NOS | Oppositie Venezuela boycot verkiezingen, nu nog maar één tegenkandidaat

President Maduro met zijn echtgenote AFP

De coalitie van oppositiepartijen in Venezuela doet hoogstwaarschijnlijk niet mee aan de presidentsverkiezingen in april. De partijen boycotten de stembusgang op 22 april en noemen die frauduleus en illegaal.

De beslissing werd al verwacht, omdat president Maduro al had besloten dat ze niet onder hun partijnaam mochten meedoen en drie andere partijen ook al deelname had ontzegd.

Maduro kondigde in januari aan dat hij opnieuw president wil worden en schreef daarom vervroegde verkiezingen uit. Critici zeggen dat hij daarmee wil profiteren van de chaos bij de oppositie.

Ondanks de boycot laat oppositieleider Oropeza de deur nog op een kier staan. Als Maduro iedereen weer laat meedoen, er eerlijke omstandigheden zijn en de verkiezingen verplaatst worden naar een conventionele datum aan het einde van het jaar, dan wil de coalitie alsnog meedoen. “In de naam van de overgrote meerderheid van de Venezolanen dagen we de regering van Maduro uit om zichzelf aan het volk te spiegelen in echte verkiezingen later in 2018”, zegt hij.

Nog één andere kandidaat

Uit peilingen blijkt dat veel Venezolanen graag miljardair Lorenzo Mendoza als president willen, die zijn fortuin heeft verdiend met het bier-imperium Empresas Polar, maar hij heeft gezegd dat hij zich niet kandidaat stelt.

Maduro, die Hugo Chávez in 2013 opvolgde, heeft nu de coalitie zich terugtrekt geen serieuze tegenkandidaten meer. Er is op dit moment nog één geregistreerde kandidaat: de relatief onbekende voorganger Javier Bertucci.

De onvrede over het bewind van Maduro is groot. Het land is straatarm, de politie treedt hard op bij protesten in de hoofdstad Caracas, er heerst schaarste en levensmiddelen worden steeds duurder door een torenhoge inflatie.

Bron: NOS

4 Reacties op “NOS | Oppositie Venezuela boycot verkiezingen, nu nog maar één tegenkandidaat

  1. Abraham Mossel

    @Plasje, NU je het zegt geef ik je wel ff gelijk, Maar wat Gerrit de Raaf betreft lijkt hij meer op de foto toen Gerrit uit het gevang kwam vol met witte poeder in de neus , lopende naar huis als de ridder in noot.?$$$.

  2. Zo won Saddam Husein ook altijd de verkiezingen. Waren nooit tegenkandidaten.

  3. Een boycot heeft geen zin, het enige dat men daarmee bereikt is dat Maduro zijn ‘zege’ legitimeert.
    Beter kun je gewoon meedoen, zodat je de bevolking in ieder geval de kans geeft op je te stemmen. Win je dan heeft Maduro een veel groter probleem. Nu is het gewoon over en uit.
    Dom dom dom.

  4. Als ik deze foto zie is het eerste wat mij te binnen schiet is dat Maduro en echtgenote op de ruïnes die Chavez heeft achtergelaten dansen. Het doet me ook een beetje aan andere echtparen denken zoals Schotte en Van der Dijs en Cooper en echtgenote.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *