NOS | Spanje, Frankrijk en Duitsland zetten kaarten op Guaido

Ook Nederland en Groot-Brittannië sluiten zich. Juan Guaidó, woensdag, Cáracas EPA

Nederland en Groot-Brittannië sluiten zich aan bij de oproep van Frankrijk, Duitsland en Spanje aan het adres van Venezuela. Als er niet binnen acht dagen presidentsverkiezingen worden uitgeschreven, zullen ze oppositieleider Juan Guaidó als president erkennen. “Het Koninkrijk maakt zich grote zorgen over de politieke en humanitaire crisis in Venezuela”, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Blok in een brief aan de Kamer.

Guaidó, die ook parlementsvoorzitter is, erkent het presidentschap van Nicolás Maduro niet. Guaidó riep zichzelf woensdag uit tot president. Hij kreeg meteen de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en andere landen in de regio achter zich. Maduro houdt de steun van Rusland en China.

De Franse president Macron schreef vandaag op Twitter dat het volk van Venezuela in vrijheid over zijn toekomst moet beschikken.

Parlement op zijspoor

Onder president Maduro is Venezuela afgegleden tot een land met grote voedselschaarste en een torenhoge inflatie. Het gekozen parlement is door Maduro op een zijspoor gezet. Guaidó heeft in korte tijd een grote massa mensen op de been gekregen die zich keert tegen het bewind-Maduro.

Verklaring uit Brussel

In een nieuwe verklaring zegt ook de Europese Unie vandaag dat er vrije verkiezingen uitgeschreven moeten worden om de Venezolanen in staat te stellen hun stem te laten horen. Als daarover in de komende dagen geen duidelijkheid komt, onderneemt de EU verdere actie “ook ten aanzien van het erkennen van een president overeenkomstig de regels van de Venezolaanse grondwet”, schrijft de buitenlandcoördinator van de EU, Federica Mogherini.

Ze doelt daarmee waarschijnlijk op het artikel in de grondwet waarmee Guaidó zijn machtsgreep rechtvaardigt. Dat artikel bepaalt dat de voorzitter van het parlement gedurende 30 dagen de president mag vervangen als die niet in staat is zijn functie uit te oefenen.

De Veiligheidsraad komt vandaag op verzoek van de Verenigde Staten bijeen om te praten over Venezuela.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *