NOS: Plasterk grijpt in op Sint-Maarten

Volgens Plasterk zit het bederf in alle lagen | ANP

Volgens Plasterk zit het bederf in alle lagen | ANP

Minister Plasterk trekt de teugels strakker aan op Sint-Maarten. Hij stuurt een speciaal team van het Openbaar Ministerie naar het eiland om fraude en corruptie te bestrijden. Het kabinet reageert hiermee op een zeer kritisch rapport van PwC. Daarin staat onder meer dat wetten op Sint-Maarten nauwelijks worden gehandhaafd. Volgens het rapport is er een sfeer van vriendjespolitiek en zijn er veel kwesties rond integriteit.

Ook de Tweede Kamer maakt zich zorgen. Plasterk vindt de resultaten van het onderzoek ontluisterend. “Het bederf zit in alle lagen, ook in de politiek; dit kan het eiland niet alleen oplossen,” zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. Het Openbaar Ministerie moet zich vooral richten op de bestrijding van witteboordencriminaliteit.

Grensbewaking

Plasterk wil ook de grensbewaking verbeteren. “Het is de buitengrens van het Koninkrijk.” Om dat te realiseren wil hij Kustwacht, douane, marine en politie versterken, onder aansturing van Den Haag. Verder komt er een “toezichthouder integriteit”.

Sint-Maarten is het kleinste land binnen het Koninkrijk. De Tweede Kamer praat vandaag over de begroting voor Koninkrijksrelaties. Dan zal Sint-Maarten een van de belangrijkste onderwerpen zijn.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *