NOS | Rijksministerraad grijpt in op Curaçao

Annemieke van Put / NOS

Nederland grijpt in om de geplande verkiezingen op Curaçao op 28 april te laten doorgaan. Gouverneur George-Wout krijgt van de Rijksministerraad speciale bevoegdheden om de verkiezingen in goede banen te leiden. Daarmee wordt de interim-regering op het eiland, die tegen de verkiezingen is, op een zijspoor gezet.

George-Wout kan nu overheidsdiensten gaan inschakelen om de verkiezingen goed te laten verlopen. De maatregel moet voorkomen dat de verkiezingen worden uitgesteld door de interim-regering, die vindt dat oud-premier Koeiman ze ten onrechte heeft uitgeschreven.

Afbreuk

Minister Plasterk vindt dat de interim-regering “ernstig afbreuk” doet aan de integriteit van het verkiezingsproces. “Het is van het grootste belang dat de bevolking van Curaçao zich in vrije en eerlijke verkiezingen kan uitspreken over de toekomst van het eiland”, zegt Plasterk.

De Rijksministerraad heeft de Raad van State om een spoedadvies gevraagd.

Schotte

Het kabinet-Koeiman viel op 12 februari. Direct daarna werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven, tot ongenoegen van een nieuwe coalitie onder leiding van de voormalige premier Schotte.

In de interim-regering die onlangs werd geïnstalleerd is de MFK, de partij van Schotte, de grootste. Zelf kan hij geen minister-president worden wegens een veroordeling voor ambtelijke corruptie en fraude.

De huidige regering heeft de vraag of de verkiezingen van 28 april legitiem zijn aan het Europese Hof in Straatsburg voorgelegd.

2 Reacties op “NOS | Rijksministerraad grijpt in op Curaçao

  1. Abraham Mossel

    Dooie mismaakendende woorden vullen geen gaatjes en ook geen naaitjes , misschien in de gedachten van Braam de Pedo! ik heb me geld verdient in de bouw, maar heb vroeger toen ik 13 jaar was wel in een confectie fabriek als plakker gewerkt, en toen op zee , mijn boot hete de Arestotoles KNS,daarna bij een beziene pomp” geen overval gehad van Jacinta)” dertien ambachten en viertien ongeluken is het spreek woord, maar er is niemand die ook maar een cent van mij tegoed heeft, misschien om eerlijk te zijjn een beetje btw. Maar gerrit kan niet zeggen ik heb geen shulden

  2. Autonomo den Reino gelukkig met deze staat,de gouverneur krijgt de regie in handen om de verkiezingen te organiseren.Dat moet fraude tegen houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *