Noodtoestand rondom Sydney wegens natuurbranden

video

Premier Barry O’Farrell van het Australische New South Wales heeft de noodtoestand uitgeroepen in het door natuurbranden geteisterde staat.

bosbrand- sydney
Bosbranden New South Wales

De komende maand hebben de hulpdiensten daardoor meer mogelijkheden om mensen gedwongen te evacueren en de vernietigende bosbranden rondom Sydney onder controle te krijgen.
De afgelopen dagen zijn door natuurbranden in de staat New South Wales 208 huizen in de as gelegd. Nog eens 122 huizen liepen schade op. Een man kwam om het leven.

Advertentie

Autoriteiten spreken over de gevaarlijkste situatie in veertig jaar.​
De Blue Mountains en buitenwijken in het westen van Sydney dreigen de komende dagen in vlammen op te gaan, omdat het weer heter en droger is dan verwacht, zei een brandweerwoordvoerder zondag tegen de Sydney Morning Herald.

Brandhaarden
In totaal heeft de brandweer 57 verschillende brandhaarden gelokaliseerd, waarvan er 14 nog niet onder controle zijn. Inmiddels is 109.000 hectare verschroeid.
1.300 brandweerlieden werken non-stop om de ring van vuur rondom Sydney te bedwingen.
De meeste aandacht gaat uit naar een enorme brandhaard bij Lithgow in de Blue Mountains.
De vuurlinie is daar zo’n driehonderd kilometer breed.

Militaire training
Inmiddels heeft de Australische landmacht een onderzoek ingesteld naar of een militaire training waarbij explosieven zijn gebruikt de natuurbrand bij Lithgow heeft veroorzaakt.
De oefening had plaats op woensdag, dezelfde dag dat de brandhaard ontstond, schrijft de BBC.
Volgens de omroep is het bosbrandenseizoen dit jaar ongewoon vroeg begonnen, na uitzonderlijk warm weer. Vele Australiërs zouden dan ook vrezen voor een lange en gevaarlijke zomerperiode.

video

Bron: Novum/NU.nl/ANP

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *