NOS | Curaçaose gevangenis heeft eigen knokploeg

Door Dick Drayer

SSDK gevangenis | Persbureau Curacao

De consul-generaal van Suriname eist een diepgaand onderzoek

De relatie tussen Suriname en Curaçao is onder spanning komen staan nadat een Surinaamse jongen in de vreemdelingenopvang door bewakers in elkaar is geslagen. Dat gebeurde begin februari in de gevangenis in Willemstad.

De consul-generaal van Suriname daar eist een diepgaand onderzoek en wil dat de betrokken cipiers worden ontslagen.

Kort na het verzoek van de consul meldde zich nog een vreemdeling die ook in elkaar was geslagen; een Dominicaanse jongen die opgepakt was vanwege wapenbezit en in afwachting van het onderzoek in vreemdelingenbewaring was gezet. Een getuige van de twee mishandelingen zegt dat er een speciale ‘knokploeg’ van cipiers is, die wordt opgeroepen als er iemand een lesje moet worden geleerd.

Mishandeling

De 19-jarige Denzel uit Paramaribo had weliswaar verblijfspapieren, maar stond toch op de lijst om als vreemdeling uitgezet te worden. De bewakers dachten dat hij stiekem marihuana rookte in zijn cel. Bij een doorzoeking vonden ze niets. Daarop werd hij afgezonderd van alle andere vreemdelingen, uitgekleed en in elkaar geslagen. Vervolgens werd hij de hele nacht naakt opgesloten in een isoleercel. Tien dagen later overkwam de Dominicaanse Chakal hetzelfde.

Vreemdelingen mogen in afwachting van hun uitzetting bellen met hun eigen telefoon. Na een stevige woordenwisseling met een van de bewakers was de telefoon van de Dominicaan afgepakt. De volgende dag bleek het personeel alle gegevens van zijn telefoon te hebben gewist. Chakal werd daarop zo kwaad, dat het zeskoppige team dat eerder Denzel in elkaar had geslagen, opnieuw werd opgeroepen. Ook Chakal werd apart gezet en in elkaar geslagen.

Chakal toont zijn verwondingen

Chakal toont zijn verwondingen

Chakal toont zijn verwondingen

Chakal toont zijn verwondingen

De getuige van deze twee afranselingen zegt dat het geweld en de intimidatie van vreemdelingen door een knokploeg in de SDKK-gevangenis aan de orde van de dag zijn. Naast het fysieke geweld, krijgen deze mensen geen schone kleding, nauwelijks schoon beddengoed en worden ze niet gelucht.

Bewakers van de SSDK gevangenis | Persbureau Curacao

Bewakers van de SSDK gevangenis | Persbureau Curacao

De gevangenis van Curaçao heeft een lange trackrecord van misstanden. Berichten over mishandeling van gevangenen, schietpartijen, drugsdeals, verkrachtingen en zeer slechte hygiëne, leidden ertoe dat Nederland verschillende malen ondersteuning aanbood. Ook nu loopt er een speciaal project met de Nederlandse overheid om de gevangenis veiliger te maken.

Bron: NOS

14 Reacties op “NOS | Curaçaose gevangenis heeft eigen knokploeg

 1. Ach Fox, maak je toch eens druk over de slachtoffers in plaats van over de criminelen. Je moet het al heel bont maken om in de gevangenis te komen dankzij slappe rechters als Irma Lips en ratvocaten als Marije Vaders. Zelfs als je veroordeeld wordt hoef je vaak het gevang niet in (Brian Mariano, Robbie dos Santos).

  Geweld tegen gevangenen is niet goed, maar ze lokken het wel zelf uit en het is wel geweld tegen ratten, niet tegen eerzame burgers.

 2. Dit moet een lesje zijn voor iedereen. Wie niet wil horen moet voelen. Vroeger had ons gevangenis de bijnaam hotel mira shelu. Het is goed dat het een hotel pak slaag is geworden.

 3. Ik heb geen medelijden met mensen die een land helpen afbreken dan opbouwen. Van mij mogen ze deze boef het land uitzetten.

 4. @Maurice, Helemaal mee eens, een stelletje huichelaars zijn het die ook nog in de veronderstelling zijn dat hun land Suriname een regionale grootmacht in wording is. Ga toch weg met dat interessant gedoe Surinaamse consul, houd je crimineeltjes in Suriname consul, die crimineel heeft overigens verschillende woninginbraken gepleegd!

  Spanning tussen Suriname en Curaçao omwille van een zwakbegaafde crimineel? Kan het nog gekker? Wat!?, zijn wij Curaçao dan voor de laatste keer gewaarschuwd? Oei oei, straks komt de Surinaamse bezettingsmacht Curaçao bezetten, het grote machtige Surinaamse leger is al in opperste staat van paraatheid gebracht, de vliegende korjalen staan al klaar om Willemstad plat te bombarderen, auxcilio, help.. 😆

 5. http://www.versgeperst.com/nieuws/215679/stagiaire-overdag-neergestoken.html

  http://www.versgeperst.com/nieuws/233195/overvaller-parkeergarage-renaissance-opgepakt-na-tips.html

  Surinaamse consul, houd je eigen criminelen in je eigen land, wij hebben hier meer dan genoeg last van onze eigen achterlijke crimineeltjes!!!

 6. Wat een geklets! Deze jongens zijn criminelen, niks meer of minder!
  Mishandelingen in Surinaamse gevangenissen komen overigens veelvuldig voor, heb ik vaak gezien op facebookfilmpjes van Surinamers. Iedereen weet, vraag maar eens aan Dominicaanse criminelen, wat voor gevangenissen er in de Dominicaanse Rep. bestaan.

  Wat vreemd, ik heb hier zo vaak gelezen dat die crimineeltjes maar liever afgemaakt mogen worden.. Ook Curaçaose criminelen zijn vaak genoeg mishandelt. Dus waar hebben we het eigenlijk over?

  Hebben we opeens medelijden met een paar buitenlandse criminelen waarvan bekend is dat ze inbrekers/woningovervallers zijn? Wat een brutaliteit, Surinamers die hier op Curaçao misdaden komen plegen, zijn ze soms gek geworden? Zogenaamd heeft die Surinaamse rover veel aandacht nodig omdat hij achterlijk/zwakbegaafd is, hebben Curaçaoue crimineeltjes die even zwakbegaafd zijn dan geen aandacht nodig?

  Die Surinaamse consul is gewoon een aansteller, hou dan potverdorie je eigen criminelen in Suriname!! Trouwens, het komt geregeld voor dat Surinaamse criminelen hier huishouden, wat is dat? 2 jaar geleden nog die 31 jarige Surinamer die Nederlandse stagiairs beroofde, maar dat was niet genoeg, hij moest haar ook nog een stuk of 5 messteken toedienen. Gelukkig dat ze hem hebben opgepakt.

 7. @Maurice
  Uit al je reacties tot nu toe op dit schokkende, barbaarse verhaal blijkt dat jij het kennelijk dood normaal vindt dat mensen door bewakers oftewel een regelrechte knokploeg worden mishandeld. Nooit van internationale mensenrechten gehoord zeker?

  Een walgelijk verhaal en een fantastische internationale reclame voor Curaçao. Als dit allemaal klopt moeten deze gefrustreerde bewakers op staande voet ontslagen worden in een zichzelf respecterende rechtstaat. Punt uit.

 8. Alerta, als het OM zijn werk goed doet dan zullen veel statenleden en exministers in de gevangenis zitten en weten ze hoe het is.

 9. Joep Meloen

  Het blijft een vreemde zaak dat illegalen in hetzelfde gebouw worden vastgehouden als zware criminelen. Ze zitten wellicht in een andere vleugel, maar begrijp dat de bewakers toch dezelfden zijn.

  Zou goed zijn wanneer deze 2 zaken worden gescheiden, op een separate locatie en met aparte bewakers. Illegalen zijn niet per direct criminelen en behoeven derhalve ook niet zo behandeld te worden.

 10. Ach Alerta, moeten we nu echt medelijden hebben met criminelen die alle regels aan hun laars lappen en dan zelf eens niet volgens de regels behandeld worden?

  Ik keur dat af, maar bewaar je emoties voor de slachtoffers van deze criminelen in plaats voor dit tuig.

 11. Als Schotte zo’n antwoord geeft (‘hun doen het ook’) wordt jij Maurice altijd wild van woede…apart.

 12. Geschokt ben ik door het bericht over de knokploeg in de SDKK gevangenis in Curaçao! Begint het eiland nu echt af te glijden naar een bananenrepubliek met de vreselijke toestanden in de gevangenissen aldaar? Mijn hele jeugd heb ik op dit eiland gewoond en het is mij nog steeds zeer dierbaar, maar dit vind ik vreselijk. Waarom grijpt de regering niet in? Die weet hier natuurlijk ook van. Geen goede reclame voor Curaçao en zeker niet voor de mensen die hier hun verantwoordelijkheid moeten nemen…de regering! De volgende slachtoffers van deze sadisten in de gevangenis zouden weleens uw eigen familieleden kunnen zijn. Ik kijk nergens meer van op. ALS u een kundig bestuurder bent, dán grijpt u in. Zo niet… dat mag u dan zelf aanvullen.

 13. Het zou goed zijn als Suriname zich net zo druk zou maken op een veelvoudig drugs handelende en wit wassende moordenaar die nog steeds niet vervolgd is en door een oerdom volk zelfs twee keer tot ministerpresident is gekozen.

  ‘De consul-generaal van Suriname daar eist een diepgaand onderzoek en wil dat de betrokken cipiers worden ontslagen.’ Kan de consul-generaal dat diepgaande onderzoek ook even eisen van de 13 decembermoorden?

  Stelletje huichelaars zij het, Surinamers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *