NOS | Curaçao wil Venezuela helpen, maar vreest represailles van Maduro

Curaçao wil Venezuela helpen, maar vreest represailles van Maduro | Nieuwsuur

Nederland gaat via Curaçao hulp verlenen aan Venezuela. Het kabinet geeft daarmee gehoor aan een verzoek van oppositieleider Juan Guaidó en van de Verenigde Staten. Venezuela kampt met grote tekorten aan voedsel en medicijnen. Curaçao moet de “logistieke hub” worden voor humanitaire hulp.

Premier Eugene Rhuggenaath zegt dat het eiland de Venezolaanse bevolking wil helpen. “Maar we zijn ons wel bewust dat er consequenties kunnen zijn voor Curaçao.” Hij doelt op mogelijke represailles van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Die heeft tot nu toe elke buitenlandse humanitaire hulp op afstand gehouden.

“We denken bijvoorbeeld aan een grenssluiting, wat we al eerder hebben meegemaakt. Als Venezuela een besluit neemt dat voor Curaçao negatieve consequenties kan hebben, dan verwachten wij waar het kan ondersteuning van onze bondgenoten. Om de risico’s voor onze bevolking in te dammen”, zegt Rhuggenaath

Voorraden voedsel en medicijnen

Curaçao, dat op zo’n 80 kilometer afstand van Venezuela ligt, is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dat betekent dat het op veel punten eigen beleid kan voeren, maar niet op alle punten. Buitenlands beleid en defensie vallen nog altijd onder Nederland.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken legt uit dat er voedsel en medicijnen vanuit de VS naar Curaçao zullen worden gebracht. “Daar worden die voorraden klaargezet voor het moment dat ze ook kunnen worden toegelaten tot Venezuela.” Blok hoopt dat president Maduro toestemming geeft voor de hulp.

Volgens de minister gebruikt de Venezolaanse president het onthouden van hulp nu “als onverkwikkelijk instrument” om druk uit te oefenen op de eigen bevolking. Hij vindt het “verschrikkelijk” dat Maduro de problemen ontkent.

Nieuwe verkiezingen

Het kabinet maakt zich grote zorgen over de situatie in Venezuela. “Op economisch, sociaal, humanitair en politiek gebied glijdt het land steeds verder af”, zegt Blok. Nederland wil ook dat er zo snel mogelijk verkiezingen komen in Venezuela. “Vandaar dat we ook Guaidó als interim-president hebben erkend.”

Venezuela zit economisch aan de grond en miljoenen Venezolanen zijn naar het buitenland gevlucht. Guaidó riep zich vorige maand uit tot interim-president als vervanger van Maduro.

Bron: NOS

Een Reactie op “NOS | Curaçao wil Venezuela helpen, maar vreest represailles van Maduro

  1. Keep dreaming, Maduro heeft afgelopen weekend aangekondigd dat elk vliegtuig dat van uit Curacao of Aruba het luchtruim van Venezuela binnen vliegt neergeschoten wordt. Boten van uit Curacao en Aruba die Venezuelanse water binnen vaarden zouden tot zinken worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *