NOS | Nederlandse honkbalsterren laten zich zien op Curaçao

Honkbalsterren geven clinic op Curaçao | NOS

Team Kingdom of the Netherlands is de naam waaronder de Nederlandse honkbalploeg zich naar de wereldtop geslagen heeft. Oranje telt immers spelers uit het hele koninkrijk. Enkele honkballers van het Caribische deel zijn zelfs uitgegroeid tot grote jongens in de Major League Baseball, de Noord-Amerikaanse profcompetitie.

Afgelopen week was een deel van die toppers te bewonderen op Curaçao.

“Vroeger zat ik in hun situatie”, vertelt Didi Gregorius nadat hij een groep kinderen ‘boksend’ heeft begroet. “Toen zag ik zelf topspelers langskomen om hun kennis over te brengen. Het is mooi om nu iets voor hen te kunnen doen.”

Buitencategorie

Gregorius behoort tot het sterrenensemble van New York Yankees en heeft zich in de Amerikaanse profcompetitie ontwikkeld tot een speler van de buitencategorie. Hij is erin geslaagd zijn droom te laten uitkomen. “De top bereiken, daar gaat het om. Je moet elke dag je uiterste best”, weet hij uit eigen ervaring.

Didi Gregorius vermaakt zich met de honkbaljeugd op Curaçao | NOS

Andrelton Simmons, de 28-jarige korte stop van Los Angeles Angels, ontving begin november voor de derde keer de Gouden Handschoen als beste speler in de MLB op zijn positie. Hij denkt wel te weten waarom de spelers van de Antillen het zo ver schoppen in het honkbal.

“Omdat we elkaar motiveren. En we hebben hier slechte velden. Daarom moet je wat meer oppassen en meer bewegen. Je moet altijd je voeten gebruiken. Dat helpt enorm. Maar er zit vast ook wat in het water…”, lacht hij.

Olympische Spelen

Superster Kenley Jansen, werper bij Los Angeles Dodgers dat dit jaar net naast de titel greep, ontbreekt op het appel. Bondscoach Hensley Meulens, die in de race was voor de felbegeerde baan van hoofdcoach bij de Yankees, is wel van de partij. Hij organiseert clinics voor de jeugd.

“Een team bestaat niet alleen maar uit grote sterren”, beseft Meulens als geen ander. “Je hebt allerlei soorten spelers nodig om wedstrijden te winnen.”

Voor Oranje lonken de Olympische Spelen van 2020, waar het honkbal op het programma terugkeert. Meulens was in 2000 speler van het Nederlands team in Sydney. “Voor mij was dat het grootste toernooi dat ik ooit heb meegemaakt. Je verdedigt daar je moederland en je ziet er de beste atleten in hun sport. Dat gebeurt nergens anders.”

Maar Meulens verwacht niet dat hij de sterren uit de Major League meekrijgt naar Tokio. “Ik zie dat niet gebeuren. Er zijn in Amerika elke dag vijftien wedstrijden. Als de competitie drie weken stilgelegd moet worden, zijn dat heel veel wedstrijden die niet gespeeld worden en dat heeft financieel een heel grote impact.”

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *