NOS | Canal Parade Amsterdam massaal bezocht

Canal Parade Amsterdam massaal bezocht | Foto ANP Jerry Lampen

Canal Parade Amsterdam massaal bezocht | Foto ANP Jerry Lampen

In Amsterdam is de Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride, zonder grote incidenten verlopen. De belangstelling was enorm en de politie en gemeente laten weten zeer tevreden te zijn.

Hoeveel bezoekers er waren, is nog niet bekend. Een gemeentewoordvoerder zegt dat het er aanzienlijk meer waren dan vorig jaar, toen het weer veel minder goed was. Op twee plekken, waaronder bij de Magere Brug over de Amstel, was het zo druk dat de politie mensen verzocht elders te gaan kijken.

De boten voeren van het Westerdok via de Prinsengracht en de Amstel naar het Oosterdok. In totaal deden dit jaar tachtig vaartuigen mee, waaronder opvallend veel met een boodschap. Zo was er de Vluchtelingenboot, om aandacht te vragen voor de rechten van homoseksuele vluchtelingen en migranten. De zwerfjongerenboot draaide om jongeren en volwassenen die dak- of thuisloos zijn.

Voor de thuisblijvers was er een zogenaamde ‘Pridestream-boot’. Die hangt vol met schermen en een 360 graden-camera. Zo konden mensen over de hele wereld meemaken hoe het is om mee te doen aan de Canal Parade.

Botenparade in volle gang

Twintig jaar gayparade
In het Westelijk Havengebied werden de boten vanochtend klaargemaakt voor de parade Pauline Broekema / NOS
De ‘skyline’ van Amsterdam Marc Hamer / NOS

‘Koninkrijksboot’

Dit jaar, waarin het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar bestaat, voer ook een ‘Koninkrijksboot’ mee. Zo lieten homo-organisaties uit Curaçao, Aruba en Sint-Maarten weten dat ze gelijke homorechten willen in het hele koninkrijk. Op deze eilanden is het huwelijk namelijk niet opengesteld voor homostellen.

“Het is natuurlijk heel raar dat wij in Nederland kunnen trouwen als paren van gelijk geslacht, maar ergens anders binnen ons koninkrijk niet”, zegt directeur LHTB-emancipatie van de Stichting Amsterdam Gay Pride Irene Hemelaar. “Die boodschap, de boodschap van gelijke rechten, dat je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt, wordt vandaag uitgedragen.”

Ramona Pikeur: hand in hand lopen op Curacao kan niet

‘Ik hoop dat ze de wet gaan veranderen’
Esmay Groeneveldt uit Aruba en Natacha Tweeboom uit Curaçao Pauline Broekema / NOS
Gionelli Richardson uit Curaçao en Joyce Budhai uit Suriname Pauline Broekema / NOS

Thema

Het thema van dit jaar is ‘Share’. Onder het motto: ‘share love, love differences’ roept de organisatie iedereen op om zijn of haar verhaal te vertellen en dit te delen.

Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival Gay Pride bij te wonen.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *