NOS | Curaçaose bendes ook actief in Nederland

De rechtszaak tegen de No Limit Soldiers werd zwaar bewaakt | Foto Ard Vreugdenhil

De rechtszaak tegen de No Limit Soldiers werd zwaar bewaakt | Foto Ard Vreugdenhil

Op Curaçao zijn ongeveer tien criminele groepen actief, waarvan er een aantal ook vertakkingen hebben in Nederland. De groepen houden zich bezig met drugs, wapenhandel, overvallen en afpersing.

Dat zegt woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie in Willemstad. Dat gaf opdracht aan het Nederlandse onderzoeksbureau Faber om de bendes op het eiland in kaart te brengen.

“Strikt genomen heeft Curaçao geen bendes, zoals we die kennen uit de Verenigde Staten en Mexico. Maar we hebben wel een groot aantal criminele organisaties. Daar zijn we van geschrokken”, zegt Serphos.

Vliegveld

Curaçao kwam vorig jaar internationaal in het nieuws, nadat twee bendes elkaar hadden beschoten bij de aankomsthal van het vliegveld. Twee bendeleden werden gedood. Zeven omstanders werden geraakt door kogels.

Dezelfde bendes zijn ook actief in Nederland, onder meer in Zwolle, Dordrecht, Den Helder en Rotterdam. In die laatste stad was in een overvol metrostation in 2013 een gewelddadige schietpartij tussen twee Curaçaose bendes.

De bekendste bende is No Limit Soldiers. Leden van die bende schoten in 2013 de Curaçaose politicus Helmin Wiels dood.

Voetbalteams

In totaal worden 58 groepen in de gaten gehouden. De meeste daarvan zijn volgens het OM geen criminele organisaties, maar hebben wel leden die zich schuldig maken aan criminele activiteiten. “Wij gaan die groepen actief volgen”, zegt Serphos. “Je praat dan over voetbalteams, rapgroepen of soms zelfs groepjes buurtbewoners in een straat.”

Bron: NOS

3 Reacties op “NOS | Curaçaose bendes ook actief in Nederland

  1. stanley Held

    Ach, beste heer Meloen.zeer zeker. in de jaren dertig en veertig was dit fenomeen ook in de VS van toepassing. Daar was hun naam Italiaanen. Hier volgens u Antilliaanen. Een groep die u zelf naar de Cariben en hier heeft gehaald. In plaats van met elkaar onder elkaar kiest u bewust tegen elkaar. Dus u bent de ubermens. Ach. Deze Held zal altijd tegen uw denkwijze strijden.

  2. ja, let op je woorden…..

  3. Curacao heeft toch een export product en zo te lezen nog redelijk succesvol ook.
    Zullen wel Dushi Hende zijn.
    Oeps, nu ben ik volgens onze Held natuurlijk een racist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *