26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Ouderen in Caribisch Nederland slaan maaltijden over door armoede

HomeMediaNOS | Ouderen in Caribisch Nederland slaan maaltijden over door armoede
Bonaire armoede honger bejaarden | NOS

Veel ouderen op Bonaire leiden een mensonwaardig bestaan, constateerde de Nationale Ombudsman vorige maand. 65-plussers moeten rondkomen van een veel te laag AOW, terwijl de kosten van het levensonderhoud alleen maar oplopen. Vandaag praat de Tweede Kamer over deze kwestie tijdens de begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties.

Boodschappen doen op Saba, Sint-Eustatius en Bonaire is duur. Voor een komkommer die in Nederland voor 75 cent in de schappen ligt, betaal je op Bonaire 3,18 euro. Een liter versgeperste sinaasappelsap kost bij de Zaanse super 3,09 euro, terwijl je in het filiaal van diezelfde supermarkt in Kralendijk op Bonaire 5,45 euro betaalt.

Een ouderdomspensioen voor een alleenstaande 65-plusser op Bonaire is 586 euro per maand. Onderzoeksbureau Regioplan heeft in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid berekent dat dat eigenlijk 1385 euro moet zijn, het zogenaamde bestaansminimum.

Lege ijskast

Mevrouw Romana Boezem (87) is een van de 2500 ouderen op Bonaire die met zo’n laag AOV (de Caribische variant van de Nederlandse AOW) moet zien rond te komen. Dat lukt niet. Om toch extra inkomen te hebben, breidt ze wollen mutsjes voor vier euro per stuk. Maar verkopen lukt niet zo, want ze is slecht ter been.

Mevrouw Romana Boezem (87) | NOS

Een kijkje in haar ijskast verraadt de armoede. Er ligt vrijwel niets in. Maar honger heeft ze niet, zegt ze. In de keuken maakt ze funchi met aangelengde melkpoeder, maispap. Dat eet ze zeven dagen per week, elke dag van de maand, het hele jaar door. Heel soms heeft ze een beetje groente erbij, maar iets anders eet ze niet.

“De meeste ouderen hebben halverwege de maand geen geld meer”, zegt Filomena Winklaar. Zij werkt als ouderenverzorgster bij een dagopvang. Daarvan zijn er drie op het eiland. Behalve dagbesteding, krijgen ouderen daar ook een maaltijd. “Maar in de weekend zijn die dicht en slaan veel mensen hun maaltijd over. Bovendien is er maar een beperkt aantal plaatsen op de dagopvang. De meeste ouderen vallen buiten de boot.”

Nederland

De Caribische eilanden zijn zelf verantwoordelijk voor de hoogte van de prijzen. Maar de hoogte van pensioenen en uitkeringen wordt in Den Haag bepaald.

Tien jaar na toetreding van Saba, Sint-Eustatius en Bonaire tot het Nederlandse staatsbestel is het Nederland nog niet gelukt om die substantieel richting het bestaansminimum op te trekken.

Ouderen op Bonaire hebben het moeilijk | NOS

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, heeft toegezegd de pensioenen stapsgewijs te zullen verhogen. Het richtbedrag voor een alleenstaande, die nu nog 586 euro krijgt is vastgesteld op ongeveer 864 euro per maand op Bonaire. Volgens het onderzoeksbureau nog steeds te laag, maar het kabinet wil dat Bonaire en de private sector ook wat doen: de kosten van levensonderhoud moeten omlaag.

Bonaire heeft weinig vertrouwen in een spoedige oplossing van de armoedeproblematiek. Tien jaar nadat het eiland uit de Nederlandse Antillen stapte en onder direct Haags gezag kwam is armoede nog steeds een groot probleem. Terwijl de meeste inwoners hadden gehoopt op een voortvarende Nederlandse overheid. Van Ark snapt de gevoeligheden in dit debat, maar benadrukt dat alle partijen een duit in het zakje moeten doen: “Nederland kan het niet alleen.”

Bron: NOS

15 reacties

  1. ‘Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, heeft toegezegd de pensioenen stapsgewijs te zullen verhogen.’

    Alsof armoede een verslaving is dat deze ouderen geleidelijk moeten afkicken, stel je voor dat ze plotseling een overschot aan groente, fruit en vis zouden hebben.

    Nou ik heb nieuws voor de staatssecretaris, ook negers hebben recht op een menswaardig bestaan.

  2. Laten we elkaar hier niet voor de gek houden. Het AOV pensioen van een 65 jarige zonder extra pensioentje is ook maar 862 NAF pm. Ook hier hebben de ouderen het moeilijk erg moeilijk zelfs. Misschien zou de Cur. regering zich daar ook op kunnen focussen ipv hun eigen zakken te vullen.
    Ik bedoel maar.

  3. Over “lusten” wegslepen gesproken!

    Laat de Bonairiaanse graaiers maar een deel van de via Nepotisme weggesleepte en verkwistte “lusten” teruggeven aan de burgers waarvan ze die hebben verduisterd, dan kunnen er vast een heleboel armen geholpen worden.

    We denken bij lusten “wegslepers” dan vooral aan respectabelen als: Burney El Hage, Ramoncito Booi, Richard Hart, James Kroon, Benito Dirksz, Reginald Dortalina, Maria Goeloe, Yonchi Dortalina, Herbert Piar.

    Maar ook aan gezaghebber Edison Reina die het niet zo nauw nam met de vergunningsregels en rommelde met terreinen en bouwvergunningen en onlangs in de kleine uurtjes beneveld tegen een object aanreed en dat gemakshalve verzuimde te melden!

    Ai esta dushi hende nos ta!
    Semper sinsero i íntegro!

    Maar laten we vooral doen alsof de Boneriaanse politieke “elite” en hun familieleden, stuk voor stuk corrupt tot op het bot, geen enkele blaam treft.

    Juicy details van bovengenoemde personen hieronder:

    Ramonicito Booi, UPB-partijleider en statenlid voor Bonaire wordt door de voorzitter van de Kamer van Koophandel op Bonaire ervan beschuldigd dat hij zich heeft omringd door een groot aantal personen die absoluut niet functioneren en die daarnaast erg veel geld verdienen, terwijl deze mensen daar helemaal geen recht op hebben.

    Hoofdinspecteur Daantje van Bonaire vertrekt om onduidelijke redenen, maar krijgt een baan op regeringsniveau aangeboden, en passant wordt vermeld dat alle van Bonaire vertrokken hoofdinspecteurs een baantje op regeringsniveau hebben gekregen.

    Het Bestuurscollege van Bonaire heeft het hoofd van Financiën Genaro volgens de rechter volstrekt onrechtmatig ontslagen. Deze mag tot aan zijn pensioen zijn salaris bij de bank ophalen. Hij is ook ontslagen als directeur van een overheids-N.V. Daar is hij vervangen door oud-gezaghebber Richard Hart, deze verricht dat werk voor de somma van 40 000 gulden per maand.

    Het Bestuurscollege van Bonaire verkoopt een lap grond voor 3,50 gulden per vierkant meter aan een ex-politicus van het UPB, en hij verkoopt dat vrijwel direct door voor 5 gulden per vierkante meter aan een projectontwikkelaar.

    Het Kadaster en Hypotheekwezen op Bonaire krijgt 109 000 Euro van de minister van Financiën voor de aanschaf van 2 auto’s.

    Op Bonaire heeft de oppositiepartij PDB een motie ingediend (die het niet heeft gehaald) waarin de gezaghebber wordt gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de vermeende overtreding van de wettelijke regels en verduistering door de gedeputeerden Burney Elhage en James Kroon en het dagelijks bestuur van de Fundashon Wega Di Numbre Bonaire.

    De Commissie Evaluatie rechthandhaving heeft ook onderzoek gedaan naar de Politie Bonaire en daar geconstateerd dat de organisatie deficiënt is en de korpschef alleenheerser was bij de politie omdat hij het managementteam had ontslagen.

    De nieuwe Landsminister El Hage uit Bonaire was verbaasd dat hij de rekening van zijn hotelkamer niet kon declareren bij de overheid en vloog daarom dagelijks op en neer naar Bonaire.

    Benito Dirksz. de lijsttrekker van de Bonairiaanse partij PRO wordt er van beschuldigd dat hij middels een Dominicaanse firma meerdere personen op Bonaire heeft opgelicht voor meer dan $ 200.000

    Maria Goeloe, secretaresse en in de eerste graad familielid van gedeputeerde Reginald Dortalina van Bonaire krijgt de erfpacht over 10 000 vierkante meter grond waar plannen zijn om toeristische activiteiten te ontplooien. Deze aanvraag is met voorrang behandeld.

    Het eilandsbestuur van Bonaire is voornemens om gedeputeerde Yonchi Dortalina te benoemen tot directeur bij de vuilophaaldienst.

    Herbert Piar, de directeur van de Fundashon Cas Boneiriano wordt door accountantskantoren beschuldigd van grote fraude en gebruik van de credit card van de stichting voor eigen gebruik. Hij heeft dit toegegeven, maar eist als afkoopsom voor zijn vertrek een half miljoen gulden. Hij wordt ontslagen en krijgt van de rechter een schadevergoeding van 78 000 gulden toegewezen.

  4. Toch wat kanttekeningen bij dit verhaal:
    1. Waarom worden de prijzen van uit Europa geïmporteerde producten genoemd/vergeleken, je moet kijken naar de lokaal/regionaal verbouwde groenten.
    2. Bij mijn weten beschikt een ieder op Bonaire over een eigen tuin; kan daarin dan geen eigen groente (in kweektafels) of fruit worden verbouwd. In Nederland is dit zélf verbouwen op een 5e etage wat moeilijker dus moet je AOV niet vergelijken met AOW;
    3. Op Bonaire kent men geen herfst en winter, dus hoeft daarvoor geen additionele kleding te worden aangeschaft;
    4. Evenzo bespaart men kosten voor gasverwarming in de winter.

    Het zou de discussie ten goede komen als men rekening houdt met voornoemde aspecten van een ander klimaat voordat men bedragen tussen Nederland en Bonaire klakkeloos vergelijkt. Trouwens, AOW in Nederland is E 798,– per maand.

  5. Ach Johan, Johan, Johan….. Wat een kennis weer…. Heel interessant, maar totale nonsense, hoe waar je stelling ook moge zijn.
    Want, HOEVEEL oudjes ken jij die de ballen verstand hebben van pensioen? Over opbouwpercentages, pensioengat, pensioenbreuk, franchises, achterbalkon, AOV, aftrekbaarheid etcetera etcetera etcetera????
    Ik verwacht geen antwoord, want het zal toch weer nergens op slaan!!!!

  6. “het zijn toch negers dus ze mogen creperen, wat een walgelijke standpunt van Nederland.”
    een paar weken geleden haalde beflapas nog het nieuws omdat hij geciteerd wordt met “De kwaliteit van de neger gaat met de dag achteruit…” en nu is beflapas opeens een voorstander van onze gebruinde medemens. Wat is er hier aan de hand?!

  7. De vraag is waarom doet Nederland dit? Het gaat hier om zo een kleine groep dat het totaal geen enkel effect op de Nederlandse begroting heeft. Ik weet het al, het zijn toch negers dus ze mogen creperen, wat een walgelijke standpunt van Nederland.

  8. 19000 mensen wonen op Bonaire dat is nog niet de onderste ring van de ArenA in Amsterdam waar praten we in godsnaam over? 2500 ouderen waar Nederland al 10 jaar niks mee kan. Politieke onwil kan je het beter noemen van een kabinet die dagelijks miljarden euro’s over de balk gooit. Kijk wat al die parlementariërs verdienen! Nee kabinetten jullie moeten je schamen!

  9. “Maar Nederland kan het niet alleen.”
    Hoezo niet?
    De lusten konden en kunnen wel alleen weggesleept worden, toch? Maar wanneer men over de lasten begint, is Nederland West-Indisch doof.

  10. Triest, maar de pensioenregeling was bekend bij deze oudjes en kan niet als een verrassing zijn gekomen.

    Dan hadden ze in hun werkzame leven toch echt meer moeten sparen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties