NOS | Onrust op Curaçao door onzekere situatie rond raffinaderij

Dick Drayer | NOS Correspondent Curaçao

Stakers steken autobanden in brand bij de raffinaderij | Persbureau Curacao

Stakend personeel van de Isla-raffinaderij op Curaçao heeft vanochtend op verschillende wegen in Willemstad blokkades opgeworpen. Daardoor was de ochtendspits ernstig ontregeld. Gisteravond blokkeerden personeelsleden al het regeringscentrum in de binnenstad.

Er ontstond een run op de benzinestations op het eiland, omdat veel automobilisten vrezen dat de stakingen zullen leiden tot leveringsproblemen bij de pomp. Oliedistributeur Curoil zegt voldoende voorraad te hebben om zowel Curaçao als Bonaire drie maanden lang van brandstof te kunnen voorzien.
Isla-medewerkers blokkeren op verschillende plaatsen de weg NOS/ Dick Drayer
Bij de pompstations op het eiland is een run op brandstof ontstaan NOS / Dick Drayer

Wilde stakingen

Het is al de hele week onrustig op Curaçao. Wilde stakingen en protestdemonstraties op de openbare weg van de vuilophalers en docenten ontregelden al eerder het verkeer. De actievoerders protesteren tegen bezuinigingen. Het eiland krijgt de overheidsbegroting niet rond en waarschijnlijk komt er een zogeheten aanwijzing vanuit Den Haag.

Het Isla-personeel voert actie omdat de overname van de raffinaderij door Motiva, een Amerikaanse oliemultinational, gisteren mislukte. Na maanden van onderhandelen zijn de Amerikanen afgehaakt. Eerder al mislukte een overname door een Chinees oliebedrijf.

Dokwerkers blokkeren toegangswegen | Persbureau Curacao

Bij popstations is een run op benzine ontstaan | Persbureau Curacao

Volgens Motiva is corruptie op Curaçao de reden om af te haken, maar analisten zeggen dat de crisissituatie in Venezuela en de sancties van de Amerikanen roet in het eten hebben gegooid.

Venezuela

De Isla, ooit door Shell gebouwd en tot 1985 door Nederlanders geëxploiteerd, is eigendom van de Curaçaose overheid. Die leaset de raffinaderij aan het Venezolaanse staatsbedrijf PdVSA. Dat leasecontract eindigt op 31 december van dit jaar.

PdVSA wil graag door na 2019, maar heeft het geld niet om de raffinaderij te moderniseren. Bovendien ligt die al bijna een jaar stil omdat de Venezolanen door de crisis in eigen land geen olie meer kunnen leveren. Het personeel richt zich nu op onderhoud aan de oude raffinaderij.

Een Isla-woordvoerder ontkent dat dat de raffinaderij stilligt omdat Venezuela geen olie meer levert, maar wijst op beslagleggingen door Amerikanen van olietankers in de haven van Curaçao. Die zouden een opstart van de Isla onmogelijk maken.

Regering

Premier Rhuggenaath verzekerde de stakers gisteravond dat de zoektocht naar een nieuwe exploitant van de raffinaderij doorgaat, maar veel mensen op het eiland houden rekening met een voortijdig einde van de olie-industrie op Curaçao.

Een woordvoerder van de Isla zegt dat de raffinaderij de salarissen nu nog kan betalen, maar dat de raffinaderij het einde van het jaar niet haalt als de situatie aanhoudt.

Minister van Justitie Girigorie heeft na de stakingen van vorige week gezegd geen verstoringen van de openbare orde meer te accepteren.

Bron: NOS

4 Reacties op “NOS | Onrust op Curaçao door onzekere situatie rond raffinaderij

 1. @Rens, Isla heeft veel invloed op het eiland en vooral bij de vakbonden en de politieke partijen. Bepaalde mensen in de politiek die keer op keer laten zien er alleen voor zichzelf te zitten hebben totaal geen interesse wat goed is voor het eiland.

 2. @Rens, probeer maar Charles bolo Cooper, De schreewert Menki Loko Rooier, Juni racista Jozef, zijn collega Rudolphina, de mesias Julius Koko Lolo, dit in hun verstand te brengen.
  Door hun oeverloos gezwam op o.a. radio Mas om Maduro te blijven steunen geloven de herzenloze vakbondsleiders en hun achterban dat dit een van de oorzaken is dat de ruwe olie niet meer geleverd kan worden.
  Men gaat voorbij het feit dat er overal beslag is gelegd op alle olieuitvoer van Pedevsa. Sins eind december ligt er een schip van hun aan de ketting in Bul-baai.
  Je kop in de zand steken is blijkbaar aan de orde van de dag bij een heleboel boven vermelde curavolk.

  .

 3. Wat denkt men nu te bereiken met dit soort acties? Er is niets te bereiken want alles wat een ander toekomstbeeld zou kunnen laten zien speelt zich buiten Curaçao af. Lokaal onrust “organiseren” pakt op termijn altijd verkeerd uit en keert tegen jezelf.

 4. Misschien nog wat Tumba muziek erbij om de gemoederen nog meer te verhitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *