30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Ambtenaren: geen ‘bolletjesvluchten’ vanaf Eindhoven Airport

HomeMediaNOS | Ambtenaren: geen 'bolletjesvluchten' vanaf Eindhoven Airport
 Het slikkers toilet, bijgenaamd de Troon| ANP/ LEX VAN LIESHOUT
Het slikkers toilet, bijgenaamd de Troon | ANP/ LEX VAN LIESHOUT

Ambtenaren van drie betrokken ministeries willen dat het kabinet voorkomt dat Arkefly vanaf 1 november vanaf Eindhoven Airport gaat vliegen van en naar Curaçao en Aruba. Dat staat in een geheime ambtelijke nota, die Nieuwsuur heeft ingezien.

De kosten om de vluchten te controleren op bolletjesslikkers die mogelijk cocaïne smokkelen, zouden in de tientallen miljoenen lopen en daarmee te hoog zijn. Bovendien is het onmogelijk alle benodigde apparatuur, opvangruimtes en personeel op orde te hebben op 1 november, de datum van de eerste geplande vlucht.

Ambtenaren: geen ‘bolletjesvluchten’ vanaf Eindhoven Airport

Stokje voor steken

Begin februari maakte Arkefly bekend dat het vanaf 1 november twee vluchten per week wil gaan uitvoeren vanaf Airport Eindhoven naar Curaçao en Aruba. Daarmee zou Eindhoven het eerste regionale vliegveld zijn met intercontinentale vluchten.

Een ambtelijke werkgroep van de ministeries van Veiligheid en Justitie, Financiën en Infrastructuur en Milieu adviseert de bewindslieden van deze ministeries om daar zo snel mogelijk een stokje voor te steken.

Een röntgenfoto van een bolletjesslikker ANP
Een röntgenfoto van een bolletjesslikker ANP

Openbare orde

In een geheime ambtelijke nota becijferen ambtenaren dat voor een controleregime van 100 procent op de Eindhovense luchthaven – te vergelijken zijn met de huidige controles op Schiphol – een investering van 11 miljoen euro nodig is. Daarnaast kost de operatie jaarlijks nog eens 18,5 miljoen euro aan voornamelijk personeelskosten.

“Afgezien van het feit dat dit geld er niet is, zou het in het licht van de onzekerheid over de vraag hoe lang deze vluchten uitgevoerd zullen worden en het geringe aantal vluchten, geen doelmatig gebruik van belastinggeld zijn”, zo staat in de nota.

Op korte termijn zou het kabinet Arkefly en Eindhoven Airport “ervan moeten overtuigen dat de voorgenomen vluchten niet moeten plaatsvinden omdat de benodigde voorzieningen niet tijdig aanwezig kunnen zijn en daardoor grote problemen ontstaan voor de openbare orde en onaanvaardbare veiligheidsrisico’s voor de passagiers”, zo schrijven de ambtenaren.

Via Schiphol

Tegelijkertijd constateert de ambtelijke werkgroep dat de keuze van Arke om te vliegen vanaf Eindhoven past binnen het luchtvaartbeleid, en Arke vrij is zijn eigen routes te bepalen. Ook wordt vastgesteld dat Arke nu al tickets verkoopt voor de Caribische vluchten, en door een eventueel verbod dus schade zal leiden. Daarom zou er voor gederfde inkomsten eventueel een regeling getroffen kunnen worden.

Ambtenaren- geen 'bolletjesvluchten' vanaf Eindhoven Airport-2
Arke verkoopt al tickets verkoopt voor de Caribische vluchten

Voor de langere termijn zouden dit soort vluchten niet meer mogelijk moeten zijn vanaf regionale luchthavens. De bewindslieden van de drie betrokken ministeries “zouden moeten streven naar maatregelen die ervoor zorgen dat vluchten uit landen waarvoor een sluitend controleregime geldt alleen via Schiphol uitgevoerd mogen worden”, aldus de ambtenaren in de nota.

Geen rol

Oud-hoogleraar luchtvaarteconomie Hugo Roos ziet niets in het advies. “Er is in Nederland sprake van decentralisatie van vakantievluchten naar regionale velden, daar past dit plan van Arkefly prima in. Dan is het aan de overheid om de kosten voor de veiligheidsprocedures op zich te nemen. En dan speelt de hoogte van die kosten geen rol.”

De betrokken ministeries laten weten dat ze – in overleg met alle betrokken partijen – nog bezig zijn met de voorbereidingen en dat de consequenties van de vluchten op dit moment in kaart worden gebracht. “Daarbij worden alle pro’s en contra’s op een rij gezet. Veiligheid speelt hierbij natuurlijk ook een belangrijke rol. Zolang we nog met de voorbereidingen bezig zijn en geen besluit is genomen, kunnen we inhoudelijk niet reageren.”

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. @R. v. Aller

    Bij de KLM moet op dit moment geld bij, gezien de enorme overhead van dit bedrijf. De outrageous hoge salarissen van de top.
    Jaarlijks is dit bedrijf alleen al 150 miljoen kwijt aan het Pensioenfonds,
    alleen voor vliegers. Sinds de aanslagen in New York van 11 september 2001 is het bedrijf jaarlijks dertig miljoen euro meer kwijt aan beveiligingsmaatregelen. Lufthansa en Air France-KLM zijn
    jaarlijks meer kwijt aan personeel dan aan brandstof. Lufthansa geeft 7,4 miljard aan personeel uit en 7,1 miljard aan brandstof. Bij Air France-KLM is het verschil nog groter: 7,5 miljard euro voor personeel tegen 6,9 miljard voor brandstof. EasyJet en Ryanair besteden allebei 0,5 miljard euro aan salarissen en het drie tot viervoudige aan brandstof.
    Cijfers zijn altijd belagrijk mevr.v. Aller dat geeft de lezer meer inzicht in wat er nu speelt.

  2. Idd eindelijk meer concurrentie alhoewel Arke (TUI) ook nog vaak te hoge prijzen vraagt. Al meer dan 40 jaar heeft de KLM monopolie gehad op de Caraibische vluchten, en helaas nog steeds op Suriname waar roundtrips Ams-Parbo van meer dan 800 euro volstrekt normaal is.
    De hoogste tijd dat de regering Bouterse dit ook een keer aanpakt. Er zijn genoeg Europese maatschappijen die graag op Aruba/Curacao willen vliegen, dus hoppa de beuk erin nu.

  3. Gebeurt dit omdat door de lagere prijzen en de passagiers die dan niet met KLM reizen dit de KLM nog verder in het slop helpt? Als de KLM nu ook eens de prijzen verlaagt? Bovendien in het kader van een gezonde marktwerking is concurrentie noodzakelijk en geen monopolie. De KLM heeft te lang een te kostbaar monopolie kunnen uitoefenen met reizen naar de Caribische delen van het Koninkrijk en Suriname. Daarvoor de bolletjes uit de kast trekken die aanzienlijk zijn afgenomen, is een tikje al te doorzichtig. Er soezen teveel adders onder het gras. Bravo, eindelijk gezonde concurrentie. Renée van Aller&John de Vries

  4. Het is toch lachwekkend dat de Curacaose bevolking, altijd tierend en schoppend tegen Nederland, zichzelf en datzelfde Nederland iedere keer weer ten schande maakt als ze een nieuwe vliegbestemming krijgen.

    In Dusseldorf heeft men spijt als haren op het hoofd dat men Air Berlin heeft toegelaten die iedere week tientallen asociale bolletjesslikkers op hun vliegveld uitspuwt en een enorme belasting is voor het controle en justitieel apparaat. De gevangenis in Dusseldorf zit overvol met Curacaos werkschuw tuig.

    En nu is Eindhoven aan de beurt, uiteraard niet voorbereid op Curacaos belangrijkste export artikel, de criminaliteit

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties