28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | College financieel toezicht adviseert Rutte in te grijpen op Curaçao

HomeMediaNOS | College financieel toezicht adviseert Rutte in te grijpen op Curaçao

Met CFT aanwijzingsbrief | Dick Drayer

21 januari 2019: premier Rhuggenaath met premier Rutte in Willemstad | Persbureau Curacao

Het College financieel toezicht op Curaçao heeft de regering in Den Haag geadviseerd om in te grijpen op het eiland. Voor het derde opeenvolgende jaar krijgt de overheid in Willemstad haar huishoudboekje niet op orde. Er is een tekort van 135 miljoen euro en de oorzaak daarvan is volgens het College structureel.

Het advies hing al enige tijd in de lucht, omdat het Curaçao maar niet lukt om zelf orde op zaken te stellen. Dat is vooral het gevolg van te optimistische opbrengstenramingen, tekortkomingen in het financieel beheer en gebrek aan budgetdiscipline waardoor de uitgaven niet binnen de begroting blijven.

Twee keer eerder heeft het College Den Haag gevraagd in te grijpen. Dat was in 2012, in de regeerperiode van Gerrit Schotte op Curaçao, en in 2017 op Sint-Maarten. Beide keren volgde Den Haag het advies op en stelde orde op zaken. Maar of dat nu ook gaat gebeuren, valt te bezien.

Convenant voor groei

In januari tekenden premier Rutte en zijn Curaçaose collega Rhuggenaath nog een convenant over een economische groeistrategie voor het eiland. Curaçao behoudt daarin weliswaar de regie, maar Nederland kreeg een vinger in de pap om het financieel beheer en de overheidsorganisatie van Curaçao op orde te krijgen. De belabberde staat waarin beide verkeren, zijn volgens het College financieel toezicht reden waarom het Curaçao niet lukt om financieel schoon schip te maken.

Curaçao onderkent dat, maar wijt de financiële problemen vooral aan de crisis in Venezuela. Dat land – op slechts 75 kilometer afstand – is een van de belangrijkste handelspartners. De raffinage van ruwe aardolie uit Venezuela is een van de voornaamste pijlers van de Curaçaose economie, biedt werkgelegenheid en zorgt voor deviezeninkomsten.

Vanwege de verhoogde sancties van de Verenigde Staten is de olieproductie van de raffinaderij inmiddels stil komen te liggen. Uitbetaling van salarissen en huurbetalingen voor de raffinaderij van Venezuela aan Curaçao staan onder druk.

Het is daardoor al enige tijd onrustig onder de Curaçaose arbeiders in de oliesector. De negatieve effecten van de aanhoudende diepe crisis in Venezuela worden dan ook steeds meer zichtbaar in andere economische sectoren van Curaçao, zoals het toerisme.

De Isla-raffinaderij op Curaçao ligt vrijwel stil door Amerikaanse sancties tegen Venezuela | Persbureau Curacao

In een brief aan zijn collega Rutte deed premier Rhuggenaath vorige week een klemmend beroep op Den Haag om de strenge financieel normen waaraan Curaçao moet voldoen, soepel toe te passen. De wet op het financieel toezicht biedt die mogelijkheid en zou het eiland ruimte kunnen geven om juist geld in de economie te pompen.

Een aanwijzing uit Den Haag zou de gezamenlijk afgesproken groeistrategie en de financiële ruimte die ook volgens Rutte nodig is, kunnen doorkruisen. De adviesbrief van het College financieel toezicht voor een aanwijzing biedt echter ook mogelijkheden om onder de vlag van datzelfde convenant en zonder aanwijzing toch harde maatregelen te treffen.

De Rijksministerraad besluit later deze maand of het advies van het College financieel toezicht wordt opgevolgd.

Bron: NOS

Naschrift KKC

2019 04 01 – Aanwijzing Curacao Cft Artikel 13 Lid 3 Rijkswet Financieel Toezicht by Black Lion on Scribd

8 reacties

  1. Het trieste is dat dit allemaal zo voorspelbaar is:
    * van isla is al 30 jaar bekend dat er een einde aan het verhaal komt maar er is geen beleid om tijdig naar alternatieven te zoeken
    * overal ter wereld leven mensen langer hetgeen hogere kosten voor de gezondheidszorg betekent en dat de AOW onder druk komt te staan. Vooralsnog geen beleid van MEO of wie dan ook
    * zelfs in Afrika zijn landen verder als het gaat om toezicht op banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Curacao doet ondanks Girobank en ENNIA niets aan het updaten van regelgeving: directie wordt vervangen en “probleem is opgelost”.

    Van de ene crisis naar de volgende crisis: en maar nieuwe regeringen benoemen en nieuwe bestuurders maar geen structurele keuzes durven maken.

  2. Rhuggenaath vraagt toestemming om gedurende 3 jaar per 60 mio p/a meer uitgeven dan begroot……
    – de begrotingen 2018-2019 zijn volgens het CFT veel te optimistisch. De daarin geprojecteerde tekorten zullen veel hoger worden.
    – de plannen van de overheid om de tekorten niet verder te laten stijgen, worden als los zand beschouwd door het CFT.
    – zijn er uitgewerkte, gedetailleerde plannen hoe die 60 mio p/a besteed gaan worden?
    -Men verwijst naar de hulp aan St. Maarten. Maar die tegemoetkoming is van vele voorwaarden voorwaarden voorzien.
    ( er is dan ook op St. Maarten nog nauwelijks iets uit gegeven van het beschikbare bedrag omdat St. Maarten nog steeds niet aan die voorwaarden voldoet). Denkt Rhuggenaath nou echt dat bij toestemming voor die 60 mio p/a dat hij de de vrije hand krijgt bij de besteding daarvan? Zo ja. dat kan ik mij dan nauwelijks voorstellen.
    – Er lekt nog veel geld weg uit de eilandlijke begroting – om het maar eens netjes te zeggen. Wat doet het kabinet R. daaraan?
    – de inkomsten voor de overheid kunnen veel hoger zijn indien alle instanties doen waarvoor ze zijn opgesteld , bijvoorbeeld de belastingdienst. Wat doet R. c.s. daaraan? Wat zou toch de reden zijn dat de inning van (inkomsten-) belasting voor delen van de bevolking… zo abominabel verloopt? Belanghebbenden?
    Kortom : ik vermoed dat het verzoek van Rhuggenaath aan Rutte/RMR zal worden afgewezen en dat Curacao onder curatele wordt gesteld.

  3. Heel Curacao is benieuwd wat de Rijksministerraad gaat doen. Geeft zij een aanwijzing, zoals de wet dat voorschrijft, of laat zij na een aanwijzing te geven en verwordt zij daarmee onderdeel van het falend financieelbeleid. Feit is dat een precedent zal worden geschapen, en de historie leert dat dit precedent voortaan zal worden gevolgd.

  4. Goed zo, ingrijpen en niks geen versoepeling voor de begroting van 2019. Nu ook hun salarissen nog verlagen en een einde maken aan al die onnodige reizen.

  5. Laatst het halve parlement weer naar het randebielenoverleg Parlatino in Panama.

    Dansleraren en mislukte huisartsen naar een verkeersbeurs.

    AlcaLM Walle iedere maand naar haar kinderen in Nederland en tussendoor naar muziekfestivals in Barbados, Trinidad en Colombia.

    De aartsluie salarisslipprinter Menki Rojer en het viswijf van Boca Sami, het wandelende strafblad Jacinta Constantia, naar klimaatconferenties in Suriname en het randdebielen Parlatino in Argentinie.

    Tilly Pikerie.

    De Pik Pisas benoemingen, zouden teruggedraaid worden door onze Kennedy Ruggenaath, maar ALLEN zijn nog in functie.

  6. Curaçao onderkent dat, maar wijt de financiële problemen vooral aan de crisis in Venezuela.

    De regering moet niet liegen. De overheidskosten zijn massaal. Te veel geld gaat naar snoepreisjes, fraudeurs worden niet aangepakt en er worden maar mislukkelingen in overheidsdienst genomen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties