NOS | Oud-minister Bonaire onrechtmatig bespioneerd

Jopie Abraham (m.) bij de onderhandelingen met Nederland in 2010 | Persbureau Curacao

Jopie Abraham (m.) bij de onderhandelingen met Nederland in 2010 | ANP

Oud-minister en bestuurder van Bonaire Jopie Abraham is op onrechtmatige wijze in de gaten gehouden door de inlichtingendienst AIVD. De politicus had daarover geklaagd bij minister Plasterk en daarop is een onderzoek gehouden door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Plasterk heeft Abraham nu een brief geschreven waarin hij zegt dat het om “een korte periode” ging en dat er maatregelen zijn genomen, meldt NRC.

Veel details wil Plasterk trouwens niet kwijt, omdat het CTIVD-rapport ‘geheim’ is. Abraham stelt dat de AIVD politici op Bonaire heeft bespioneerd in de periode dat zij met Nederland onderhandelden over aansluiting bij Nederland. In 2010 werden de Antillen opgeheven. Bonaire werd toen op 10 oktober, samen met Saba en St. Eustatius, een bijzondere gemeente in Nederland.

Staatsveiligheid

Het optreden van de AIVD op Bonaire was “grotendeels rechtmatig”, schrijft Plasterk in zijn brief. Maar gedurende een korte periode had er geen onderzoek mogen worden gedaan en dat deel is dus onrechtmatig.

Abraham, die partijleider was van de Partido Demokrátiko Boneriano, was Statenlid toen er werd ingebroken in zijn kantoor. Er verdwenen documenten en omdat hij het niet vertrouwde vroeg hij inzage in zijn AIVD-dossier. Maar hoewel dat een wettelijk recht is, weigerde minister Plasterk inzage met een beroep op de staatsveiligheid.

In de periode dat de dienst inlichtingen verzamelde over Abraham was Bonaire deel van de Nederlandse Antillen. Voormalig premier Emily de Jongh-Elhage zegt niet te hebben geweten van de operatie, hoewel ze daar destijds toestemming voor had moeten geven.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *