NOS | Gevluchte Venezolaan op Curaçao vreest voor zijn leven om wat hij zag

Door Dick Drayer

Politie van Curaçao houdt Venezolaanse illegalen aan NOS

Curaçao zit in zijn maag met de asielaanvraag van een Venezolaanse sergeant van de Nationale Garde van president Maduro. De man is vrijdag met bootje illegaal aan land gekomen en vrij snel daarna opgepakt door de politie. Die hield zijn arrestatie en opsluiting stil.

De 19-jarige sergeant zegt dat hij in april getuige is geweest van geknoei met verkiezingscomputers door Maduro. Volgens de militair zijn collega’s die daarbij aanwezig waren inmiddels vermoord of spoorloos verdwenen. De Venezolaan vreest dan ook voor zijn leven en is daarom naar Curaçao gevlucht.

Sinds zijn aanhouding heeft hij de politie en gevangenbewaarders geprobeerd zijn verhaal duidelijk te maken, maar daar werd niet op gereageerd. Uiteindelijk wist hij via een mobieltje in de SDKK-gevangenis een advocaat te bereiken, die een asielaanvraag voor hem heeft ingediend.

Aanhouding bevestigd

De autoriteiten ontkenden aanvankelijk de arrestatie van de Venezolaan, maar in een gesprek met de NOS bevestigt minister van Justitie Quincy Girigorie zijn aanhouding en opsluiting. Van een asielaanvraag was hij niet op de hoogte.

De advocaat van de sergeant, Achim Henriquez, is bang dat de Venezolaan toch wordt uitgezet. “Daarmee zou Curaçao in strijd handelen met de mensenrechten. Artikel 3 en 5 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) bepalen dat iemand niet teruggestuurd mag worden als er een reële kans is dat iemand gemarteld of gedood gaat worden.

Onderzoek door Amnesty

Amnesty International Nederland heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan op Curaçao, na signalen dat Curaçao in strijd met de Mensenrechten Venezolanen terugstuurt die gevaar lopen. Volgende maand komt het rapport daarover uit.

De Nederlandse IND assisteert de vreemdelingendienst op Curaçao. De Rijksministerraad kan als verdragspartner bij het EVRM worden aangesproken op schendingen door landen in het Koninkrijk.

Bron: NOS

5 Reacties op “NOS | Gevluchte Venezolaan op Curaçao vreest voor zijn leven om wat hij zag

 1. Exact Abraham.

 2. Een asielverzoek wordt niet beoordeeld op “de meeste bootvluchtelingen nemen drugs en wapens mee’, maar op het specifieke verzoek. En deze man had geen wapens of drugs bij zich. En zoals je zegt, het is een vluchteling.
  Als Nederlandse Colombiaan heb ik gewoond en gewerkt in Venezuela – na 22 jaar op Curaçao – en Venezuela was al een corrupte en gevaarlijke bende in de jaren 90.
  Ik woon al weer jaren in Colombia maar heb nog altijd contact met vrienden in Venezuela – en als je er niet gewoond hebt kan je je niet voorstellen wat ze doormaken onder de misdaadbende van Maduro.
  Hier in Colombia hebben we al een kleine miljoen Venezolaanse vluchtelingen en die worden dus niet teruggestuurd maar zo goed mogelijk opgevangen, ook door particulieren.
  En verder wat Jos zegt.

 3. Abraham Mossel

  Ik geloof deze man , geen drukte van maken, en zonder alle toeters en bellen laten rinkelen( waar de Curacaoenaar zo van houd, opnaaien en in de belangstelling willen staan, lees het zielige stukje van PIAS PIK van vandaag in het Ant D B. ) gewoon in de grote massa in Nederland laten verdwijnen met een Nederlands paspoort.

 4. Het is duidelijk als blijkt dat de man daadwerkelijk is gevlucht voor wat hij zag hij zeker politiek asiel zou moeten krijgen.
  Ongeacht of geen beleid is wat dat betreft. De dogma dat hij “misschien zoals de meeste Venezolanen wapens en drugs bij zich zou hebben” vind ik wel erg schandalig. Het zou er bijna op neer komen als er iemand in nood voor je deur staat dat je die maar laat verkommeren.
  Dat heet medemenselijkheid

 5. Als wij de sergant poliek asiel geven is de hek v/d dam.Curacao heeft geen asiel beleid hebben ook niet voor getekend dat weet advokaat Henriques donders goed.De meeste Venezolanen die hier naar toe komen bootvluchtelingen nemen drugs en wapens mee.Ze hebben al een strafbaar feit gepleegd en zijn daarom criminelen moeten terug gestuurd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *