NOS: Oorlogskranten over D-day online

De Vrijheid op 6 juni 1944 ©NIOD

De Vrijheid op 6 juni 1944 ©NIOD

“GEALLIEERDE TROEPEN ZIJN GELAND OP DE NORMANDISCHE KUST en hebben enkele bruggenhoofden gevormd. Grote luchtoperaties gingen aan de invasie vooraf; 13.000 vluchten werden uitgevoerd.

In de voorgaande nacht daalden luchtlandingstroepen achter de Duitse linies. Het weer was zeer slecht tijdens de operatie; de vijand werd volkomen verrast.”

Daarmee opende het vijfde bulletin van De Vrijheid, een verzetskrant voor Amsterdam en omstreken, van dinsdag 6 juni 1944.
De redactie was goed geïnformeerd, vermoedelijk dankzij de radio-uitzendingen van de BBC, en gaf een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen die dag in Frankrijk.
Het belang daarvan voor het verloop van de oorlog werd onderkend:

De invasie in Europa, tot nu toe een droombeeld, een wens, is tot werkelijkheid geworden”.

Video: Normandië maakt zich voor op 70 jaar D-Day

Samenvatting: 6 juni 1944. morgen 70 jaar geleden, was het begin van Operatie Overlord. Beter bekend als D-Day. De geallieerde invasie in Normandië waarmee West-Europa moest worden bevrijd van het juk van de Nazi’s. Het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Normandië zijn morgen regeringsleiders, koninklijke gasten en veteranen uit 19 landen om die dag te herdenken. En de voorbereidingen zijn in volle gang.

Het volledige bulletin is terug te lezen  via de site van het NIOD, het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Daar is ook te zien dat ‘foute’ kranten als De Residentiebode en Het Nationale Dagblad al op de eerste dag over de invasie schreven. Het NIOD maakt gebruik van Delpher.nl,  een samenwerkingsverband van de Koninklijke Bibliotheek en een aantal universiteitsbibliotheken.

Beslissend en historisch
Het Nationale Dagblad erkent dat Europa

beslissende en historische ogenblikken”

doormaakt, maar voegt daar de voor zijn achterban geruststellende woorden aan toe:

Het kan deze uren, waarin zijn lot wordt gewogen, tegemoet gaan in het rustige besef, dat de Duitsche weermacht en de met haar verbonden troepen – wáár dan ook – paraat zijn.”

Het NIOD wil het komende jaar vaker laten zien wat de legale en illegale kranten van destijds over bijzondere gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog schreven, zoals over Dolle Dinsdag (5 september 1944), Market Garden (17 september 1944) en de atoombom op Hiroshima (6 augustus 1945)

Video: Rutte: je kunt het je alleen maar proberen voor te stellen

Samenvatting: In Arromanches in Frankrijk was vanmorgen de Nederlandse herdenking van D-Day. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Rutte waren daarbij. Verslaggever Kees van Dam over de herdenking.

Bron: NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *