NOS | Facebook-vaginaruzie wordt uitgevochten in Frankrijk

Het gewraakte schilderij L'Origine du Monde van Gustave Coubert

Het gewraakte schilderij L’Origine du Monde van Gustave Coubert

Facebook kan de foto waarschijnlijk niet meer zien, van het schilderij L’Origine du Monde van Gustave Coubert. Al vijf jaar niet, want in 2011 begon de ellende. Een leraar uit Parijs plaatste de foto op z’n Facebookpagina – en Facebook haalde hem er weer af.

Want: bloot, en niet zo’n beetje ook. Het profiel van Frederic Durand-Baissas, de leraar in kwestie, werd meteen geblokkeerd.

Maar daar liet de man het niet bij zitten: Durand-Baissas klaagde Facebook aan voor censuur en eiste z’n account terug en een schadevergoeding van 20.000 euro. Maar dat pikte Facebook weer niet: aanklagen kan alleen in Californië, waar het hoofdkantoor zit.

Vorig jaar gaf een Franse rechter Facebook ongelijk: de netwerksite had de leraar niet mogen verbannen om een erotisch plaatje. Facebook ging in beroep, maar ving vandaag wederom bot: het hooggerechtshof bleef bij de eerste Franse uitspraak.

De afgelopen jaren hebben verschillende mensen en organisaties geprobeerd om het schilderij op Facebook te tonen. Maar in de meeste gevallen lukte dat niet. Het 19e-eeuwse doek L”Origine du Monde is overigens wel te zien in het Musee d’Orsay in Parijs. Met een notitie: dat het schilderij nog steeds ongemakkelijke vragen over voyeurisme oproept.

In de voorwaarden van Facebook staat dat de site onder de Californische wet valt. Maar daar maakt het Franse Hooggerechtshof dus gehakt van: dat argument is oneerlijk, overdreven en het overtreedt het Franse consumentenrecht, door het moeilijk te maken om stappen tegen Facebook te nemen.

Meer aanklachten?

De zaak wordt wel beschouwd als een proefproces dat mogelijk een precedent kan scheppen voor meer aanklachten tegen Facebook, buiten het Amerikaanse rechtsgebied. Dus krijgt dit een vervolg? “Ja, dit gaan we zeker vaker tegenkomen”, zegt internetjurist Arnoud Engelfriet. “Hier in Nederland zie je Facebook als een Nederlandstalige site, met advertenties gericht op de Nederlandse markt. En dan volhouden dat je alleen in Californië terechtkan? De meeste rechters zijn daar heel kritisch over.”

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *