NOS | Paus: verkies eenvoud boven hebzucht deze Kerst

Paus Franciscus tijdens de nachtmis AFP

Wereldwijd vieren christenen deze Kerstnacht de geboorte van Jezus. Tijdens de nachtmis in de Sint-Pieter riep paus Franciscus de gelovigen op eenvoud te verkiezen boven hebzucht.

“De betekenis van het leven vinden velen vandaag de dag in een overvloed aan materiële objecten”, zei de paus in de kathedraal in Vaticaanstad.

“We moeten onszelf afvragen: hebben we al deze dingen nodig?”:

Hij riep op tijdens de kerstdis te denken aan minderbedeelden. “Paradoxaal genoeg dineren enkelen in grote luxe, terwijl anderen niet het dagelijks brood hebben om te overleven.”

Sinds hij vijf jaar geleden aantrad als paus neemt Franciscus (82) het vaker op voor de armen. Vanmiddag liet hij in het Vaticaan nog een kliniek openen waar daklozen gratis medische zorg kunnen krijgen.

Bethlehem

Ook in de Geboortekerk in Bethlehem werd de nachtmis opgedragen. Op de plek waar Jezus volgens de overlevering geboren is, leidde de aartsbisschop van Jeruzalem de mis, in aanwezigheid van Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit.

In zijn preek refereerde de aartsbisschop naar de onrust tussen Israëliërs en Palestijnen afgelopen jaar, “het was vreselijk”. Hij trok een vergelijking met de pas gerestaureerde Geboortekerk. “Hier gingen prachtige mozaïeken ook schuil onder het vuil. Als je het vuil verwijdert, zie je pas de schoonheid.”

“Het is Kerstmis, laten we positief zijn.”

Aan het einde van de mis daalde de aartsbisschop af naar de grot onder de kerk, waar Jezus zou zijn geboren. Daar legde hij een beeld van het kerstkind in de kribbe. Gelovigen mochten daarna ook de plek bezoeken.

Het was dit jaar drukker dan het voorgaande jaar, ongeveer 10.000 pelgrims zijn naar Bethlehem gekomen. Vorig jaar werd de mis overschaduwd door de diplomatieke rel over de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Uit angst voor protesten waren de festiviteiten toen sober gehouden.

Trump beantwoordt telefoontjes van kinderen AFP

In Washington nam de Amerikaanse president Trump de tijd om telefoontjes van kinderen over de Kerstman te beantwoorden. NORAD, de militaire organisatie die het Amerikaanse luchtruim in de gaten houdt, volgt elk jaar Santa Claus tijdens zijn reis rond de wereld en beantwoordt vragen van kinderen. Sommige van die telefoontjes werden doorgezet naar Trump en zijn vrouw.

Trump was van plan de Kerst door te brengen op zijn buitenverblijf in Florida, maar koos ervoor in Washington te blijven vanwege de politieke crisis. “Arme ik”, twitterde de president, voordat zijn vrouw terugkeerde uit Florida. “Ik zit hier helemaal alleen in het Witte Huis te wachten tot de Democraten terugkomen om een deal te sluiten over de broodnodige grensbewaking.”

Bron: NOS

3 Reacties op “NOS | Paus: verkies eenvoud boven hebzucht deze Kerst

 1. Beste paus, lieve pedofielenbeschermer. lekker ding van me. Verder alles goed in je hoofd……..

 2. Paus kust een beeld.
  Die afbeelding kan niemand helpen. Het doet niets.

  A grown up man kissing a doll.

  It’s so mind-bogglingly stupid that it’s hard to know exactly what to say about it.

 3. Abraham Mossel

  Zo te zien op de foto, kunnen ze het niet laten die heilig goed manen ??.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *