NOS | Centrale bank Curaçao grijpt in bij grote verzekeraar

Dick Drayer | NOS Correspondent Curaçao

Het gebouw van verzekeraar Ennia in Willemstad NOS | Persbureau Curacao

De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) heeft de verzekeringsgroep Ennia, de grootste verzekeraar en pensioenbeheerder van Curaçao en Sint-Maarten, onder curatele gesteld. De bank vreest dat zonder verdere maatregelen de verzekeringsgroep zijn financiële verplichtingen tegenover onder andere pensioengerechtigden niet meer kan nakomen.

Bovendien denkt de centrale bank dat Ennia wordt uitgehold door de eigenaar, de Iraans-Amerikaanse miljardair Hushang Ansary. Zo is gepoogd 100 miljoen dollar te onttrekken aan de effectenrekening van de verzekeraar in New York.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat de centrale bank het bestuur van een financiële instelling op Curaçao overneemt. Eerder werd ingegrepen bij de Girobank. De noodregeling die ook nu weer is toegepast mag de CBCS alleen gebruiken als een financiële instelling acuut in gevaar is.

Grote speler

Met de ingreep is volgens de rechtbank, die de noodregeling goedkeurde, ook een maatschappelijk belang gediend. Ennia is goed voor 50 procent van de totale verzekeringsmarkt op Curaçao en Sint-Maarten en voor 80 procent van de pensioenmarkt op Curaçao.

Ennia stond aan de wieg van het Nederlandse Aegon en is in handen geweest van Delta Lloyd, voordat het bedrijf werd verkocht aan miljardair Ansary.

Bron: NOS

Naschrift KKC

Beschikking CBCS noodregeling Ennia 172639835

2018 07 04 – Beschikking CBCS Noodregeling Ennia 172639835 by Black Lion on Scribd

2018 07 06 – Beschikking CBCS Noodregeling EC Investments Ennia-Ansary-Palm by Black Lion on Scribd

Een Reactie op “NOS | Centrale bank Curaçao grijpt in bij grote verzekeraar

 1. En Baker Silly Curacao gaf een goedkeurende accountantsverklaring bij de puinhoop van Ennia.

  Reden genoeg voor verzekerden om de betrokken accountant, Victor Bergisch, voor de tuchtrechtter te dagen.

  Hij weet er de weg, want is al eerder veroordeeld, Ook voor grove fouten bij een verzekeringsmaatschappij:

  Raad van Tucht waarschuwt KPMG accountant
  Schriftelijke waarschuwing voor accountant

  In verband met de zaak van Nagico tegen Inter-Assure was laatstgenoemde een procedure gestart bij de Raad van Tucht voor Registeraccountants en Accountants-Administratie-consulenten in Den Haag in verband met een verklaring van KPMG partner accountant Victor Bergisch van KPMG op Curaçao ten behoeve van Nagico in de rechtszaak.

  Bergisch heeft als maatregel een ‘schriftelijke waarschuwing’ gekregen omdat hij in zijn rapportage “mededelingen heeft gedaan waarvoor geen enkel bewijs is”. Hij maakte in een half jaar tijd drie rapporten met de zelfde datum en referentienummer, over dezelfde kwestie met een verschillende inhoud. Gelet op de aard en de ernst van de begane overtreding en de slordige wijze waarop de KPMG registeraccountant is omgegaan met het aanpassen van de rapporten, meent de Raad van Tucht de genoemde maatregel passend en geboden.

  Victor Bergisch, de nieuwe Terry Hernandez. Ook van Baker Silly.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *