NOS | Nieuwe gevechten in Kobani

Opnieuw zijn er hevige gevechten in en rond Kobani | AFP .

Opnieuw zijn er hevige gevechten in en rond Kobani | AFP .

Na twee dagen van relatieve rust zijn de gevechten in het noorden van de Syrische stad Kobani weer opgelaaid. Koerdische troepen die afgelopen week terreinwinst hadden geboekt op IS, worden weer aangevallen.

Eerst waren er grote explosies, daarna begonnen hevige gevechten met kleinere wapens en vervolgens boden vliegtuigen van de door de VS geleide coalitie luchtsteun.

De gevechten laaiden op nadat Turkije bekendgemaakt had dat het de grens zou openen voor Iraakse Peshmerga-strijders die tegen IS willen gaan vechten. De veiligste weg vanuit Noord-Irak naar Kobani is door Turkije. Als ze via de Iraaks-Syrische grens gaan, komen ze in gebied dat door Islamitische Staat wordt gecontroleerd.

Luchtsteun
De Turkse regering wilde dat eerder niet toestaan. De Koerdische strijders zouden banden hebben met de PKK, die op een lijst van terroristische organisaties staat.

Amerikaanse vliegtuigen hebben zondag op verschillende plekken wapens gedropt voor het Koerdische verzet. De afgelopen twee dagen zijn bij Kobani zes luchtaanvallen uitgevoerd om de Koerden te steunen en ook zes in Irak.

Video: Nieuwe gevechten om en in Kobani

Het was twee dagen relatief rustig, maar nu wordt er weer hard gevochten in de Syrische stad Kobani. Koerdische troepen die afgelopen week een deel van de grensstad hadden heroverd, worden aangevallen door IS-strijders.

Video: Autobom van IS ontploft in Kobani

Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen in Kobani

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *