31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | Grote schade aan koraal Curaçao, vermoedelijk door bouwer BAM

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorNOS | Grote schade aan koraal Curaçao, vermoedelijk door bouwer BAM
Grote schade aan koraal Curaçao, vermoedelijk door bouwer BAM | Goby Divers

Bij Curaçao is een groot stuk koraal omgeploegd, naar alle waarschijnlijkheid door de Nederlandse projectontwikkelaar BAM. Volgens eerste schattingen gaat het om een strook zeebodem in ondiep water van zo’n 542 meter lang en gemiddeld 50 meter breed.

BAM is voor de zuidkust van het eiland bezig met de aanleg van een pier voor cruiseschepen en andere grote vaartuigen.

De schade werd opgemerkt door medewerkers van een duikschool, die sleep- en ankerwerkzaamheden hadden gezien door twee schepen van BAM. Zij namen contact op met onderzoeksinstituut Carmabi, dat het rif bij Curaçao onderzoekt en zich inzet voor het behoud ervan.


Projectontwikkelaar BAM heeft waarschijnlijk een groot stuk koraal bij Curaçao omgeploegd. Volgens eerste schattingen gaat het om een strook zeebodem in ondiep water van zo’n 542 meter lang en gemiddeld 50 meter breed.

Tegen de NOS zegt BAM de beschuldiging van het vernielen van het koraal hoog op te nemen. “We gaan de omvang onderzoeken en het verband met onze werkzaamheden. Als blijkt dat de schade veroorzaakt wordt door onze werkzaamheden, zullen we kijken wat we eraan kunnen doen.”

Merijn Loose, tijdelijk plaatsvervangend projectleider voor BAM op Curaçao, zegt verder onderzoek af te wachten. “Wij hebben daar werkzaamheden uitgevoerd overeenkomstig de werkmethoden die bekend zijn en die ook met de klant waar wij de opdracht voor uitvoeren, overeengekomen zijn.”

Verder meldt hij dat alle werkzaamheden die dergelijke schade kunnen veroorzaken, zijn stilgelegd. “Wij willen geen risico meer lopen om iets te doen dat verdere schade tot gevolg heeft.”

BAM gaat met een deel van de werkzaamheden door, zegt Loose: “Op het land is geen risico op schade onder water.”

“Alles wijst erop dat het inderdaad door BAM veroorzaakt is, ik zou geen andere verklaring kunnen vinden.” – Directeur Humberto de Castro van de Curaçao Ports Authority

Opdrachtgever voor de bouw van de megapier is de havenautoriteit Curaçao Ports Authority. Directeur Humberto de Castro zegt op de hoogte te zijn van de situatie en te hebben gesproken met Carmabi en BAM.

“Alles wijst erop dat het inderdaad door BAM veroorzaakt is, ik zou geen andere verklaring kunnen vinden.”

De Castro heeft ook vernomen dat het gaat om een gebied waar BAM niets te maken had en vindt dat zorgwekkend, maar hij wil eerst meer onderzoek doen naar de exacte locatie van de schade. Verder vermoedt hij dat er geen opzet in het spel is, maar hij noemt het mogelijk afwijken van de vergunning en schade aanrichten aan het koraal onacceptabel.

Over de gevolgen voor BAM is De Castro nog voorzichtig, maar “aan het eind van de dag is degene die de schade veroorzaakt heeft, aansprakelijk”.

Lange geulen

Mark Vermeij, wetenschappelijk directeur bij Carmabi, heeft inmiddels bij het rif gedoken en beschrijft ernstige schade aan een gebied van 3,7 hectare gezond en levend koraal. Er zijn twee lange geulen in het koraal te zien richting de plek waar de pier moet komen.

Koraal in het gebied is internationaal beschermd onder het verdrag van Cartagena, en mag lokaal alleen worden afgebroken met een specifieke vergunning.

Eén van de werkboten van BAM voor de kust van Curaçao Goby Divers

Volgens Vermeij lijkt het erop dat de schepen twee ankers, waar de voeten van de pier in moeten rusten, als een ploeg door de zeebodem hebben gehaald. Normaal gesproken worden zulke ankers opgehesen voordat ze worden verplaatst. Door de actie zijn grote stukken koraal omgewoeld.

“Vergelijk het met luchtfoto’s van een woonwijk waar een tornado doorheen is geraasd”, zegt Vermeij. “Alles ligt door elkaar en het is moeilijk te zien wat er nog vastzit.” Vrijwilligers van Carmabi zijn op dit moment bezig om de schade nauwkeuriger in kaart te brengen en te redden wat er te redden valt.

Vermeij sprak met aanwezige werknemers van BAM en heeft niet het idee dat er sprake is van een doelbewuste actie. “Zij waren ook verbaasd, dit is helemaal niet hoe ze het normaal doen. Het lijkt een geval van grove nalatigheid.”

Een van de geulen door een koraalrif voor de kust van Curaçao Goby Divers

De aanleg van de megapier lag al gevoelig in Curaçao, waar het koraal een belangrijke toeristische trekpleister is. Al voor de start van de werkzaamheden was duidelijk dat zo’n 300 meter gezond koraal moet wijken voor de pier. De ruim 500 meter die nu beschadigd is, ligt ten westen van dat gebied en komt daar dus nog eens bovenop.

Koraal staat op veel plekken in de wereld onder druk. Zo hebben koraalriffen bij Japan en Australië te maken met sterfte en verbleking door hogere watertemperaturen.

Hoe het rif er van tevoren uitzag Carmabi

Bron: NOS

1 reactie

  1. Wat maken ze er weer een lul verhaal van, zowel BAM als Vermeij, Tjonge tonge, moeten hier nu onderzoek commisies voor worden in gesteld. Elke dooi lul weet toch gewoon dat zo’n werkvlot aan anker ligt. Om zo min mogelijk schade te veroorzaken moet men de ankers lichten en opnieuw vast liggen zodat er weer op de goed plek kan worden geheid
    dit is veel werk en kost veel $$$$$$ neem aan dat in de offerte ( prijs) is verwerkt dus een soort Gerrit de Raaf stelerijen onder water past goed. door het versleepen blijft het anker zogoed als vast in de grond met als eind réseltaat wat u nu ziet. Schuldige zijn BAM en de beheerder/projectleider die controle heeft over de uitvoering. Mijn vraag is, kan het eens in één keer goed, of zijn er weer te veel $$$$$ te verdelen. Hoe dan ook dit verhaal zal wel weer miljoenen aan rechten gaan koste en als er een uitspraak komt zijn wij allang naar de Hemel of de Hel, maar deze uitspraak maken mensen met de leeftijd van 40 jaar niet meer mee en is er nieuw coraal aangegroeid, wordt een soort Maal oostpunt rechtzaak. Trouwens de rechtzaak Babel duurt korter een jaar of vier nu, deze maand hoger beroep, uitkomst 3 jaren gevang zonder !!!!!!!VI aftrek!!!! en door het niet na leven van ???( 5 jaar )en door gaan met bedrog en omkoperijen van stemmen, levens lang ontzegging van stemrecht overal ter wereld.♂♪

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties