NOS | Geen zorgen om Russische jagers

Een Russische Sukhoi su-139-straaljager | EPA .

Een Russische Sukhoi su-139-straaljager | EPA .

We moeten het niet groter maken dan het is, maar we moeten ons wel rekenschap geven van deze hernieuwde houding“, zegt oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn over de Russische straaljagers die steeds vaker ver buiten het Russische luchtruim vliegen.

Gisteren onderschepte de NAVO zeker negentien toestellen die in het Europese luchtruim vlogen. Vorige maand naderden zes Russische straaljagers het Amerikaanse luchtruim bij Alaska, waarna Amerikaanse vliegtuigen hen onderschepten.

Alertheid
Hoewel ze steeds binnen het internationale luchtruim blijven, zoeken de Russische vliegtuigen voortdurend de grenzen op.

“De Russen testen zo de alertheid van de NAVO. Ze willen weten hoe snel de Russische toestellen worden onderschept”, zegt Berlijn in het NOS Radio 1 Journaal.

“Dit heeft Rusland bijvoorbeeld tijdens de Koude Oorlog ook vaak gedaan. Na het vallen van de Muur werd het steeds minder, maar nu lijken de Russen hun zelfvertrouwen te hebben hervonden. ‘Kijk, wij zijn er ook nog. Houd rekening met ons’, willen ze daarmee zeggen.”

Andere koers

“Ze vliegen weliswaar niet boven NAVO-grondgebied, maar los daarvan is de wereld ook verdeeld in zogeheten flight information regions. Betreed je zo’n regio, dan hoor je je te melden bij de luchtverkeersleiding. Dat doen deze Russische toestellen niet”, zegt Berlijn.

“Door je niet te melden breng je het overige verkeer in gevaar. De NAVO stuurt dan vliegtuigen en die registreren de Russische toestellen. Vervolgens maken ze duidelijk dat de vliegtuigen een andere koers moeten nemen.”

Volgens Berlijn is er geen reden tot zorgen.

“We moeten er niet te paniekerig over doen. Wel moeten we met elkaar in gesprek blijven. De NAVO moet langs diplomatieke kanalen aan de Russen duidelijk maken dat ze dit gedrag achterwege moeten laten, want dit doet niemand goed.”

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *