28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Spannende dag: krijgt Nederland een zetel in Veiligheidsraad?

HomeMediaNOS | Spannende dag: krijgt Nederland een zetel in Veiligheidsraad?

In enthousiaste samenwerking met Aruba, Curaçao en Sint Maarten wil Nederland laten zien dat het een goede partner kan zijn voor kleine lidstaten.

Koender-VN-veiligheidsraad
Minister Koenders sprak vorig jaar de VN-raad toe over MH-17 EPA

Na een jarenlange promotiecampagne hoort Nederland vandaag of het een tijdelijke zetel krijgt in de VN-Veiligheidsraad. Alle 193 lidstaten brengen hun stem uit. Nederland strijdt met Zweden en Italië om twee vrijgekomen plekken. 

Wat staat er op het spel?

Het gaat om een plek in de VN-Veiligheidsraad voor de jaren 2017 en 2018. De V-raad heeft vijf permanente en tien niet-permanente leden.

De niet-permanente leden zijn onderverdeeld in geografische zones, zodat ieder werelddeel eerlijk vertegenwoordigd is. Nederland voert campagne voor een zetel van de zogeheten West-Europa en Overigen Groep (WEOG). In die zone komen twee plekken vrij. Ook Italië en Zweden dingen mee. Dientengevolge zal een van de drie landen dus verliezen. De winnaars nemen op 1 januari 2017 hun posities in.

Waarom wil Nederland een zetel?

De VN-Veiligheidsraad wordt gezien als het allerhoogste geopolitieke orgaan waar over nijpende kwesties wordt vergaderd en geoordeeld. Wie een plek aan tafel heeft kan dus meepraten en meestemmen over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld. Nederland wil dat graag.

“Je kunt echt een grote rol spelen bij langslepende conflicten en crisissituaties in de wereld,” zegt Jozias van Aartsen, die minister van Buitenlandse Zaken was tijdens de vorige campagne voor een zetel in 1998.

De huidige minister Koenders beaamt dat. “Juist hier in Nederland worden we direct geconfronteerd met wat er gebeurt; in Rusland, de MH-17, de vluchtelingenstroom. Je kunt aan tafel zitten en veel meer meebeslissen als een van de vijftien landen in de Veiligheidsraad dan als één van de ruim 190 overige VN-lidstaten.”

Nederland wil graag plek in Veiligheidsraad
Video afspelen
01:53

Hoe werkt de verkiezing?

De stemming gaat om 16.00 uur Nederlandse tijd van start en is anoniem. Alle 193 lidstaten zullen hun stem uitbrengen in de grote hal van de Algemene Vergadering (AVVN). Om een zetel in de V-raad veilig te stellen, moet een kandidaat twee derde (129) van de stemmen binnenhalen.

Vrijwel altijd is er direct een uitslag. Mocht dat niet zo zijn, en die kans is dit jaar aanwezig, dan volgt binnen ongeveer een uur een tweede stemronde. In de tussenliggende periode kunnen landen nog een laatste promotierondje door de zaal maken en bepaalde staten nog proberen over te halen.

Dat is een interessante procedure, aangezien de stemming anoniem is. Je weet dus niet welke landen al op jou gestemd hebben en waar wat extra handen schudden nodig kan zijn.

Hoeveel kans maakt Nederland?

Daarvoor moeten we eigenlijk alle drie de kandidaten onder de loep nemen. Italië is zonder meer de grootste van de drie EU-landen. Zeker met het aangekondigde vertrek van Groot-Brittannië is Italië een plek opgeschoven en nu het derde grote land dat samen met Duitsland en Frankrijk de Europese kar moet trekken. Italië is daarnaast een belangrijke frontlinie in de vluchtelingencrisis.

Ook stuurt het land met afstand de meeste militairen en politieagenten naar VN-vredesmissies en andere conflicthaarden. Om die redenen denken veel experts dat Italië verzekerd is van een van de twee zetels. Een nadeel voor de Italianen is wel dat ze al zes keer in de V-raad hebben gezeten. Zelfs heel recent nog (2007-08). Vaker dus dan Nederland (vijf keer) en Zweden (drie keer).

Zweden is misschien wel de grootste concurrent voor de Nederlanders. Niet in de laatste plaats omdat de landen sterk op elkaar lijken. Ze hebben een vergelijkbare politieke structuur en het zijn relatief kleine staten met een aanzienlijke economische staat van dienst. Om die reden profileren beide zich als zogeheten ‘partners’ voor grote én kleine lidstaten. Ook hebben Zweden en Nederland allebei VN-troepen gestationeerd in Mali.

Maakt Nederland kans tegen Zweden en Italië in strijd om Veiligheidsraad-zetel?
Video afspelen
01:41

Zweden steekt Nederland naar de kroon op het gebied van ontwikkelingshulp. Het land zit met 1% van het bruto nationaal product ver boven de norm van de VN zelf (0,7%). Terwijl Nederland daar tegenwoordig juist iets onder zit. Zweden profileert zich ook sterk op het gebied van mensenrechten en internationaal recht. Het haalde zich in 2014 de woede van Israël op de hals door de Palestijnse staat te erkennen.

Ook de relatie met Saudi-Arabië bekoelde ernstig toen Zweden kritiek leverde op de behandeling van minderheden en andersdenkenden in dat land. En dat terwijl de Zweedse relatie met de Saudi’s al gecompliceerd was. In 2012 gaf de toenmalige regering toe dat er geheime plannen bestonden voor de bouw van een wapenfabriek in Saudi-Arabië. De minister van Defensie trad daarop af. Op de vraag of dit nog enige invloed kan hebben op de aanstaande verkiezing antwoordt de Zweedse VN-ambassadeur Olof Skoog kort: “Nee.” In 2015 schrapte Zweden de wapendeals met Saudi-Arabië.

We zijn in Den Haag de derde hoofdstad van de Verenigde Naties, naast New York en Genève. Minister Koenders

Overigens is Zweden al twintig jaar niet aan de beurt geweest in de VN-Veiligheidsraad. De laatste keer was 1997-98. Dat kan een reden zijn voor lidstaten om Zweden te verkiezen boven Nederland en Italië.

En dan dus Nederland. “Het Koninkrijk der Nederlanden, uw partner voor vrede, veiligheid en ontwikkeling”. Zo luidt de slogan van de campagne. Dat woord ‘Koninkrijk’ staat er niet voor niets. In enthousiaste samenwerking met de drie andere landen binnen het rijk (Aruba, Curaçao en Sint Maarten) wil Nederland laten zien dat het een goede partner kan zijn voor kleine lidstaten.

Nederland staat international bekend als pragmatisch en als een voorvechter van recht en rechtvaardigheid. “We zijn in Den Haag de derde hoofdstad van de Verenigde Naties, naast New York en Genève”, legt minister Koenders uit. “We hebben de instituties als het gaat om het internationaal recht met het Internationaal Strafhof.”

Ons land is een van de oprichters van de Verenigde Naties en heeft sinds 1947 al 125.000 militairen en politieagenten ingezet bij vredesmissies en andere VN-operaties. Nederland kreeg veel lof voor de afwikkeling van de ramp met MH-17 en de coördinerende rol bij de pogingen om de daders van deze aanslag te vinden en te vervolgen.

Nederland heeft jarenlang campagne gevoerd om de zetel voor 2017 en 2018 binnen te halen. Een van de meest gedenkwaardige momenten was de aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Maximá bij de AVVN in 2015. Het koninklijk paar heeft daar uitgebreid meegeholpen bij de Nederlandse lobby. De koning nam de Nederlandse toespraak tijdens de vergadering voor zijn rekening.

En koningin Máxima is al jaren een speciaal pleitbezorger namens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Ze zet zich ervoor in dat kleine ondernemers in arme landen een beter inkomen kunnen verdienen. Toch fronsten sommige landen de wenkbrauwen bij recente ontwikkelingen in Nederland. Zo werd het omstreden Oekraïne-referendum internationaal met evenveel aandacht als verbazing gevolgd. “Is Nederland een eurosceptisch land aan het worden”, was een vraag. Ook de groeiende anti-islamsentimenten en de populariteit van Geert Wilders en de PVV worden nauwgezet bekeken.

Tot slot is Nederland de enige van de drie kandidaten die geen gevangenen heeft overgenomen uit de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay. Hoewel de Verenigde Staten, zoals elke VN-lidstaat, maar één stem heeft in de verkiezing, is de macht van de VS binnen de Veiligheidsraad natuurlijk wel erg groot. Of de kwestie enig gevolg kan hebben voor de verkiezing, bestempelde minister Koenders eerder al als “flauwekul”.

‘Nederland heeft zetel in V-raad nodig’
Video afspelen
01:30

Wat als Nederland geen zetel wint?

Nederland zat voor het laatst in 1999-2000 in de VN-Veiligheidsraad. Volgens NRC Handelsblad liet minister Koenders zich in april ontvallen dat het “geen drama” is als Nederland gepasseerd wordt. “Er zijn belangrijker dingen in de wereld”, zei hij toen.

Toch hebben de Nederlandse missie in New York en het ministerie in Den Haag de afgelopen jaren alles op alles gezet om zoveel mogelijk landen te charmeren. Speciale gezanten zijn de hele wereld over gereisd om regeringen ervan te overtuigen dat een stem op Nederland de beste is. Ook het koninklijk paar en de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn daarbij ingezet.

Naast het voorzitterschap van de Europese Unie zou dit Nederland een tweede kans binnen korte tijd geven om zich te laten gelden op de hoogste geopolitieke podia. Toch is niet iedereen overtuigd. Oud-ambassadeur bij de VN Niek Biegman schreef vrijdag in het Financieele Dagblad dat denkt dat Nederland de zetel niet zal krijgen. Volgens hem komt dat door het islamofoob populisme in ons land en de uitslag van het referendum over Oekraïne. Dat laatste zou Nederland een reputatie van onbetrouwbaarheid hebben opgeleverd.

Bron: NOS

9 reacties

  1. LaStiwz: Derhalve opbrengst voor Nederland 2.202 stuks maal EUR 248.061,- = EUR 546.230.322,-

    Ik lees veel over de F35. Het is wel een schoolvoorbeeld van onkunde, corruptie, diefstal, manipulatie etc etc. Het lijkt wel doña nadie wiels.

    Wat ik nog weet is dat Ned 800.000.000 is dat proeject heeft gestoken. Weet je nog Kok ?
    Met dat 546 milj die La Stiwz noemt zie ik geen winst.

    Vele landen zijn in de val van de F35 gevallen.
    Nu willen vele landen hieruit stappen maar lockheed dreigt met schadevergoedingen.

    De ontwikkeling heeft al 1,5 triljoen gekost. Ja 1.500.000.000.000.
    Ik weet niet eens hoe dat bedrag moet schrijven.
    En er komt geen einde aan. Elke dag komt er weer een of ander mankement tevoorschijn. Software, dan weer schietstoel, dan vleugels, dan weer software etc etc.
    Experts zeggen dat het ding te zwaar is, kan niet draaien, kan dit niet , kan dat niet. Ik snap niet hoe dit had kunnen gebeuren.

    Terwijl europe franrijk en scandinavie best goeie toestellen hebben.

    Europe is door de VS zooooo gevangen dat ze niet meer naar hun eigen belangen kijken. Als ze wakker worden dat is het te laat.
    Dan heeft Azie en het Midden oosten europa al voorbij gestreven.
    De lachende derde zal de VS worden.

    Trouwens kan welk adres in de VS moet europa de rekening of factuur van de vluchtelingen Sturen ?

  2. @Dikke Deur: wat snap jij niet aan de eerste 2 woorden?

    Maar om het voor jouw misschien duidelijk te maken:
    Koopprijs F-35 II Lightning EUR 77.366.516,82 (prijs per 16/06/2016)
    Vergoeding aan Nederland voor USD 275.000,- (prijs per september 2013, bron http://vervanging-f16.rekenkamer.nl/nl/financieel/inkomsten-jsf ) is EU 248.061,- per 28/06/2016 16.03 uur GMT-04.00.

    Geplande verkoop ongeveer 2.202 (bron https://nl.wikipedia.org/wiki/F-35_Lightning_II SORRY).

    Derhalve opbrengst voor Nederland 2.202 stuks maal EUR 248.061,- = EUR 546.230.322,-

    Geplande koste 37 maal EUR 77.366.516,82 = 2.862.561.122,34.

    Reken de rest maar zelf uit.

    Dan mag je mij vertellen welke uitleg duidelijker was.

  3. Je praat naar dat je verstand hebt. Maar ja, als je simpel bent…
    Hier de feiten:
    F-35A: $98 million
    F-35B: $104 million
    F-35C: $116 million

  4. Even simpel:
    er worden 100 JSF gebouwd 10.000,- per stuk
    Nederland MOET er 2 kopen (20.000,-) en mag dan voor 100,- per JSF kennis en kunde leveren. (Opbrengst 10.000,-) Per saldo kosten die vliegtuigen dus 5.000,- per stuk.

    Ze hadden ook verouderde F16’s kunnen kopen a 5.000,- per stuk, maar dan hadden ze geen kennis en kunde mogen leveren. Per saldo zijn ze even veel kwijt voor iets nieuws.

    Nederland mag kennis en kunde leveren voor

  5. oké, nu ben ik het dan toch even eens met Mano, Anthony en Marlon…
    Nederland wil meespelen met de grote jongens….kunnen ze beter niet doen!

  6. Ze hebben dat ding nodig omdat Nederland eigenlijk ook wel deel wenst uit te maken van de grote jongens-club (G2o etc. en etc.). Sinds 2010 heeft Nederland een stuk Caribische zee bij gekregen(geannexeerd?) dat minstens 2 en een half maal groter is dan de Noordzee. M.a.w., het Nederlandse koninkrijk heeft haar grondgebied uitgebreid, ten koste van de Bonairianen, Sabanen en Statianen. En eigenlijk ook ten koste van Aruba, Curaçao en St. Maarten. En als je bij de grote jongens wil horen moet je ook meespelen en dansen op het ritme van de grootste jongens, Ja, behoorlijk simplistisch beschreven, maar het is ook heel simpel. Misschien dat door de gebiedsuitbreiding Nederland als staat wat minder overgeslagen zal worden. Het is te proberen, maar geef het niet veel kans..

    http://www.volkskrant.nl/binnenland/nederland-heeft-er-opeens-een-enorm-stuk-tropische-zee-bij~a1866540/

  7. F35 is a big lachertje. En Nederland heeft al een of twee gekocht.
    Dat ding is een doodskist. Ik weet niet waarom dat ding heeft gekocht.

  8. Je hebt niets aan Nederland in de Veiligheidsraad. Bij uitzendmissies hebben ze 2 strike fighters waarbij een altijd in onderhoud is, het leger is een bij elkaar geraapte zooitje langharige, blowende jongelui. Niet doen de Veiligheids raad is een serieuze zaak.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties