NOS | Guaidó trotseert reisverbod en keert terug naar Venezuela

Guaidó begroet zijn aanhang bij het vliegveld Reuters

Zelfbenoemd interim-president Guaidó is teruggekeerd in Venezuela. Ondanks een uitreisverbod van het hooggerechtshof is hij langsgegaan bij verschillende Latijns-Amerikaanse landen in zijn campagne de zittend president Maduro van zijn post te stoten.

Guaidó, die zijn terugkeer al had aangekondigd, werd op het vliegveld vlak bij de hoofdstad Caracas opgewacht door duizenden aanhangers. Hij is vooralsnog niet opgepakt en inmiddels onderweg naar Caracas. Daar wil hij protesten bijwonen die zijn georganiseerd vanwege het carnaval.

Guaidó werd door duizenden Venezolanen toegejuicht:

“Wij betreden Venezuela als vrije burgers”, twitterde hij. “Niemand kan ons wat anders wijsmaken.”

Guaidó is de vertegenwoordiger van het laatste democratisch gekozen parlement in Venezuela. Veel westerse landen zien hem als de aangewezen persoon om nieuwe verkiezingen te organiseren.

Zittend president Maduro noemt hem een marionet van de VS. Ondanks voedselschaarste en hyperinflatie ontkent Maduro dat Venezuela in een humanitaire crisis zit. Vrijwel alle hulpgoederen houdt hij tegen.

Bron: NOS

7 Reacties op “NOS | Guaidó trotseert reisverbod en keert terug naar Venezuela

 1. hoedanook

  @Meloen,
  Doordat het artikel in het Engels is, vergt het waarschijnlijk wat extra inspanning voor jou om te begrijpen. Indien je een poging had gedaan dan zou je een ander beeld van Venezuela beschreven zien, dan dat wij door de KKC redactie krijgen voorgeschoteld. En dit van een Amerikaan in een ‘conservatief’ VS publicatie. Maar dat wil jij niet lezen en nog minder begrijpen dus grijp jij naar allerlei niet ter zake doende argumenten als ‘is Guaidó veilig’?
  Laat die vraag ook in het artikel beantwoord worden: “But while Maduro could hardly be called well-liked, Guaidó and the U.S.-dominated opposition are widely reviled and rejected.”
  En: “I walked around Caracas, day and night, openly stating my politics—no one, from the government nor the opposition, harassed me or was angered by me sharing my opinions.”

 2. Joep Meloen

  @ Hoedanook,

  De vraag was niet: ‘wat willen de VS’.
  De vraag was: ‘is Guaido veilig of niet’.

  Dat zijn 2 totaal verschillende vragen.

  Jouw antwoord is zoiets als ‘gras is groen’ op de vraag waarom bier naar bier smaakt.

 3. hoedanook

  @Meloen,
  A.U.B., misschien helpt dit jou ietwat uit de illusie:
  https://newrepublic.com/article/153219/coup-unlikely-venezuela

 4. Joep Meloen

  @ Trui,

  De reden dat hem nog niets is overkomen is vrij simpel. Alle omliggende landen, de VS en de EU hebben Maduro te verstaan gegeven dat zij hard zullen ingrijpen indien Guaido iets overkomt.
  Dan kan dan variëren van een compleet isolement van Venezuela tot een precisie bombardement op alle overheidsgebouwen van Maduro.

  Ik denk dat Maduro wel snapt dat hij van Guaido af moet blijven. Zelfs wanneer iemand anders hem dood zou schieten zou de internationale gemeenschap reageren, dus het is hoe dan ook altijd fout voor Maduro wanneer er ook maar iets gebeurt.

 5. Tja, Henk, wat dat betreft sluit Maduro goed aan bij de Curacaose bus (en taxi) chauffeur. Dommer en asocialer (wat rijgedrag betreft) kun je ze niet vinden.

 6. Vreemd dat hij nog niet opgepakt of neergeschoten is.

 7. Knap hoor die gast heeft wel ballen!! Meer in ieder geval dan die mentaal beperkte buschauffeur Nicolaas M die hij er nog even uit moet gooien nu 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *