26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Parlement Curaçao wil dat Nederland ingrijpt: schort verkiezingen op

HomeMediaNOS | Parlement Curaçao wil dat Nederland ingrijpt: schort verkiezingen op

Door Dick Drayer

Parlement Curaçao wil dat Nederland ingrijpt | Persbureau Curacao

Het Curaçaose parlement wil dat Nederland de aangekondigde verkiezingen op het eiland van 28 april opschort. Een motie met die strekking werd gisteravond laat aangenomen.

Eerst krijgt demissionair premier Koeiman tot maandag de tijd om gevolg te geven aan de motie. Doet hij dat niet, dan is Den Haag aan zet.

Curaçao heeft sinds vorige maand geen regering meer, nadat een van de partijen de stekker uit het kabinet-Koeiman had getrokken. Drie Statenleden van de coalitie sloten zich daarop aan bij de oppositie onder leiding van oud-premier Schotte.

Die wil nu een regering vormen op basis van de verkiezingsuitslag van 5 oktober. Maar demissionair premier Koeiman maakte vlak na zijn val gebruik van zijn recht om het parlement te ontbinden. Nieuwe verkiezingen zijn daarom onvermijdelijk.

Wanhoopsdaad

Schotte en een meerderheid van het parlement denken daar anders over. Volgens de ex-premier was het besluit van Koeiman illegaal.

Koeiman, die zelf ook aanwezig was bij de Statenvergadering, noemt de motie “een wanhoopsdaad”. Hij gelooft ook niet dat het landsbesluit kan worden ingetrokken: er bestaat in het kiesreglement geen regeling voor het annuleren van al uitgeschreven verkiezingen.

Bovendien, zo zegt Koeiman, zal de Rijksministerraad de zaak als interne aangelegenheid van het land Curaçao bestempelen.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

  1. MAN is opgericht vanuit het sociaal-democratisch gedachtengoed en gebruikte net zoals de PvdA een roos in haar Logo. Pueblo Soberano had duidelijk een agenda dat aan de progressieve kant van het politiek spectrum lag. Zo probeerde Pais zich een sociaal-liberaal jasje (a la D66) aan te meten en is de groene kleur van PNP herleidbaar tot haar Christen-Democratische verwantschap. Echter de imitatie gebasseerd op het Nederlandse werd inhoudelijk niet uitgewerkt (met uitzondering van de pogingen van dr. Da Costa Gomez) naar het Curaçaose. Mede omdat een verzuilingssysteem zoals Nederland dat kende op Curacao niet bestond (en ook maakte de Nederlandse Antillen als onderdeel van het Koninkrijk velen gemakzuchtig). Ook hebben de politieke partijstructuren in Nederland hun oorsprong in de industriële revolutie en discussies in een epoch waarin kwesties over socialisme en kapitalisme, de markt en de staat centraal werden gesteld. Deze ‘ontwikkeling’ kent Curaçao niet.
    Nu, zijn de verschillen als gevolg van die discussies vervaagd en is er meer onderscheidingen dan die van het traditionele links en rechts. Op Curaçao, toch al niet gehinderd door enige politieke principes, zien wij wat Bas Heijne als ‘kippenhok’ bestempeld. Met name het aspect dat hij als volgt beschrijf: “Of het een wet is weet ik niet, maar het lijkt alsof naarmate Nederlandse politici harder roepen dat ze naar de ongeziene burger luisteren, ze die burger des te meer voor een totale idioot lijken te houden”.

    Ook het aspect van nepotisme (ofwel vriendjespolitiek) is slechts deel van het verhaal. Dat gebeurt overal in Nederland en ook elders (zie echtgenoot van Franse presidentskandidaat Fillon). Echter, op Curaçao betekend capabel in de ogen van de partij (van de partijfinanciers) doen wat er gevraagd wordt. Ook door benoemingen in een zakenkabinet. Verder bestaat er al een vorm van curatele door de consensus rijkswetten en de commissie financieel toezicht. Dus, de opties zijn flinterdun ook m.b.t. nieuwe verkiezingen.

  2. @ Hoedanook,

    Op zich kan ik me wel vinden in jouw stuk, maar denk wel dat je de politiek teveel eer geeft.
    Hier op Curacao hebben we nooit echt een links, centrum of rechts beleid gehad. Wat we hier hadden was ‘meer of minder stelen van het volk’ en ‘meer of minder aan Nederland hangen’.
    Het grote nadeel op Curacao is dat IEDERE partij tot op het bot corrupt is en velen hebben het daar compleet mee gehad. Het maakt hier niet meer uit op wie je stemt, de tent wordt leeggejat, vriendjes worden aan banen geholpen en familieleden krijgen een forse uitkering zonder werk daarvoor te hoeven verrichten.
    Het grootste deel van het volk snakt naar een partij en naar politici die NIET corrupt zijn, die NIET alleen maar vriendjes benoemen, die NIET alleen maar bezig zijn met zichzelf en met hun familie. Het volk wil simpelweg capabele bestuurders, die ook nog eens integer zijn.
    Helaas zul je die moeten gaan zoeken met een lantaarn, ze zijn niet te vinden.
    En dat maakt deze verkiezingen tot een grote farce, want met iets van 17 partijen heeft het volk nog steeds geen echte keuze. De keuze is en blijft slecht, iets minder slecht of zeer slecht. Dan is het logisch dat een deel denkt: ‘ik kies maar voor zeer slecht, want dan hou ik er tenminste nog iets aan over’.
    Het moge duidelijk zijn dat Curacao op deze manier geen enkele toekomst heeft en dan rest alleen nog de vraag: ‘hoe verder ?’
    Verder met integere politici zouden we wel willen, maar die zijn er niet.
    Verder op de huidige wijze is ook niet te doen.
    Verder door het land af te staan aan criminelen is helemaal geen optie.
    Dan blijven nog 2 opties over:
    1. Verder d.m.v. een zakenkabinet
    2. Verder door ons onder curatele van Nederland te plaatsen.
    Dat laatste is niet leuk voor de corrupte politici, maar biedt het volk wel de zekerheid dat het stelen op gaat houden. De NL bestuurders hebben hier geen vrienden of familiebelangen, kunnen dus gewoon iedereen aannemen op basis van capaciteiten.

    De keus is nu aan ons.

  3. @Renée van Aller
    Inderdaad zullen er op Curaçao opportunistische partijen aan de verkiezingen willen deelnemen om zo in het onoverzichtelijk geheel een ‘graantje mee te pikken’. De MFK van Schotte is echter van een ander orde en niet zoals Bas Heijne aangeeft. Wellicht vertegenwoordigt hij met zijn clubje veel ‘opgeblazen lucht’, echter zijn politieke stamboom komt van links, hij komt o.a. van de partij MAN, maar heeft steun van zowel links als rechts. In een tijdperk waar men ook op Curaçao naar verandering snakt (zie versplittering), weet hij handig (mis/ge)bruik te maken van de schijnbare verlamming van de politiek van het centrum. Hij postuleert zich als een alternatief voor partijen die enkel de status quo managen. Magazijnmeesters Koeiman en Gijsbertha (beiden MAN) waren niet in staat om de progressieve vleugel van de politiek vorm te geven en een strategie te ontwikkelen rondom een nieuwe coalitie vanuit het midden. Dus blijven de politici van Pueblo Soberano (PS) heen en weer pendelen. In de coalitie Koeiman had één van de partners campagne gevoerd voor “SMART government”, echter bij de eerste gelegenheid dat SMART praktisch moest worden toegepast (ruimtelijke ordening) lieten de andere coalitie-partners het kabinet struikelen.

    Het politieke midden moet een nieuwe agenda ontwikkelen dat kiezers toont dat zij de steun zullen krijgen om hen te helpen de verandering die er om hen heen gebeuren te beheersen. Traditionele scheidlijnen tussen links en rechts worden wereldwijd vervangen door open versus gesloten denkbeelden. De onbevooroordeelden zien de relatie binnen het Koninkrijk als kansen met uitdagingen die kunnen worden bedwongen. De kortzichtigen (gesloten, e.g. KFO) bekijken deze relatie met veel argwaan. Zij misbruiken de oprechte (culturele) angsten van de kiezers op dezelfde wijze als de PVV en Trump met de kwestie van immigratie (moslims) omgaan. Schotte kan zich voordoen als ‘haantje de voorste in het kippenhok’ omdat hij met alle winden meewaait. Partijen als PAR, PNP, MAN en de ter ziele zijnde Pais, twijfelen door de snelheid, de omvang en het bereik van de veranderingen (globalisering en gevolgen van de financiële crisis van 2008) hoe zich aan de ‘nieuwe orde’ aan te passen. In deze leemte werkt Schotte ijverig door zonder zich te schromen voor wat hij wat ze van plan is te doen. Niets achterbaks, het staatsrecht zal inderdaad door hem ‘buiten spel’ worden gezet en de recente bijeenkomsten van het Curaçaose parlement in de vorm van “reality-TV” achtige vertoningen is een eerste voorproefje. Ook hier op Curaçao, net zoals in de VS en Nederland, geeft de media, helaas, aan dit soort vertoningen en figuren, onevenredig veel aandacht.

  4. het achterlijke is dat hij de verkiezingen wil uitstellen in het belang van het volk.
    iedere keer probeert hij het volk zand in de ogen te gooien.
    het volk heeft groot belang bij verkiezingen…
    het volk wil deze verkiezingen….en niet deze gekochte meerderheid..
    Zij willen in het belang van de gokmaffia ruim 3 jaar de kas wil plunderen…
    wat een leugenaar, maar dat heeft hij zijn leven lang gedaan…
    het is de duivel in schaapskleren…

  5. Het staat in de Curaçaose Grondwet, de Staatsregeling.
    Dat staat gewoon en daar kan niet door Jan en Alleman naar believen in worden gewinkeld.
    Zal wel enige tijd duren voordat Nederland aangeeft dat :
    A. Ze er niets mee te maken hebben, aangelegenheid van het land
    B. Curacao zichzelf aan zijn eigen wetten moet houden.
    Als ik NL minister was , stuurde ik de mariniers om het hele zoodje tot na de verkiezingen op te sluiten. Gelukkig ben ik geen minister.

  6. Alles draait om eigen belang, hetzijn partij eigenbelang, hetzij persoonlijk eigenbelang, maar van het landsbelang dat het grootste deel van de bevolking laatstelijk voor heeft gestemd, is er geen sprake. De wanhoopsdaad is zo erg dat een motie van de staten, die eigenlijk maar een wens is, en alleen maar kan worden gericht aan de uitvoerende regering, nu gepresenteert wordt als een soort dwangwet voor de regering, de gouveneur en zelfs de Koningrijk. Hoe gekker moet het nog worden eer de Koninkrijk ingrijpt in deze hele beschamende vertoning.

  7. @buliBULI, was het maar waar dat het bij een klacht blijft aan U N. Nee het is de bedoeling van gerrit de Raaf “RAT” 0m juist nl erbij te betrekken, omdat hij weet dat NL zich er niet mee zal bemoeien, ook dit toneelstuk is weer vooruit in elkaar gezet door de SPINdokter van Gerrit aangezien deze loser met mavo3 dit zelf echt niet kan verzinnen, hij laat wel voorkomen dat hij het wonder is. Maar het oude liedje word, de rode rassenkaart, getroken uit zijn eigen koker.Hoe lang moet het nog duren voordat het volk verlost wordt van dit eterende en half afgestorven produkt dat zich ……… noemt?.

  8. Een in de schulden geraakte KAT maakt heel rare sprongen als hem het vuur aan de schenen wordt gelegd door de maffia schuldeiser, meestal eindicht dit bij niet betaling, het bekende ijzerdraadje.

  9. Er is alweer een nieuwe politieke partij opgericht om de bij nieuwe verkiezingen deel te nemen, als gemeld in de krant Amigoe. Het betreft de PUSH(Pueblo Uní Solidario i Hustu) Kòrsou. Zo zie men weer, meer politiek partijen meer vreugde of minder staatszetel voor ieder?

  10. Bas Heijne zegt het uitstekend in het NRC Handelsblad van 4 maart 2017. “Als er zoveel partijen meedoen met de verkiezingen, is er sprake van een kippenhok en niet van democratie. Splinterpartijen zijn geen antwoord op de crisis in het democratisch bestel, ze zijn er een symptoom van. Een partij met een handvol zetels is geen democratie, dat is politiek narcisme.” Is GS de inspirator, de visionair van de nieuwe orde? Haantje de voorste in het kippenhok. Een politieke ukkepuk die zich als een geweldenaar voordoet, maar wellicht veel opgeblazen lucht vertegenwoordigt? Laten we ons omkopen en geloven we werkelijk in zijn goede bedoelingen? Het fraaie imago geeft alle aanleiding tot het nemen van onaanvaardbare risico’s. Daarvoor is elke kiezer verantwoordelijk. Een verantwoordelijkheid die hij/zij niet kan ontkennen. We stemmen op emoties, vooral als daarvoor leuk wordt betaald. Vervolgens ontkennen we dat we zijn gebruikt en uitgehold door ons gretig eigen belang. Dat is het gevolg van grootse gebaren en het staatsrecht buiten spel zetten. Bravo. Renée van Aller&John de Vries

  11. Idd een wanhoopsdaad. Zijn schotte, amparo, peppie, peterson etc. niet anti-Nederland?

    Waarom moet Nederland nu wel helpen? Nos mes no por?

    Natuurlijk is dit om politiek te spelen. Wanneer Nederland nee zegt (en terecht ook), dan weet ik zeker dat deze cowboys een klacht zullen indienen bij de United Nations.

    Deze cowboys moeten beseffen dat net zoals zij van de regels hebben gebruikt om een meerderheid te vormen, heeft kabinet Koeiman ook de regels gebruikt. Natuurlijk ging alles niet kosher, maar de gouverneur heeft landsbesluit getekend en volgens onze regels is het dan legaal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties