NOS | Premier Sint-Maarten moet weg, noodhulp opgeschort

Aanwijzing

Premier William Marlin | ANP

De Rijksministerraad wil premier Marlin van Sint-Maarten zo snel mogelijk weg hebben. De gouverneur van het eiland heeft een aanwijzing gekregen om de premier zo snel mogelijk te ontslaan.

Zolang Marlin nog niet is vertrokken, is het uitbetalen van het Nederlandse hulpgeld opgeschort. Er is een Nederlands fonds met 550 miljoen euro voor de wederopbouw van het door de orkaan Irma zwaar getroffen eiland.

Staatssecretaris Knops voor Koninkrijksrelaties noemt de aanwijzing aan de gouverneur “een forse maatregel”, die “niet lichtzinnig” is genomen, maar zegt dat de Rijksministerraad geen andere mogelijkheid meer zag.

Weggestuurd

Marlin werd begin november door het parlement van Sint-Maarten weggestuurd, maar heeft daar tot nu toe geen gehoor aan gegeven. Aanleiding was dat Marlin niet akkoord wilde gaan met de voorwaarden die Nederland stelde bij het verlenen van noodhulp. Een van die voorwaarden is het instellen van een integriteitskamer die erop let dat het geld goed wordt besteed.

Volgens Knops schendt Marlin een basisregel van het staatsrecht door te blijven zitten, terwijl hij geen vertrouwen meer geniet van het parlement. “Dat is buitengewoon ernstig.”

De Rijksministerraad bestaat uit het Nederlandse kabinet en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Zij vindt dat er zo snel mogelijk een opvolger moet komen, die wel het vertrouwen van het parlement heeft. Dan kan ook begonnen worden met de betalingen uit het hulpfonds.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *