NOS | Eén anti-Zwarte-Pietactivist op Curaçao en geen enkele roetveegpiet

Dick Drayer

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten 2018 | Persbureau Curacao

Welgeteld één Curaçaoënaar protesteerde tijdens de intocht van Sinterklaas in Willemstad tegen Zwarte Piet. Vooraf had de actiegroep Kick Out Zwarte Piet aangekondigd ook op Curaçao te gaan protesteren, maar de animo daarvoor was heel gering.

“Ik had me aangemeld bij Kick Out Zwarte Piet, maar die lieten niets van zich horen, dus toen heb ik besloten voor mezelf te gaan”, zegt Burney Cruden. “We moeten op Curaçao ergens beginnen, dus daarom draag ik dit bord.”

Veel werk had hij er niet aan, op een stuk karton staat geschreven: Stop blackface. “Ik heb voor Engels gekozen, zodat de kinderen er geen aanstoot aan nemen, het is en blijft toch hun feest.”

Burney Cruden was de enige Een anti-Zwarte Piet 2018 | Persbureau Curacao

Een anti-Zwarte Piet 2018 | Persbureau Curacao

En daar zit volgens veel Curaçaoënaars ook het verschil met Nederland. “Jullie zeggen dat het een kinderfeest is in Nederland, maar het is daar een volwassenfeest”, zegt een omstander.

“Hier op Curaçao vieren we Sinterklaas op de clubs van de kinderen, niet onder volwassenen. Jullie trekken lootjes, maken surprises, organiseren Sinterklaas op je werk. Dat doen wij niet, het is toch een feest voor kinderen?”

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten 2018 | Persbureau Curacao

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten 2018 | Persbureau Curacao

En er zijn nog meer verschillen, de pieten zijn dit jaar zwarter geschminkt dan ooit. Curaçao stuurde in 2013 al gekleurde pieten mee op de stoomboot van Sinterklaas. Maar daar is niet veel meer van over. Dit jaar lopen er een handjevol mee, niet meer dan tien.

“Roetveegpieten zie je hier helemaal niet”, voegt Cruden er aan toe. Maar dat is logisch, er zijn hier geen schoorstenen op het eiland.” Hij moet er zelf om lachen. “Nee, de pieten zijn dit jaar zwarter dan zwart. Maar ik ga door, tot volgend jaar.”

Bron: NOS

6 Reacties op “NOS | Eén anti-Zwarte-Pietactivist op Curaçao en geen enkele roetveegpiet

 1. Haha, Plasje toch. De hardste scheeuwers hebben niet altijd gelijk. Ze maken alleen elkaar met hun geschreeuw nog gekker dan ze al zijn en gaan zo geloven dat ze invloed hebben. Helaas voor hen, het sinterklaasfeest zal die paar schreeuwers vast wel overleven. Hoe dom kan je zijn…

 2. De Rechtsstaat

  De voormalige werkgever van de schrijver van dit artikel heeft een heel andere uiteenzetting van de intocht van de goed heilige blanke man. Dus ik blijf on topic.
  Brammetje moet effe navraag gaan doen bij racistisch hoe zij zwartepieten aanzien, ja geen aanzien zijn gewoon domme “n-woord”.

  En in overige delen van het koninkrijk denken ze wel anders over:

  https://www.ad.nl/binnenland/demonstratie-anti-zwarte-piet-in-tilburg-gestaakt-tientallen-mensen-aangehouden~a2201f3c/

  Helaas blijven wij hoofd-hangend ondergeschikt aan de baas.

 3. Volgens @Mossel, ” nog een paar dagen dan zit jouw vriend de makamba hater vast.” Wij weten allemaal wie hij bedoeld natuurlijk, Gerrit Schotte. Op zich heb ik veel bewondering voor de doorzettingsvermogen van @Mossel, maar zoals hij zelf zegt, binnen enkele weken is het afgelopen dan moet hij een ander doel hebben.

  Beste @Mossel, mag ik een voorstel doen? Wat dacht je als Schotte straks achter de tralies verdwijnt, om als nieuw doel, “Nicole Maduro van de buis te krijgen?” te hebben? Laatst zat zij nog half naakt het Journaal aan het presenteren, weet niet of het was om meer kijkers te trekken. Zelfs ging ik bijna van over mijn hals, walgelijk gewoon, kon niet opgewonden van raken.

 4. Ik denk dat Burney zich geen zorgen hoeft te maken, sinterklaas feest met zwarte piet is aan het veranderen. Wellicht niet op Curaçao maar wel in Nederland. Nederland wordt al door internationale organisaties veroordeeld voor dit wat voor velen als racistisch gezien wordt. Er zijn nu zelfs racistische domme voetbal hooligans die zich met de demonstratie bemoeien, daardoor wordt meer sympathie voor de tegenstanders van zwarte piet gekweekt.

  Mijn deskundige mening is, dat sinterklaasfeest in de toekomst een stille dood zal sterven. Heel simpel kinderen blank en zwart groeien samen op als vrienden en vriendinnen in Nederland ( niet op Curaçao). Blanke kinderen zullen moeite mee krijgen als hun zwarte vriendje of vriendinnetje door dit feest ongelukkig wordt.

  Als iedereen het heeft over, het is een kinderfeest, hebben ze gelijk het is de kinderen die een eind aan dit feest zal maken.

 5. Abraham Mossel

  @ Rechtstaat, je slaat de plank vol ledig mis. nog een paar dagen dan zit jouw vriend de makamba hater vast.

 6. De Rechtsstaat

  De ondertoon van dit artikel is klinkklaar!

  Kijk hoe wij die “n-woord” zover kunnen brengen. Een beetje uitbuiten, mekaar tegenover elkaar manoeuvreren en voilà.

  Divide et Impera, van de hoogste plank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *