Noodplan criminaliteit

Navarro anticipeert op geweldstoename
Plan van kracht tot en met carnaval

navarro-09092013Willemstad – Minister Nelson Navarro van Justitie bespreekt vandaag met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie een noodplan dat deze week nog in werking treedt en tot en met carnaval 2014 van kracht zal zijn, om de toenemende criminaliteit op het eiland een halt toe te roepen. Dat heeft de bewindsman tegenover deze krant verklaard.

Advertentie

,,Volgens mij is er in vergelijking met vorig jaar sprake van een toename van de geweldsdelicten. Wij hebben daarop geanticipeerd, het managementteam van de politie is gevraagd om een plan van aanpak op te stellen.”

De toename van de criminaliteit maakt volgens Navarro deel uit van pogingen vanuit de georganiseerde misdaad om het eiland te destabiliseren.

,,Zo’n twee weken geleden heb ik tijdens een persconferentie op grond van informatie van de inlichtingendienst gemeld dat het eiland in de greep was geraakt van de georganiseerde misdaad. Daarbij verklaarde ik ook te verwachten dat er allerlei overvallen en andere misdaden gepleegd zouden gaan worden om de burgers een gevoel van onveiligheid te bezorgen, men is erop uit om paniek te zaaien.”

De bewindsman was geschokt door de gewelddadige overval afgelopen zaterdag op een 83-jarige vrouw in haar huis bij Las Almas.
De minister was ontevreden over het feit dat het twee uur duurde eer de politie ter plaatse was. Naar zijn mening had dat te maken met de situatie bij de politie afgelopen zaterdag waardoor er veel geïmproviseerd moest worden.
De politie kon daardoor niet zoals de bedoeling is, binnen 15 minuten aanwezig zijn.

,,In het onderhoud met het OM en de politie zal ik duidelijk maken dat alle hens nu aan dek moeten.
Daarbij moeten organisaties als de VKC, de Antilliaanse milities daar waar nodig ook ingezet worden.”

Eerder was al aangekondigd dat de politie nu een andere werkwijze hanteert.

,,Het proces waarbij er tien eenheden in plaats van zeven over het eiland patrouilleren, zal met het oog op de recente ontwikkelingen nu versneld moeten worden.”

Na het overleg van vandaag met het OM en de politie hoopt de bewindsman in een aparte persconferentie komende vrijdag de samenleving te informeren over de details
van het noodplan.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *