NOS | Premier van Curaçao afgetreden

Ben Whiteman staat de pers kort te woord nadat hij is ingezworen als nieuwe premier van Curaçao | Foto Persbureau Curacao

Ben Whiteman staat de pers kort te woord nadat hij is ingezworen als nieuwe premier van Curaçao | Foto Persbureau Curacao

Bernard Denzil Whiteman is de nieuwe premier van Curaçao. De 61-jarige arts neemt het stokje over van partijgenoot Ivar Asjes, die maandagmiddag lokale tijd zijn ontslag indiende bij de gouverneur.

Asjes, die in 2013 premier werd na de moord op Helmin Wiels, geeft pas woensdag in een speciale persconferentie tekst en uitleg bij zijn vertrek. Vandaag wilde hij op de trappen van het Paleis van de Gouverneur alleen kwijt dat hij geen steun meer heeft van zijn partij.

Eigenzinnig

Het botert al lang niet meer tussen de partij Pueblo Soberano en de premier, die eigenzinnigheid werd verweten. Asjes hield ondanks een vernietigend rapport van de ombudsman de hand boven het hoofd van zijn gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag, Marvelyne Wiels.

Wiels zou niet integer zijn. Een motie om haar de wacht aan te zeggen, ondersteund door zijn eigen partij, wilde Asjes niet uitvoeren.

Tijdelijk

Whiteman wil ook nog niet veel kwijt over de achtergrond van zijn benoeming. Hij zei wel dat hij de gang van zaken betreurt en slechts voor drie maanden beschikbaar is als premier.

In de tussentijd kan de partij een geschikte opvolger zoeken en deze voordragen voor een veiligheidsscreening. Whiteman keert dan weer terug op zijn huidige post: minister van Volksgezondheid, Milieu en Natuur.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *