NOS | Facebook geeft meer uitleg over wat niet mag op het netwerk

Het logo van Facebook bij het hoofdkantoor in de VS | Foto AFP

Het logo van Facebook bij het hoofdkantoor in de VS | Foto AFP

Facebook heeft vandaag zijn richtlijnen voor het plaatsen van artikelen aangepast. De nieuwe regels moeten een beter antwoord geven op de vraag waarom sommige inhoud wel en andere niet wordt toegestaan en hoe het netwerk omgaat met bepaalde accounts.

De stap van Facebook past in een proces waar sociale media al langer mee bezig zijn. De platformen zoeken naar de juiste manier om met bijvoorbeeld naaktheid, propaganda en onthoofdingen om te gaan.

Facebook gaat daar vrij ver in. Verder dan bijvoorbeeld Twitter, dat onlangs wel toegaf een probleem te hebben met trollen.

Geblokkeerd op Facebook
Dat Facebook ver gaat bleek al eens in februari 2013, toen Facebook-accounts van NOS op 3-redacteuren werden geblokkeerd nadat ze tot twee keer toe content op het netwerk hadden geplaatst die volgens Facebook niet door de beugel kon. De eerste keer ging het om een verwijzing naar een filmpje van GroenLinks waar naakte mensen in te zien waren. De tweede keer om een artikel van een gastdocent aan de Universiteit van Wageningen die na een college werd betrapt op porno kijken.

Facebook schrijft over het gebruik van naakt in berichten:

“We streven ernaar de rechten te respecteren van personen die inhoud van persoonlijk belang wensen te delen, of het nu gaat om foto’s van een beeldhouwwerk zoals David van Michelangelo of familiefoto’s van een kind dat borstvoeding krijgt.”

Berichten worden niet handmatig verwijderd. Gebruikers kunnen aangeven de content als onplezierig te ervaren. Vervolgens vraagt Facebook 48 uur om te controleren of de inhoud inderdaad in strijd met de regels is.

Islamitische Staat
Facebook weert al langer terroristische organisaties zoals Islamitische Staat van het netwerk. Sinds vandaag zijn pagina’s of groepen die deze organisaties via Facebook steun betuigen ook niet welkom.

Ten slotte heeft Facebook ook regels aangescherpt om te voorkomen dat mensen fysieke of financiële schade lijden via Facebook, net als het aanmoedigen tot het plegen van zelfmoord of het stoppen met eten. Ook zegt het netwerk scherp te letten op pestgedrag.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *