NOS | Bewoners Sint-Maarten over schade: ‘Het is catastrofaal’

Orkaan Irma heeft het openbare leven op Sint-Maarten platgelegd. Telefoon- en internetverbindingen werken niet of slecht, communicatie met het eiland is daarom lastig. Toch komen de eerste ooggetuigenverslagen binnen. Paul de Windt, hoofdredacteur van de krant The Daily Herald op Sint-Maarten, heeft na de orkaan even contact gehad met het radiostation Paradise FM op Curaçao.

Daar vertelt hij over de verwoestingen op zijn eiland.

“Allemaal huizen, winkels, complete benzinestations zijn weggeblazen. Het is met geen pen te beschrijven. Veel mensen dwalen doelloos rond op de wegen. Die hebben geen huis meer, ze weten niet wat ze moeten doen. Het is catastrofaal.”

Geen water en mobiele telefoon

Volgens De Windt is er geen stromend water meer op het eiland. “Daar zijn ze mee gestopt, want alle tanks raakten leeg.”

Ook andere voorzieningen zijn getroffen, zegt hij. “Wij hadden gelukkig lang stroom, maar uiteindelijk was het allemaal weg, net als de mobiele verbinding. Wat nu wel werkt is de landlijn. Het is tenminste iets, maar veel mensen hebben geen telefoon die zonder stroom werkt. Het hele eiland zit zonder stroom dus dan kun je ze niet bereiken.”

De Windt ziet dat er wordt geplunderd, spullen uit winkels liggen op straat en mensen nemen het mee. Hij heeft zelf de orkaan doorstaan op de redactie van zijn krant. “Daar hebben we luiken voor de ramen. Het heeft hier ook behoorlijk gespookt, maar we hebben het allemaal overleefd. Mijn familie heeft wel veel schade, deuren zijn weggeblazen, de voorkant van mijn moeders huis is weggeblazen.”

“Ook hotels hebben grote schade geleden. Boten zijn op de kant geworpen. Het schijnt dat het dak van het ziekenhuis op de Franse kant er gedeeltelijk af is geslagen. Een vrij dramatisch verhaal.”

“Het is een deprimerende situatie, maar we zullen toch verder moeten. Het gaat wel een tijd duren voordat het eiland hierboven opkomt. Eerst moet er veel worden schoongemaakt, zodat het eiland weer kan functioneren”, zegt De Windt.

Radiostations werken niet

Sinds vannacht is er geen contact meer met mensen op Sint-Maarten. Voordat de verbinding wegviel stuurde bewoner Serge Bakker nog een audio-bericht naar de NOS. “Orkaan Irma heeft wel wat schade aangericht”, ziet hij op straat.

“Ik ben nu semi-illegaal aan het rondrijden over Sint-Maarten, want officieel geldt er nog steeds een avondklok. Ik ben even onderweg naar een vriend waar ik al een tijd niets van heb gehoord. Ik zie veel beschadigde gebouwen, bijvoorbeeld die van het elektriciteitsbedrijf en van supermarkten. Helaas zie je dat mensen die supermarkten aan het leegroven zijn.”

Een helikopter van Defensie is over de Nederlandse eilanden gevlogen. Bekijk hier de beelden:

Een helikopter van Defensie is over de Nederlandse eilanden gevlogen

Een helikopter van Defensie is over de Nederlandse eilanden gevlogen

Een helikopter van Defensie is over de Nederlandse eilanden gevlogen

“Van de hulpdiensten horen we niets, ook de radiostations werken niet, dus ik weet even niet wat er aan de hand is en wanneer de avondklok ophoudt. Vooralsnog probeer ik even mijn vriend te bereiken.”

Bakker vertelde eerder in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen over de voorbereidingen die hij trof om orkaan Irma door te komen.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *