26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Premier Curaçao: ‘Eisen Den Haag passen ons niet’

HomeMediaNOS | Premier Curaçao: 'Eisen Den Haag passen ons niet'
De Curaçaose premier Eugène Rhuggenaath | ANP LEX VAN LIESHOUT

Tussen de landen van het Koninkrijk knettert het wel vaker, maar de ruzie die er nu is tussen de regering in Den Haag en de regeringen van Aruba, Sint Maarten en Curaçao knettert wel erg hard. De drie landen zijn verbolgen over de voorwaarden die Den Haag stelt aan financiële steun voor de door corona getroffen landen.

Nederland vraagt de eilanden ­ondanks de coronacrisis om structurele her­vormingen. Premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao is er duidelijk over. “We zijn dankbaar voor de hulp en de intenties voor financiering. Maar het tempo waarin we hervormingen moeten doorvoeren, past niet. Dat gaat maanden duren. Ook de condities van de financiering gaan te ver.”

De steun van Nederland gaat om een derde tranche van hulpgeld. “We moesten alle drie de landen een hervormingspakket indienen, dat is gebeurd. Maar Nederland heeft een eigen idee van hoe de hervormingen eruit moeten zien. Er komt een orgaan buiten de regering met bevoegdheden om te beslissen over ons beleid. Zonder tussenkomst van ons parlement en zonder zeggenschap.”

Ruggenspraak

Een van de voorwaarden die Den Haag stelt is de oprichting van een onafhankelijk instituut dat op de verdeling van het hulpgeld toeziet. Volgens het Antilliaans Dagblad wordt dit instituut bemenst door “drie Europees-Nederlandse experts”.

Rhuggenaath ziet Nederland nu als bankier. “We krijgen een lening die we terug moeten betalen, met voorwaarden. Maar we moeten ook instemmen met een pakket aan eisen, zonder ruggenspraak met ons parlement.”

Overleg tussen Curaçao en Den Haag zou er al op 12 mei zijn geweest. De voorwaarden zijn toen besproken. “Dat ging over de tweede tranche”, zegt Rhuggenaath. “Nu wordt er van ons verwacht om snel in te stemmen of er komt geen geld. Instemming in vier dagen. Dat is echt te snel.”

Ademen

Rhuggenaath praat morgen persoonlijk mee in de ministerraad. “Ik wil dat de derde tranche wordt losgekoppeld. Geen entiteit die controleert, eerst onderhandelen en toestemming van het parlement. We hebben ruimte nodig om te lenen op de markt van Nederland”, zegt hij. De premier ziet wel mogelijkheden om tot overeenstemming te komen.

Ook de premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes, is het niet eens met de eisen. Ze schreef in een brief aan Mark Rutte: “Het lijkt als het ware dat Aruba de landversie is geworden van de Amerikaan George Floyd (en onze eigen Mitch Henriquez). Mark, zo kunnen we toch niet ademen.”

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties bracht de regeringen van de drie landen het afgelopen weekend op de hoogte van de voorwaarden.

Curaçao heeft weken van rellen achter de rug. De bevolking kijkt uit naar een deal met Nederland, zo blijkt bij navraag op straat.

Bron: NOS

Naschrift KKC

8 reacties

  1. Rhugge, gebruik je verstand, maar ook degenen (Aruba en sint Maarten) die jouw ondersteunen in jouw slechtheid moeten hun verstand (als zij het hebben) kunnen gebruiken. Nederland is drommels goed op de hoogte dat Curacao in een slum, in de penarie zit, het eiland heeft tekort aan alles en zit ook diep in de schulden. Zou het van liefde getuigen als Nederland jullie nog meer in de schulden zet om zoveel geld te lenen en ook zelfs zonder eisen en voorwaarden? Kijk, elke bank leeft met de wetenschap dat als een paar belangrijke klanten die geld hebben geleend, niet meer kunnen terugbetalen, de bank in zware moeilijkheden kan raken. Als de economische moeilijkheden tot gevolg hebben dat veel ondernemingen en afzonderlijke personen wanbetalers worden, bestaat er geen manier waarop nog enige regering kan bijspringen, aangezien de meeste regeringen ook zelf al diep in de schulden zitten, hoofdzakelijk vanwege de banken. Jullie streven is het geleend geld binnen harken, maar jullie denken niet aan de vernietigende consequenties voor beide partijen. Waarom zijn jullie zo hardhorig, hebberig, zo arrogant en zo onbeschoft? Als jullie een eerlijk en rein geweten hebben, gaan jullie akkoord met álle door Nederland ingestelde voorwaarden en vereisen. Ora bo man ta den boca di cacho, tene cuidao pa e no mordebo. Trate cu cuidao. Hulanda ta laga boso cai.

  2. Go for BESC

    “Hoewel de crisisbestrijding er de BES-eilanden op punten anders uitziet
    dan die in Nederland, wordt er ruimhartig steun verleend aan burgers en bedrijven op de BES-eilanden. De inwoners van Curaçao zien dat en beseffen hoeveel meer zekerheid de mensen hebben op de BES-eilanden. Het is logisch dat dit een impact heeft op de gedachtengang en gevoelens van de mensen op Curaçao”.

    Een zichzelf respecterende regering organiseert zelf het interne controle-systeem op de financiën en betracht transparantie. Nu wordt het opgelegd…dat doet pijn….maar is een gevolg van het gebrek aan transparantie.

  3. ‘Maar het tempo waarin we hervormingen moeten doorvoeren, past niet.’

    Inderdaad, want Philip Martis verdient pas 30 jaar 1 miljoen per jaar bij de SVB en wil dat tot zijn pensioen blijven doen.

    Als je deze regering, die op de been wordt gehouden door sushi Suzy die werkelijk overal haar zakken vult, niet het mes op de keel zet gebeurt er niets.

  4. DE bevolking kijkt uit naar een deal. Helaas bevolking. Deze regering bekommert zich in het geheel niet om de bevolking.
    Als het aan deze regering had gelegen was een gedeelte van de bevolking al van de honger gestorven. Als hun eigen salaris, de ambtenaren en de directeuren van overheid NV’s maar betaald kunnen worden. Dat vinden ze pas belangrijk.

  5. “Ook de condities van de financiering gaan te ver.” De vraag is voor wie? Laten we elkaar geen mietje noemen, de bevolking wordt niet slechter van.

  6. “Nu wordt er van ons verwacht om snel in te stemmen of er komt geen geld. Instemming in vier dagen. Dat is echt te snel.”

    Deze uitspraak vanuit de zogeheten minister president van Curacao.

    Choosing beggar much ? Instead of reaching goals all you can do is beg for money for your own club and yourself ?

    “Geen entiteit die controleert, eerst onderhandelen en toestemming van het parlement.”

    The money your begging for must be unaccounted for in your own words. De resultaten van de lening, bestemd voor op de opbouw van het eiland zijn niet van belang.

    Vandaar prio : “Geen entiteit die controleert”, terwijl prio is : met het steunpakket werken naar een betere toekomst voor de eilanden.

    Als klap op de vuurpijl : “We krijgen een lening die we terug moeten betalen, met voorwaarden.”

    Ik lach mij dood hier ! True words of a beggar, not a leader.

  7. Eerst eiste het eiland een gift van vele honderden miljoenen zonder ook maar enige voorwaarde. Toen dat een brug te ver bleek, werd de gift een renteloze lening zonder ook maar enige voorwaarde.
    Men zal gedacht hebben: als we nu een lening eisen en we zeggen later dat we die onmogelijk kunnen terugbetalen dan moet Nederland die schuld wel kwijtschelden. Dan hebben we hetzelfde bereikt op slinkse wijze. Met een lange neus en een glimlach richting de Nederlandse belastingbetaler.
    Helaas trapt Knops c.s. daar niet in. Het gaat hem om duurzame hervormingen en de zekerheid dat de gelden goed besteed worden.
    Het vertrouwen in de lokale overheid is in de afgelopen jaren overduidelijk verspeeld. Dus nu is het tijd voor schuldhulpverlening.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties