NOS | Hoge legerofficier Venezuela trekt handen af van Maduro

Een hoge generaal van de Venezolaanse luchtmacht heeft zijn steun aan de regering van president Maduro opgezegd en erkent zelfbenoemd staatshoofd Juan Guaidó als zijn president. Ook heeft hij andere militairen opgeroepen om mee te doen aan het protest tegen Maduro.

“De verandering naar democratie is op handen”, zegt generaal Yánez in een video die op verschillende sociale media is verspreid. Hij noemt Maduro een dictator en stelt dat 90 procent van het Venezolaanse leger inmiddels tegen Maduro is.

Of Yánez nog in Venezuela is of dat hij het land heeft verlaten, is niet bekend. Het Amerikaanse persbureau AP zegt Yánez gesproken te hebben via een Colombiaans telefoonnummer. In dat gesprek bevestigde hij de inhoud van de video en zei hij geen verdere verklaring af te leggen, tot hij daarvoor toestemming krijgt van zijn opperbevelhebber. “En dat is president Juan Guaidó.”

Yánez is de eerste hoge officier die is overgelopen vanuit het kamp-Maduro sinds parlementsvoorzitter Guaidó zichzelf anderhalve week geleden uitriep tot interim-president van Venezuela. Volgens de website van de Venezolaanse luchtmacht is Yánez verantwoordelijk voor de “strategische planning” van de luchtmacht.

Inmiddels hebben veel landen Guaidó erkend als het wettige staatshoofd van Venezuela. De Verenigde Staten erkenden hem direct, evenals de meeste landen in Latijns-Amerika.

Veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben Guaidó nog niet als president erkend, maar zeggen dat wel te doen als er niet snel presidentsverkiezingen komen. Het Europees Parlement erkende Guaidó donderdag al wel. Maduro houdt wel de steun van China en Rusland.

Bron: NOS