NOS | Oostkust Bonaire vervuild door olie

Olie op de oostkust van Bonaire Stinapa Bonaire

De oostkust van Bonaire is vervuild met olie. De olie is waarschijnlijk afkomstig uit Trinidad, waar eind vorige maand een opslagtank van een raffinaderij in Point-a-Terre is gebarsten.

De Bonaireaanse natuurorganisatie Stinapa heeft monsters genomen van de olievlekken om dat verder te onderzoeken.

Over een grote oppervlakte langs de kust, inclusief de zuidoostelijke rotskust bij Sorobon, liggen kleine plakken olie. Zaterdag hebben vrijwilligers van Stinapa bij Sorobon een schoonmaakactie gehouden, maar de hulp van de overheid is ingeroepen omdat de vervuiling te uitgebreid is. De olie vormt een gevaar voor de vogels in dit gebied, die op de kust naar voedsel zoeken.

Vrijwilligers van natuurorganisatie Stinapa ruimen de olie op Stinapa, Bonaire

Vrijwilligers van natuurorganisatie Stinapa ruimen de olie op Stinapa, Bonaire

Volgens de beheerder van het onderwaterpark bij Sorobon moeten de kleine plakjes olie met de hand worden weggehaald. Hij kan de omvang van de schade voor het milieu nog niet inschatten.

Olievervuiling Bonaire | Foto Stinapa

Na het ongeluk bij de raffinaderij op 23 april stroomde zo’n 50.000 liter olie de Golf van Paria in. Trinidad en Venezuela hebben tevergeefs geprobeerd te voorkomen dat de olie zich verder zou verspreiden in de richting van de Caribische Zee.

Bron: NOS

Een Reactie op “NOS | Oostkust Bonaire vervuild door olie

  1. ArubaObserver

    Ik begrijp het niet ! Hoe hebben ze het zo laten gaan ? Je weet of wel je ondekt dat je een oilspill hebt, dan moet je toch ook weten om gelijk te beginnen met bestijding voordat het uitbreidt. En dat ja hoor bijna onbegrijpelijk dat ze Niemandt bij de raffinaderij hebben met deze soort expertise ? Kom op zeg !! Volgens mij hebben ze het gewoon laten gaan. Ze hebben alles aan gedaan om te voorkomen dat oilspill verspreidt ? Amehoela !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *