NOS | Sint-Maarten toch akkoord met financiering wederopbouw

Premier Marlin en koning Willem-Alexander bekijken de situatie na orkaan Irma | ANP

De regering van Sint-Maarten is op de valreep akkoord gegaan met de voorwaarden die Nederland stelt aan financiering van de wederopbouw na orkaan Irma. Daarmee is een kabinetscrisis op het eiland voorkomen.

Drie coalitiegenoten van premier Marlin dreigden maandag de stekker uit het kabinet te trekken, als hij zich nog langer zou verzetten tegen Den Haag.

Het besluit van Marlin betekent dat de Rijksministerraad waarschijnlijk niet gaat ingrijpen op Sint-Maarten. Ook is de weg vrij om geld in een speciaal wederopbouwfonds te storten. Naar verwachting is dat ongeveer 200 tot 300 miljoen euro.

Raad van Advies

In een speciale zitting van de ministerraad in de hoofdstad Philipsburg ging Marlin overstag. Vanuit de private sector en de bevolking was ernstige kritiek op Marlin gekomen, maar hij vond dat hij werd gegijzeld omdat Nederland voorwaarden verbond aan de wederopbouw.

Nederland heeft dat altijd ontkend. Den Haag verwees daarbij naar eerdere afspraken over de komst van een integriteitskamer en grensbewaking. De Raad van Advies in Philipsburg heeft Marlin erop gewezen dat de voorwaarden die Nederland stelt al in mei in een protocol zijn vastgelegd.

Troef

De laatste troef van Marlin om niet akkoord te gaan vervloog maandagmiddag toen ook een meerderheid in het parlement een verklaring ondertekende om akkoord te gaan met de Nederlandse voorwaarden. Of deze nieuwe meerderheid Marlin laat zitten als premier is nog niet duidelijk.

Komende vrijdag zal het parlement de wetgeving over de integriteitskamer aanpassen en goedkeuren. Dat is precies op de dag dat de Rijksministerraad in Den Haag moet beslissen of de toezeggingen uit Philipsburg voldoende zijn.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *