NOS | Justitie plukt loterijkoning Curaçao voor 35 miljoen euro

Personeel van de Curaçaose loterij-ondernemer reageert teleurgesteld op het vonnis  | Persbureau Curacao

Personeel van de Curaçaose loterij-ondernemer Robbie dos Santos reageert teleurgesteld op het vonnis | Foto Persbureau Curacao

De rechter in Willemstad heeft de grootste loterijbaas van Curaçao veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf. De ondernemer, Robbie dos Santos, moet ook een deel van zijn vermogen inleveren.

Justitie pakt hem ruim 35 miljoen euro af.

Dat geld heeft hij volgens justitie verdiend met witwassen, onjuiste belastingaangiften en valsheid in geschrifte. Drie bedrijven van Dos Santos werden veroordeeld tot geldboetes.

Het OM deed er ruim acht jaar over om de zaak rond te krijgen. Tijdens de behandeling werd duidelijk hoe groot het circuit van illegale loterijen op het eiland is. De overheid van Curaçao loopt daardoor al decennia lang enorme bedragen aan belastinginkomsten mis.

Persoonlijke brief

De rechtszaak kreeg extra media-aandacht toen bleek dat ook de politiek zich heeft bemoeid met de handel en wandel van Dos Santos. Zo schreef minister van Justitie Elmer Wilsoe een persoonlijke brief aan Hillary Clinton om 27 miljoen dollar aan bevroren tegoeden van Dos Santos in de VS los te peuteren.

Dos Santos erkende tijdens de zitting schuld, maar beriep zich op het feit dat zowel de overheid van Curaçao als het Openbaar Ministerie op de hoogte was van het bestaan van illegale loterijen en dat die loterijen al die jaren waren gedoogd.

Te veel spanning

Daar was de rechter het mee eens, maar hij zei dat het in de strafzaak niet ging om illegale en gedoogde loterijen, maar om de “bijbehorende misdrijven”.

Dos Santos was zelf niet bij het voorlezen van de uitspraak, volgens zijn advocaat omdat de spanning hem te veel was. De raadsman is blij dat zijn cliënt niet de cel in hoeft, maar vindt de 35 miljoen euro ‘plukgeld’ aan de hoge kant. Hij gaat met Dos Santos overleggen of hij in beroep gaat.

Bron: NOS

Een Reactie op “NOS | Justitie plukt loterijkoning Curaçao voor 35 miljoen euro

  1. Als ik al die mensen ofwel personeel van dos santos daar zie staan dan moet ik wel aan el patron del mal pablo escobar denken.
    El patron del mal had vele volgelingen die dachten dat hij goed deed.
    En nog steeds bij zijn graf gaan bidden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *