NOS | ‘Schotte manipuleerde veiligheidsdienst’

Door correspondent Dick Drayer

gerrit schotte- George Jamaloodin | Foto Persbureau Curacao

‘Schotte manipuleerde veiligheidsdienst’ | Foto Persbureau Curacao

Een groep van dertig bezorgde burgers heeft op Curaçao aangifte gedaan van strafbare feiten bij de veiligheidsdienst VDC. Die zouden zijn gepleegd tijdens de regeerperiode van ex-premier Gerrit Schotte, tussen 2010 en 2012.

Schotte werd afgelopen vrijdag veroordeeld voor corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen van geld.

Volgens de bezorgde burgers heeft de voormalige premier de veiligheidsdienst geheel naar zijn hand gezet. Daardoor had hij toegang tot alle dossiers, inclusief zijn eigen en die van mensen in zijn directe omgeving. Bovendien was Schotte in staat om gegevens aan te passen of te laten verdwijnen.

Eigen inlogcode

De strafbare feiten zijn volgens de aangevers vrijwel direct na zijn aanstelling als premier begonnen. Eerst verving Schotte het hoofd van de veiligheidsdienst, daarna bemoeide hij zich actief met zijn eigen screening en die van een aantal ministers in zijn kabinet.

De netwerkbeheerder werd via een door Schotte aangesteld interim-hoofd van de dienst gedwongen een inlogcode te maken voor de ex-premier, zodat hij bij alle digitale inlichtingen online kon. Dat lukte in eerste instantie niet, omdat de netbeheerder de protocollen van de veiligheidsdienst in acht nam.

Eind 2011 kreeg de nieuwe, door Schotte aangestelde crisismanager de wachtwoorden wel in handen en werd er een kopie van alle data gemaakt. Die kwam in handen van de Colombiaanse veiligheidsdienst met wie Schotte contact had gezocht. De ex-premier kon vanaf dat moment ook data binnen het systeem aanpassen of verwijderen.

Coup

De netwerkbeheerder werd op non-actief gezet. Die meldde zich bij de Ombudsman, waarna een deel van de informatie uitlekte. Om de schade voor hemzelf te beperken greep Schotte in mei 2012 in en zette vier VDC-agenten opzij. Schotte belegde een persconferentie, waarop hij stelde dat de vier een coup hadden willen plegen.

De bezorgde burgers stellen in hun aangifte dat ook na de val van het kabinet-Schotte opeenvolgende regeringen niets deden aan de situatie binnen de veiligheidsdienst. Een aantal hooggeplaatste functionarissen die door Schotte waren benoemd, zijn nooit gescreend en werken daar nu nog steeds. Onder hen is het huidige hoofd van de dienst, Michael Römer.

Bron: NOS
Zie ook
dossier VDC

9 Reacties op “NOS | ‘Schotte manipuleerde veiligheidsdienst’

 1. Wanneer nu eindelijk die letter “a” toevoegen aan de schottegatweg, zodat we daarna een feestdag kunnen maken op het moment dat de naam weer wordt aangepast:Schotte-IS-weg ?!!!

 2. Het gegeven dat het grootste deel van de Schotte-kliek nog steeds op zijn positie zit bewijst dat we ook hier in Curacao ijsbergen hebben en dat Schotte slechts het hele kleine topje daarvan is. Het asfaltmeer is waarschijnlijk een oschuldig plasje als we het vergelijken met alle maffiadrek die hier nog boven moet komen. Ik ben bang dat we dat niet kunnen overlaten aan onze incompetente bestuurders en we daarvoor hard hulp van buiten nodig hebben.

 3. De periode van populisten is aan de gang zie naar de personen op ieder continent.Le Pen/Wilders/Boris Johnson/Donald Trump/Putin/De blonde messias en onze eigen Gerrit Schotte de valse profeet!!!

 4. alle schoften -en dieven moeten hard aangepakt worden -een groot voorbeeld voor de toekomst van dit Eiland-Schotte-Dos Santos – en nog veel meer van die schoften moeten Heel hard onderuit gehaald woprden-maar er zijn in elke land velen van deze.

 5. ik zie Wilders als een soort Wiels.
  inderdaad niet als een Schotte:
  wilders wil een wit land en Wiels wilde een zwart land.
  daar kan ik me niet in vinden….
  en vluchtelingen helpen, dat is naar mijn idee goed.
  oké, de economische vluchtelingen z.s.m. het land weer uit.
  Wilders heeft alleen oneliners net als Trump…de massa trapt er in…
  waardeloos naar mijn idee.
  maar dat is een andere discussie.
  dat de NL politiek/democratie niet deugd ben ik met je eens.
  maar er is geen andere/betere oplossing…

 6. Joep Meloen

  Sander,

  De Wilders aanhang zou ik niet direct onder de afdeling ‘dom’ scharen. Er zitten er wel een aantal tussen, doch velen zijn het gewoon niet eens met de ongebreidelde influx van gelukszoekers.
  De Wilders aanhang verzet zich juist tegen het verkwanselen van de verworvenheden van de Westerse samenleving, terwijl de aanhang van Schotte niet eens door heeft dat ze door hem (en zijn trawanten) worden bestolen.
  Ik zou juist partijen als PvdA, D’66 gelijkstellen aan Schotte en zijn kliek. Wat die partijen in de afgelopen jaren bij elkaar hebben weten te jatten mag enige naam hebben en keer op keer zijn ze er mee weggekomen. De VVD kent overigens ook een paar notoire zakkenvullers.

 7. helaas, maar wat kan je verwachten van een papiamentstalige bevolking.
  ze lezen de lokale kranten en deze zijn in handen van de maffia.
  meer informatie hebben ze niet…of willen ze niet hebben.
  dombo”s heb je overal, ook in NL.
  kijk maar naar de Wilders aanhang.

 8. Joep Meloen

  En tot overmaat van ramp hoorde ik vandaag op de radio dat er nog legio idioten op dit eiland zijn die van mening blijven dat Schotte de wedergeboorte van Christus is.
  Wat voor IQ moet je hebben om deze charlatan nog te bejubelen ?
  Spijt me zeer, maar dan ben je echt te dom om voor de duvel te dansen, dan behoort men je kiesrecht af te nemen en je op te sluiten in de Capriles kliniek.
  Als zij de toekomst van Curacao vormen dan is het snel afgelopen met dit eiland.
  Zelfs met de beste wil ter wereld kun je de feiten niet veranderen in een positief verhaal, maar deze idioten doen dat wel.
  Triest.
  Zeer triest.

 9. Het is inderdaad godsgeklaagd dat na de val van het rampzalige kabinet Schotte diens marionetten op ministeries (Stella van Rijn) en in de veiligheidsdienst gewoon konden blijven zitten. Al schopte interim premier Betrian Stella van Rijn wel even de straat op, maar zoals je een kakkerlak nooit doodtrapt kwam zij ook terug.

  Nu Schotte ook door de rechter veroordeeld is, is het nu voor de coalitie en de oppositie (met uitzondering van de criminele MFK) de tijd om opruiming te houden.

  Weg met Stella van Rijn en andere idiote benoemingen door Schotte, maar vooral weg met de marionetten van Schotte bij de Veiligheidsdienst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *