NOS: DigiD wordt opgefrist

Bedrijfsleven en overheid gaan samen de electronische dentificatiemiddelen verbeteren

Bedrijfsleven en overheid gaan samen de electronische dentificatiemiddelen verbeteren

DigiD, de digitale handtekening waarmee je zaken als belastingaangifte en vergunningen kunt regelen bij de overheid, wordt verbeterd en uitgebreid. Het is een van de maatregelen die de ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Kamp van Economische Zaken nemen om elektronische identificatie te verbeteren.

Advertentie

Het toenemende gebruik en de noodzaak tot voorkoming van misbruik vraagt om een elektronische identiteitsvaststelling die meer betrouwbaar en toekomstbestendig is“, schrijven de ministers in een brief aan de Tweede Kamer.

Samen met bedrijfsleven
De ministers gaan samen met het bedrijfsleven, onder meer met banken en de thuiswinkelbranche, een “stelsel van elektronische identificatie” invoeren.
Dat betekent dat alle identificatiemiddelen zoals bankpasjes en DigiD, aan dezelfde regels moeten voldoen en op elkaar aansluiten. Dat wordt het “eID Stelsel” genoemd.

De maatregelen moeten gebruiksgemak geven aan consumenten, burgers en bedrijven. Ook moeten ze cybercrime, identiteitsfraude, oplichting en wanbetaling voorkomen.

Ook in het buitenland
In de toekomst moeten de identificatiemiddelen ook in het buitenland gebruikt kunnen worden.
De lidstaten in de Europese Unie hebben met elkaar afgesproken dat in de toekomst hun identificatiesystemen over en weer worden geaccepteerd. Ook aan die eisen moet het eID Stelsel voldoen.

De ministers willen het in 2015 geregeld hebben. In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken dat uiterlijk in 2017 burgers en bedrijven digitaal zaken moeten kunnen doen met de overheid.

bron: Bron: NOS.nl

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *