NOS | Ontplofte raket had Sovjet-motor

De Antares-raket explodeerde gisteren kort na de lancering | ©EPA

De Antares-raket explodeerde gisteren kort na de lancering | ©EPA

Het is nog niet duidelijk waardoor gisteren een commerciële raket kort na de lancering explodeerde. De Antares-raket moest vanuit de Amerikaanse staat Virginia het ruimtestation ISS bevoorraden, maar explodeerde al na zes seconden.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de AJ-26-motor van de raket, een apparaat van Sovjet-makelij van zo’n veertig jaar oud. Eenzelfde model ontplofte tijdens een test in mei, maar de NASA waarschuwt voor overhaaste conclusies.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat niets erop wees dat er iets fout zou gaan bij de lancering. Kort nadat de raket van de grond was losgekomen ontstonden de eerste problemen.

Groter stuwvermogen
De krachtige AJ-26-motor werd ooit ontworpen voor het maanprogramma van de Russen, maar werd niet gebruikt toen de Amerikanen de Sovjets versloegen in de race naar de maan. In de jaren negentig werden de motoren aangepast voor de commerciële ruimtevaart.

Topman Elon Musk van Orbital Sciences-concurrent SpaceX noemde de motoren twee jaar geleden “een slechte grap“.

“Ze gebruiken letterlijk motoren die in de jaren zestig zijn gebouwd en vervolgens vijftig jaar ergens in Siberië werden weggestouwd.”

Het bedrijf Orbital Sciences voerde eerder succesvolle bevoorradingsvluchten uit met de Antares-raket. Dit was echter de eerste keer dat een nieuw model werd ingezet, met een groter stuwvermogen. Onderzocht wordt of er bij die aanpassing iets is misgegaan.
ISS

Het was de eerste explosie van een raket sinds NASA in 2012 overstapte op commerciële vluchten om het ISS te bevoorraden. Sinds de spaceshuttle uit de vaart werd genomen, heeft de Amerikaanse overheid zelf daarvoor geen capaciteit meer.

De bevoorrading van het ISS loopt geen gevaar door het ongeluk. SpaceX voert ook vluchten uit en daarnaast zorgen de Russen voor bevoorrading.

Video: Antares rocket explodes six seconds after lift-off 

An unmanned Antares rocket exploded six seconds after lifting off from a private Launchpad in Wallops Island, VA on Tuesday evening. Contracted by NASA to carry approximately two tons of supplies for the International Space Station as well as “classified crypto equipment,” the rocket’s initial launch was scheduled for Monday, but was scrubbed at the last minute. RT’s Ameera David speaks to astronaut Leroy

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *