NOS | Chong en Markelo: Nederlandse toptalenten dicht bij Premier League-debuut

Thierry Boon

Tahith Chong in actie voor de beloften van Oranje Orange Pictures

“Geef dan! Geef!” De teleurstelling druipt van zijn gezicht af. Tahith Chong wil altijd de bal hebben. Niet veel later bewijst hij waarom. De rappe buitenspeler maakt een actie naar binnen en haalt fraai uit in de verre hoek: doelpunt.

Daarmee laat hij zien waarom hij ‘de nieuwe Robben’ wordt genoemd. Chong is een linkspoot op rechtsbuiten. Eentje van het recept ‘naar binnen trekken en uithalen maar’.

We spreken de 18-jarige Chong na de oefeninterland van de Nederlandse beloften tegen de leeftijdsgenoten uit Engeland. Oranje wint met 3-1, mede dankzij de uithaal van Chong, die vorig seizoen werd uitgeroepen tot ‘Talent van het Jaar’ bij zijn club Manchester United.

Gedoucht en opgefrist vertelt hij onder het bordje van de Dirk Kuijt Tribune in Katwijk over de vergelijking met Robben. “Daar word ik niet moe van. Het is een geweldige eer. Ik kreeg de kans om hem in de voorbereiding van dichtbij aan het werk te zien. Robben is voor mij een van de beste spelers van de wereld.”

Mourinho lovend

De reden dat hij Robben van dichtbij kon zien, was omdat Chong met het eerste van Manchester mee mocht met de oefentrip naar Amerika. Tegen de Mexicaanse Club América viel hij een halfuur voor tijd in en was hij betrokken bij de gelijkmaker.

Coach José Mourinho was daarna lovend over de jonge Nederlander. “We hadden iemand nodig die initiatief durft te nemen en iets kan creëren. Dat heeft Chong gedaan. Natuurlijk kan hij fysiek nog niet veel aan, maar je ziet duidelijk zijn kwaliteiten”, sprak de Portugees.

“Dat was natuurlijk een topervaring”, zegt Chong met een lach op zijn gezicht. “Ik kan niet anders zeggen. En het is altijd mooi als een trainer dat soort dingen over je zegt.”

Sky Sports Premier League

“He was enthusiastic, he was confident to play…He’s a good kid.” Jose Mourinho impressed by 18-year-old Tahith Chong after Manchester United debut: https://t.co/0WsZ06k7ge
2 maanden geleden

De buitenspeler traint bij Manchester al het hele seizoen mee met het eerste elftal en speelt zijn wedstrijden in het elftal onder 23 jaar. Het is wachten op een debuut. “Ze hebben een plan met mij, maar dan moet ik wel blijven presteren natuurlijk.”

Met de terugkeer van Daley Blind naar Ajax is Chong de enige overgebleven Nederlander bij de Engelse grootmacht. “Jammer dat hij weg is. Vanaf de eerste dag hielp hij mij. En toen ik geblesseerd raakte, kwam hij telkens vragen hoe het met me ging.” Maar ook de rest van de selectie ontfermt zich over het talent, dat in 2016 overkwam van Feyenoord. “Iedereen van het eerste is behulpzaam. Dat is geweldig om te zien.”

Tahith Chong in 2016 als speler van Feyenoord Pro Shots

Tahith Chong in duel met Justin Kluivert | Pro Shots

Terwijl Chong bij de beloften van Oranje een prima wedstrijd speelde, zat Nathangelo Markelo negentig minuten op de bank. Hij verraste vorig jaar zomer met een overstap van FC Volendam naar Everton.

“Dat ging best snel”, vertelt Markelo op Sportpark Nieuw Zuid. “Ik speelde ook in de jeugdteams van Oranje en daar kijken veel scouts.” Toen de inmiddels 19-jarige speler hoorde van de interesse van de Premier League-club, kon hij het eerst niet geloven.

“Op het eind van het seizoen speelden we met Volendam een internationaal toernooi tegen grote clubs. Daarna belde Everton opnieuw en toen ging het snel. Na twee dagen kwam er een bod bij Volendam en weg was ik.”

Nathangelo Markelo

De verdedigende middenvelder annex rechtsback is net als Chong bij United basisspeler in het elftal onder 23 bij Everton en traint vast mee met het eerste. “Het gaat lekker. Ik hoop nog dit seizoen mijn debuut te maken.”

Zijn trainer bij onder 23 ziet het in hem zitten. “Hij zegt dat hij echt een Premier League-speler in mij ziet op de nummer zes-positie. Dus ik vertrouw op hem.”

Het contract van het talent loopt nog tot 2020. Tegen die tijd is het aan technisch directeur Marcel Brands om te beslissen over de toekomst van zijn landgenoot. “Ik heb hem een paar keer kort gesproken, maar het is fijn dat hij er is.”

Bron; NOS

3 Reacties op “NOS | Chong en Markelo: Nederlandse toptalenten dicht bij Premier League-debuut

  1. Zijn haar ziet er ok uit. Niks mis mee eerlijk gezegd.

  2. Het is jammer dat wij niet een fonds voor armoede bestrijding hebben waar al deze profs met 1 of 2% bijdragen. De meesten hebben zoveel geld dat zelfs hun over over kleinkinderen niet hoeven te werken. Sommigen van hun familieleden lopen zelfs risico op goudvergiftiging, zoveel goud hebben ze in hun bek.

    Heb zelf een bitter sweet situatie meegemaakt in Nederland, moeder had een hard leven, prostitutie, bolletjeslikster maar had een talentvolle zoon bij Ajax. Zoon kreeg op zijn zestiende een contract bij Arsenal voor 200.000 pond, moeder heeft haar facebook afgesloten en geen contact meer gehad met vriendinnen en familie. Het is triest, ik zag daarna de vriendinnen en familieleden bijna elke dag nog achter het raam staan.

  3. Geef die Chong eens 5 pond voor de kapper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *