NOS | Curaçao wil af van de gouverneur

Door correspondent Dick Drayer

Willemstad's colors and charming architecture woo photographers.(Photo: Kjersti Joergensen, Getty Images/iStockphoto)

Curaçao wil af van de gouverneur

Het parlement van Curaçao heeft een motie aangenomen waarmee het de gouverneur van het eiland buitenspel wil zetten. Die zou geen benoemingen van ministers meer bij wet mogen goedkeuren. Het aannemen van de motie maakt het mogelijk dat ministers kunnen worden benoemd zonder ze eerst te screenen op integriteit.

De gouverneur is de vertegenwoordiger op Curaçao van de koning. Hij behartigt de belangen van het Rijk en is het hoofd van de Curaçaose regering. Hij heeft geen politieke verantwoordelijkheden en zit niet in het kabinet. De huidige gouverneur is Lucille George-Wout.

Gerrit Schotte

De motie is een reactie op het ingrijpen door Nederland op Sint Maarten. De Rijksministerraad in Den Haag besloot vrijdag de gouverneur van dat eiland opdracht te geven de benoeming van het nieuwe kabinet van Theo Heyliger aan te houden. Eerst moet er een onderzoek komen naar de integriteit van de ministers.

Met de motie op Curaçao, die werd ingediend door oud-premier Gerrit Schotte, roept het parlement de regering op om de Staatsregeling van Curaçao aan te passen, de grondwet van het eiland. Volgens die Staatsregeling moet zo’n voorstel met een tweederde meerderheid worden aangenomen.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *