NOS: Arrestatie minister belangrijke stap

Van links naar rechts: Dean Rozier, George Jamaloodin, Gerrit Schotte en Monique Koeyers-Felida tijdens hun beëdiging als parlementariërs | ANP

De daders van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels moeten worden gezocht in politieke kringen op het eiland. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Willemstad gisteren duidelijk gemaakt met de arrestatie van ex-minister George Jamaloodin.

Eerder al hield de politie ex-minister Carlos Monk (van Wiels’ eigen partij Pueblo Soberano) aan. Die zat ook in het kabinet van toenmalig premier Gerrit Schotte, net als Jamaloodin.

De oud-premier geldt zelf als verdachte in een andere strafzaak over fraude en heeft daarvoor ook in voorarrest gezeten. Zowel Monk als Schotte loopt nog vrij rond, maar de laatste heeft na de arrestatie van Jamaloodin al gezegd dat het OM ook hem verdenkt van betrokkenheid bij de zaak Wiels.

Gokwereld

Welke rol Jamaloodin heeft in de moordzaak is niet bekend gemaakt. Maar de voormalig bewindsman vormt een scharnier tussen de politiek en de gokwereld op Curaçao.

Jamaloodin is de halfbroer van gokkoning Robbie dos Santos, die verdachte is in een omvangrijke witwasaffaire. Ook Jamaloodin was verdachte in deze zaak. Dos Santos is een belangrijke partijfinancierder van de MFK van Schotte en Jamaloodin.

Proces-Wiels

Volgende week beginnen de rechtszaken tegen de vier uitvoerders van de moord op Wiels. Eén van de mannen die terechtstaat, is Nini Fonseca. Hij wordt verdacht van het organiseren van de moord op Wiels. Van Fonseca is bekend dat hij een belangrijke rol speelde in de politieke campagne van Jamaloodin en de MFK tijdens de verkiezingen van 19 oktober 2012.

Aan de reeks betrokken politici komt geen einde. De ex-minister van Justitie in het kabinet Schotte, Elmer Wilsoe (Pueblo Soberano ) bemoeide zich persoonlijk met de witwasaffaire van Robbie dos Santos. Hij schreef een brief aan Hillary Clinton met het verzoek om de bevroren tegoeden van Dos Santos in de Verenigde Staten vrij te geven. Dat ging om een bedrag van bijna 50 miljoen dollar. Wilsoe zegde destijds en passant ook het vertrouwen op in het OM.

Grote schoonmaak

De betrokkenheid van Wiels eigen partij en de MFK van Schotte legt mogelijk een bom onder de coalitie van Ivar Asjes (Pueblo Soberano ). De huidige premier hield direct na de moord op Wiels grote schoonmaak binnen de PS en er zijn twijfels gerezen over de rechtmatigheid van de brief waarin Wiels heeft gezegd dat Asjes premier moest worden.

Naar verluidt zou Asjes zijn premierschap te danken hebben aan de directe bemoeienis van zijn schoonvader, casinobaas Cocochi Prins. Ook die naam wordt veelvuldig genoemd in de zaak-Wiels. Prins is weer geldschieter van Pueblo Soberano.

Bron: NOS.nl

Door correspondent Dick Drayer

Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *