32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Grimmige sfeer rond hulpgoederen aan grens Venezuela-Colombia

HomeLandenArubaNOS | Grimmige sfeer rond hulpgoederen aan grens Venezuela-Colombia
Betogers gooien met stenen na het uitbranden van een vrachtwagen met hulpgoederen in Cucuta in Colombia AFP

Bij verschillende grensposten in Venezuela is het tot gewelddadigheden gekomen, waarbij twee doden en bijna driehonderd gewonden zijn gevallen. De twee betogers kwamen om in een confrontatie met de politie aan de Venezolaanse kant van een grensovergang met Brazilië.

Naar gisteren was al met spanning uitgekeken. Oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó had aangekondigd hulpgoederen vanuit Colombia Venezuela binnen te brengen, ondanks de waarschuwing van president Maduro dat die dat met alle middelen zou voorkomen.

Bij een van de grensposten wilden vrachtwagens met hulpgoederen de barrière doorbreken die het Venezolaanse leger had opgeworpen. De trucks werden echter tot stoppen gedwongen door militairen, die traangas en rubberkogels afvuurden. Drie vrachtwagens brandden uit. Bijna driehonderd mensen raakten gewond. Volgens ooggetuigen van persbureau Reuters keerden zeker twee andere vrachtwagens met voedsel en medicijnen terug naar een opslagloods in Colombia.

Volgens Colombiaanse autoriteiten zijn vandaag ruim zestig Venezolaanse militairen overgelopen, zij kozen de kant van Guaidó. Het gaat daarbij niet om hoge militairen.

Bekijk hieronder wat er gebeurde:

Zie video orginele bron NOS

 

Paard van Troje

President Maduro wil geen millimeter wijken en houdt de hulpgoederen tegen, desnoods gewapenderhand. In een toespraak verbrak bij bovendien de diplomatieke banden met het buurland Colombia en gaf de Colombiaanse diplomaten te verstaan dat zij het land binnen 24 uur moeten verlaten.

Guaidó gaf eerder vandaag in Colombia opdracht aan vrachtwagenchauffeurs om op te trekken naar de grens en hulpgoederen op een vreedzame en rustige manier de grens over te brengen. Zo ver liet Maduro het niet komen. Hij staat niet toe dat Amerikaanse goederen als een paard van Troje de grens overkomen, om te voorkomen dat zijn tegenstander Guaidó met de eer gaat strijken.

NOS-correspondent Marc Bessems zei dat de gebeurtenissen ter plaatse worden ervaren als de dag van de waarheid, waarbij het voor de oppositie nu of nooit is om de zaken te veranderen in Venezuela.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo verklaarde zich solidair met de betogers en veroordeelde het geweld. Op Twitter uitte hij zijn medeleven met de nabestaanden van de overleden demonstranten. Vicepresident Pence ontmoet morgen oppositieleider Guaidó in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá.

Bron: NOS

1 reactie

  1. Moreel Kompas.
    Er zijn meerdere belangen en perspectieven die een rol spelen binnen crisis in Venezuela.

    Vanuit het perspectief binnen het presidentschap van de buschauffeur Maduro probeert Maduro de verdere destabilisatie in het land tegen te houden. Daarom claimt hij ook dat er geen hulp nodig is en zeker niet vanuit het perspectief van de Amerikaanse regering dat deze destabilisatie zal leiden tot zijn aftreden.

    Vanuit het perspectief van Curacao is het logisch geen hulp te verlenen aan het transport van hulpgoederen als het land daarmee een ruzie riskeert met Venezuela. Dit omdat dit ook op Curacao leidt tot verdere destabilisatie onder bevolkingsgroepen en het effect op de instroom (dus ook de enorme kosten) van vluchtelingen. Dat de Russen inmiddels een vliegbasis hebben gerealiseerd op het eiland Isla La Orchila is een gegeven. Dat Maduro hulp heeft van China en Rusland is een gegeven. Zij azen namelijk op de immense olie-voorraden van Venezuela.

    Vanuit het perspectief van Nederland is de Nederlandse regering loyaal aan de Amerikaanse regering en volgt zij de internationale koers om de parlementsvoorzitter te steunen in de omverwerping van de regering van president Maduro en daarmee de armoede, corruptie en geweld te beteugelen en de rijke olievelden veilig te stellen voor de westerse energievoorziening.

    Met het veiligstellen van die olievoorraden is meteen ook weer het perspectief voor Curacao veranderd. Curacao heeft een sociaal en economisch belang bij een verandering in de situatie van Venezuela. De aanvoer van crude oil voor de Isla-raffinaderij heeft invloed op 4000 werknemers te Curacao. Het land Curacao is financieel en sociaal geen land meer als er geen belangrijke bronnen van inkomsten gegenereerd kunnen worden uit de olie-industrie.

    Kortom: Iedereen spreekt vanuit eigen belangen en perspectieven. Het gevaar van fake-news via de media speelt ook nog een groot risico. Emoties spelen dan meteen op, zoals we konden zien tijdens de laatste stakingen. Dat heeft dan weer effect op een andere pijler en bron van inkomsten, het toerisme.

    Curacao: Laten we rustig blijven, doordacht handelen en gezond blijven denken en doen. Het is daarom verstandig geen “kolen op het vuur” te gooien op de onrust in Venezuela. Verbrande vrachtwagens met hulpgoederen hebben geen waarde voor het volk. Terecht dat de premier geen toestemming heeft gegeven met dwang en drang hulpgoederen te verstrekken aan Venezuela, als dat leidt tot verdere destabilisatie op Curacao en in Venezuela. Laat het Venezolaanse volk via haar zelfgekozen leider bepalen welke koers zij willen gaan en zelf vragen om internationale hulp om de honger en armoede te bestrijden.

    Venezuela is voor Amerika en Curacao een business-model met verschillende belangen en perspectieven. Dat geldt evenzo voor de Chinezen en Russen. Laat het volk kiezen en stuur daarom internationaal aan op nieuwe verkiezingen vanuit het democratisch perspectief. Het is nog maar de vraag of in een land met 32 miljoen inwoners dat democratisch perspectief realistisch is als we zien hoe de jarenlange corruptie heeft ingewerkt op mindset van de bevolking en de enorme misdaad in het land. Het zal meer dan 30 jaar duren voordat dit land weer haar moreel kompas heeft gekalibreerd en met trots een volwaardig lid kan zijn van een hopelijk vrije samenleving.
    Nu sterven dagelijks mensen door de politieke toestand aan de grenzen van Colombia en Venezuela tussen de rokende puinhopen en brandende vrachtwagens met hulpgoederen. Zinloos geweld dus.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties