27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | Caribisch talent dat studeert in Nederland keert niet genoeg terug

HomeLandenArubaNOS | Caribisch talent dat studeert in Nederland keert niet genoeg terug
Caribisch talent dat studeert in Nederland keert niet genoeg terug

Veel jonge Caribische eilandbewoners vertrekken naar Nederland om te studeren. Maar terugkomen? Dat doen ze niet altijd. Daardoor missen de eilanden Curaçao, Bonaire en Aruba veel talent. En dat is zonde, vindt onder andere de stichting WeConnect.

De stichting maakt video-cv’s van jonge afgestudeerden om ze meer kans te geven op de Caribische arbeidsmarkt.

“Zo was er een meisje dat de eerste vrouwelijke rechter van Bonaire wil worden. We hebben al een reactie gekregen van het Caribisch hof dat met haar in contact wil komen”, vertelt Tanja Fraai van WeConnect. “Maar veel eilandbewoners zijn al zo geaard hier in Nederland. In Nederland kun je bovendien werkervaring opdoen tegen een beter salaris.”

Door de wisselkoers is het heel lastig om vanaf Aruba je studieschuld te betalen.
Geraldine, Arubaanse

Toch is er volgens Fraai veel werk op de eilanden. “Een klein eiland als Bonaire heeft een relatief grote financiële sector bijvoorbeeld.” En er zijn initiatieven om Caribische studenten aan te trekken. “Zo bouwt Curaçao huizen voor starters, zodat teruggekeerde jongeren niet weer bij hun ouders hoeven te wonen.”

Geraldine Bardouille CV


Hierboven zie je het cv van Geraldine Bardouille (25). Ze verhuisde in 2010 naar Tilburg om International Management te studeren. Toch wil ze als ze haar diploma heeft terug naar Aruba. “Ik wil iets bijdragen aan mijn eiland, iets veranderen.” Dat is nodig, vindt ze. “Aruba is letterlijk en figuurlijk een eiland: ze willen dingen alleen op hun eigen manier doen.”

“En de wisselkoers op Aruba is killing: daardoor is het lastig om vanaf het eiland je studieschulden af te betalen. In Nederland verdien je gewoon veel meer.” En veel van haar vrienden denken dat ze overgekwalificeerd zijn voor een baan op het eiland.

Jonathan Alvarez cv


Ook Jonathan Alvarez (27) vertrok naar Nederland voor zijn studie Aviation Studies. Inmiddels is hij afgestudeerd en flink aan het solliciteren. Dat gaat alleen nog niet zo makkelijk. “De werkloosheid op Curaçao is heel hoog en je hebt connecties nodig om aan de bak te komen.”

Veel Curaçaose vrienden van Jonathan keren niet terug, maar blijven in Nederland. “Velen van hen hebben zelfs al werk hier. Ze snappen wel dat ik terug wil naar het eiland, maar ze drukken me wel met mijn neus op de feiten: je moet wel een baan vinden.”

Veel werkgevers vinden dat Caribische studenten uit Nederland te veel praatjes hebben.
Dick Drayer, correspondent Cariben

Dick Drayer, correspondent op de Cariben, herkent het probleem dat Caribische jongeren niet meer terugkeren. “Veel werkgevers vinden ook dat studenten uit Nederland te veel praatjes hebben: ze passen niet meer op de eilanden.”

“Het wordt de brain drain genoemd”, vertelt Drayer. “Ieder jaar vertrekken er zo’n 400 studenten naar het kikkerlandje. Daarna worden er hoogopgeleiden uit andere landen ‘geïmporteerd’: uit de VS, Venezuela of Colombia.”

Toch komen veel eilanders uiteindelijk wel terug, vertelt Drayer. “Maar pas later in het leven, als je al wat kapitaal hebt verzameld. Dan is leven op Curaçao juist heel comfortabel.”

Bron: NOS

8 reacties

  1. Verdienen ????? Ze krijgen het, hoe gek moet je zijn om betreffende gasten zoveel te geven !!!Dus loonschalen aanpassen, niet naar functie, maar opleiding niveau en prestatie ……

  2. Alle bedrijven willen produceren zonder gekwalificeerde personeel omdat deze goedkoper is. Kijk maar eens naar de hoeveelheid illegale werkers die worden opgespoord. Dit gebeurd ook OVERAL in Nederland ook door UITZENDBUREAUS.

    “Veel werkgevers vinden ook dat studenten uit Nederland te veel praatjes hebben: ze passen niet meer op de eilanden.” Ze hebben zelfs een bijnaam gekregen “Het wordt de brain drain genoemd”

    Dit is een flauwekul, een smoesje om goedkope werkers te importeren uit Venezuela en Colombia.

  3. Nog even als NB.

    Zij moest voor 7 juli van het eiland af.
    Wij hebben haar dan ook naar familie in de VS gestuurd en hebben haar ‘positieve toewijzing toegestuurd’.
    Eind augustus kon zij met die toewijzing op Hato binnenkomen, en kreeg de mededeling naar de Immigratiedienst te gaan om een stempel in haar paspoort te gaan halen.
    Zij kreeg – dit is veranderd – een stempel voor 5 jr.

    Het is even een kort persoonlijk verhaal, waarvan er natuurlijk velen zijn. Ik wilde het alleen even gemeld hebben. Niemand hoeft erop te reageren.

  4. Omdat YdK die hun studie hebben volbracht in Ned. USA, danwel elders
    a/ moeite hebben hun vergunning tot verblijf te krijgen
    b/ vaak niet welkom zijn
    c/ vaak niet aan de slag kunnen danwel voor een rotloon.

    Ik meld dit omdat onze dochter, hier geboren, afgestudeerd in Ned. 1 jr coschappen gedaan in Houston, dolgraag terug wilde naar het eiland.

    In eerste instantie werd haar vergunning tot verblijf afgewezen. Zij kwam 12 januari binnen, is 28/1 naar de immigratiedienst gegaan, in mei kreeg zij te horen dat het ‘afgewezen’ was op grond van een onzinnige afwijzing.
    Na bezwaar te hebben ingediend, kreeg zij in augustus de toestemming.

    Vertrekt per 1/1 a.s. naar Manchester omdat zij daar als trauma arts kan gaan werken. Het zij zo, helaas.

    Tegenstand, tegenslag is er de oorzaak van dat jonge mensen niet terugkeren.

  5. ook omdat er allerlei dombo”s op hoge posities geplaatst zijn.
    en deze imbeciele geen ondergeschikten aannemen die wel een goede opleiding hebben genoten en met allerlei goede ideeën terug komen.
    ze willen het graag houden zoals het is….en geen vernieuwingen…

  6. Als student kom je alleen terug op curacrim als er op HATO al een kruiwagen voor klaar staat, je gaat er in zitten en je word direct naar een top baan geduwd, heb je geen kruiwagen, kan je beter in NL blijven.

  7. Het is toch idioot dat belastingdeskundigen en wetenschappers, doctors en doctorandussen, complexe wetten voorbereiden waarover vervolgens in de Staten wordt beslist door MAVO3-ers en bordenwassers, veelal in het bezit van een lang strafblad ook nog?

  8. Om te slagen op Curacao hoef je niet gestudeerd te hebben.

    Schotte (mislukte MAVO3 scholier) verdient 15 K in de maand en dat gold ook voor Rudney Garmes, die van afwashulp in de Cactusclub (1,500 per maand) ook ineens 15,000 per maand ging verdienen in de Staten.

    Stella van Rijn, mislukt journaliste en voormalig koffiedame van de aannemersclub, brengt iedere maand zelfs 20,000 mee naar huis.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties