NOS | Nederland grijpt in bij Curaçaose luchtvaart

Door Dick Dryer

Een toestel van Insel Air op het Curaçaose Hato Airport

Nederland grijpt in bij de burgerluchtvaartautoriteit op Curaçao en Aruba (CCAA). Dat heeft staatssecretaris Dijksma aan de Kamer laten weten.

Na een Nederlands onderzoek was eerder al besloten dat rijksambtenaren uit voorzorg geen gebruik meer mochten maken van Insel Air, de grootste luchtvaartmaatschappij op beide eilanden.

Curaçao heeft nu ingestemd met assistentie van de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Tegelijkertijd komt er een intensieve samenwerking op gang om de luchtvaartautoriteiten van Curaçao te versterken en de wetgeving op orde te brengen. Dat gebeurt ook op Aruba, alhoewel de problemen daar niet zo groot zijn als op Curaçao, zegt Dijksma.

Er is veel mis bij de luchtvaartautoriteit CCAA. Zo ontdekte het Nederlandse inspectieteam dat er onvoldoende deskundig personeel bij het CCAA aanwezig is en dat er geen aansturing is van de inspecteurs.
Corruptie

Het Nederlandse inspectieteam ontdekte bijvoorbeeld dat twee inspecteurs een handeltje hadden in vliegtuigonderdelen. Eerst keurden ze een toestel van Insel Air af, daarna leverden ze zelf de onderdelen.

Maar niet alleen de burgerluchtvaartautoriteit krijgt ervan langs, ook het ministerie van Verkeer en Vervoer in Willemstad. CCAA greep als toezichthouder pas laat in bij Insel Air, hoewel de problemen bekend waren bij het ministerie.

Status

Met het ingrijpen van Nederland hoopt Curaçao uiteindelijk ook de begeerde categorie-1-status van de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, terug te krijgen. Die status verloor het land in 2012 en tot nu toe lukte het geen enkele Curaçaose minister om de problemen op te lossen.

Het eens zo omvangrijke vliegnetwerk van Insel Air wordt nu gedecimeerd. De verbindingen met Aruba, Bonaire en Sint Maarten blijven, maar de rest van alle vluchten naar landen in de regio gaan verdwijnen.

Bron: NOS

Naschrift KKC

2017 02 21 Situatie Luchtvaartmaatschappij Insel Air by Black Lion on Scribd

2017 02 21 Situatie Luchtvaartmaatschappij Insel Air Bijlage 1 Ilt Rapportage by Black Lion on Scribd

7 Reacties op “NOS | Nederland grijpt in bij Curaçaose luchtvaart

 1. Wie heeft er ook alweer door een puinhoop van gemaakt door totaal niet capabele mensen in te huren en niet tijdig in te grijpen ? Hoe ongelooflijk dom kan je zijn om het zo te verdraaien….

 2. Laten we even teruggaan in de tijd.

  Toen Insel aangaf in de problemen te zitten werd er een commissie van ‘wijzen’ benoemd. Deze moest inventariseren of en hoe Insel in leven moest en kon worden gehouden.
  Na enige tijd kwamen zij met het advies tientallen miljoenen te investeren in deze tent.

  En nu komt datgene naar buiten wat veel ingewijden al wisten. Insel is een grote puinhoop, maar om het nog erger te maken is de inspectie een nog grotere puinhoop.
  Dan vraag ik mij toch af ‘wat heeft die commissie dan in hemelsnaam bestudeerd ?’

  Voorlopig heb ik op alle fronten gelijk gekregen. Insel schrapt nu inderdaad alle routes behalve de meest logische routes. We zullen dan binnenkort ook wel een groot aantal ontslagen tegemoet kunnen zien en het eindresultaat zal zijn dat Insel zo ongeveer het formaat van Divi Divi zal hebben.
  Met dat in het achterhoofd vraag ik me weer af waarom er dan 33 miljoen in die tent moet worden gestoken ?
  Dit overheidsingrijpen is simpelweg oneerlijke concurrentie voor Divi Divi, dat nimmer een cent heeft ontvangen, maar organisatorisch wel laat zien dat het goed in elkaar steekt. Toegegeven, ze hebben vaak vliegers met te weinig ervaring in dienst, maar voorlopig hebben ze wel een sluitend economisch en financieel concept.

  Dus zou ik graag willen weten: ‘wat is nu de werkelijke reden dat er 33 miljoen in deze tent moet worden gestoken ?’

 3. Laat je in je commentaar vooral leiden door een ‘krantenkop’! Feit is dat Curacao het zelf niet kan en dat terwijl de luchtvaartsector cruciaal is voor dit eiland. Nee, blijf maar afgeven op Nederland. Daar is Curacao het beste mee geholpen!

 4. ik hoop wel dat NL ook gaat ingrijpen bij de huidige politieke chaos gecreeert door Schotte…
  Dat ze ons niet weer aan ons lot overlaten…
  deze huidige zogenaamde meerderheid heeft totaal niet de meerderheid van de uitgebrachte stemmen.

 5. eriklaplas
  wie was eigenlijk de voor Insel Air verantwoordelijke minister ten tijde van uw kabinet Schotte? Ook toen speelde dezelfde problematiek. Alle kabinetten en Staten hebben het jarenlang laten ro…. tot de rot de vliegtuigen zelf bereikte.

 6. Het is inderdaad wrang om te zien dat Nederland WEL, en zelfs binnen een paar weken weet wat er aan de hand is en daar dan ook maatregelen tegenover zet. Curacao is daar niet toe in staat, Curacao heeft daarmee zichzelf vernederd.

 7. “Nederland grijpt in bij Curaçaose luchtvaart”……… Volgens mij heeft Curaçao zelf Nederland om hulp gevraagd. Blijkbaar kan Nederland geen hulp bieden zonder ons te moeten vernederen en kleineren. Als mijn buurman geen werk en dus geen geld heeft en ik heb betaalde seks met zijn vrouw, is het niet om hem te helpen maar om hem te vernederen. Zelf hij krijgt op de duur zijn zelfrespect terug en zal ergens anders hulp zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *