallen kan de huisarts weinig doen voor de patiënten. “Het zijn self limiting diseases, die gaan vanzelf over. We adviseren de mensen om paracetamol te nemen en uit te rusten”, aldus Meijer.

Hoewel het directielid van de Huisartsenvereniging het belang inziet om in de beginfase door middel van laboratoriumtesten een epidemie vast te stellen, vind hij het testen op de lange termijn niet nodig. “Er is geen behandeling voor het virus. Het heeft dan geen zin om op uitslag van de laboratoriumtesten te wachten. Er wordt verder toch niets met de bloedtesten gedaan. En de klachten gaan in de meeste gevallen vanzelf over”, zegt Meijer. Alleen wanneer het belangrijk lijkt te zijn om zeker te weten dat een patiënt geen chikungunya heeft, wordt een bloedmonster door de huisarts naar het laboratorium gestuurd. Dan wordt er eveneens op andere ziekten getest, om chikungunya uit te kunnen sluiten. “Het bloed testen kost de gemeenschap veel geld, want het zijn geen goedkope tests. Dan moeten we het maar doen met de middelen die we hebben.”

Vanaf morgenavond tot en met zaterdagavond zullen er ook spuitacties gehouden worden op Bándabou, de wagens zullen door het hele gebied vanaf Seru Grandi, via onder meer St. Willibrordus en Barber, tot Westpunt rijden. In de loop van de volgende week kunnen mensen een folder van G&GZ in hun brievenbus en op centrale punten verwachten met informatie over chikungunya.

Bron: Amigoe

door onze verslaggever Anke Vellenga

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties