NOS | Coalitie Curaçao raakt meerderheid kwijt, Schotte in de startblokken

Door Dick Drayer

De in december aangetreden premier Hensley Koeiman Persbureau Curacao / NOS

De regering van Hensley Koeiman op Curaçao lijkt gevallen. Vanmiddag zegden twee leden van Pueblo Soberano, de partij van de vermoordde politicus Helmin Wiels, hun steun aan Koeimans regering op waarmee de coalitie zijn meerderheid verliest.

Verwacht wordt dat de premier nu zijn ontslag zal aanbieden aan de gouverneur.

Het kabinet van Koeiman was nog maar anderhalve maand aan de macht. Na de verkiezingen van 5 oktober volgde een moeizame formatieperiode. Er werd een coalitie gesloten die slechts een meerderheid had van één stem.

Veroordeling

Vanmiddag verscheen een brief op sociale media, waarin de oppositie onder leiding van Gerrit Schotte (MFK) aankondigde een nieuwe meerderheid te kunnen vormen. Dat maakt de weg vrij voor Schotte om opnieuw premier te worden.

Hij moet dan wel eerst in hoger beroep worden vrijgesproken van ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Vorig jaar werd hij voor die feiten veroordeeld tot drie jaar cel en ontzegging van het passieve kiesrecht. Er is nog geen zittingsdatum vastgesteld voor het hoger beroep.

Bron: NOS

7 Reacties op “NOS | Coalitie Curaçao raakt meerderheid kwijt, Schotte in de startblokken

 1. PS en Helaas, dat spoort niet samen. PS , fuera!

 2. Gelukkig zijn we verlost van Braam..

  PS zal ook worden afgestrafd voor het verraad!

 3. Staatsregeling van Curaçao:
  Artikel 53
  1. De Staten kunnen bij landsbesluit worden ontbonden.
  2. Het besluit tot ontbinding houdt tevens de last in tot een nieuwe verkiezing
  voor de ontbonden Staten en tot het samenkomen van de nieuw gekozen Staten
  binnen drie maanden.
  3. De ontbinding gaat in op de dag waarop de nieuw gekozen Staten
  samenkomen.
  4. De zittingsduur van na ontbinding optredende Staten wordt bij
  landsverordening vastgesteld; de termijn mag niet langer zijn dan vijf jaren.

 4. Koeiman is geen leider, hij heeft de uitstraling van een leguaan met longemfyseem. Zelfs op internationale bijeenkomsten spreekt hij aapiamentu.

  Koeiman kan nog niet uit zijn woorden komen als hij zijn boodschappenlijst voorleest.

 5. Freedomwriter

  Het volk had voor de MAN gekozen als winnaar als om rust en voorspoed te verkrijgen in de samenleving. Heel jammer van het niet verwachte egoistische en hebzuchtige optreden van MAN, die nu een gouden kans heft laten gaan. Zelfkennis is heel belangrijk in deze wereld, en als de MAN echt diep bij zichzelf ten rade is gegaan was de conclusie dat Hensley Koeiman geen premier kon worden, omdat hij gewoonweg geen draagkrachtige leider is. Gijsbertha voor Financien is ook een totaal onevenwichtige zet. De twee heren hadden beter in het parlement gebleven en een professional de Ministeries laten uitvoeren, maar waren te hebzuchtig voor machtsposities. Het was en doom-scenario die vandaag tot werkelijkheid is gekomen. Het volk hadden ze nooit in gedachte alleen hunzelf en hebben hierdoor het volk benadeeld op een laatste kans voor een welvarend toekomst.

 6. Men kan enigszins terug verlangen naar de rust van de afgelopen jaren met PAIS/PS. In ieder geval hadden investeerders weer wat vertrouwen gekregen. Die is nu weg helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *